VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Aniversarea a 15 ani de televiziune romaneasca la Chicago

(foto: Petru Amarei şi scriitorul Cristian Petru Bălan la emisiunea Faţă în Faţă)

Un alt eveniment, petrecut saptamana trecuta aici la Chicago, a fost sarbatorirea a 15 ani de televiziune romaneasca. Asa dupa cum v-am promis am revenit cu interviul pe care i l-am solicitat domnului Petru Amarei, presedintele RTN (Romanian Television Network) despre acest moment aniversar.

Este mult sau puţin 15 ani de televiziune românească la Chicago?
Este foarte mult şi foarte greu. Nu este uşor să lucrezi în media în general, dar mai ales în televiziune, în special una de limbă română în Statele Unite.

Ştiu că nu eraţi profesionist în televiziune când aţi început. Cum a demarat acest proiect?
Pur şi simplu din dorinţa de a intreţine limba, cultura românească şi de-a ajuta comunitatea românească într-un mod practic, de a avea un mijloc de comunicare şi promovare a unor valori spirituale şi culturale româneşti. Eram foarte preocupat la acel moment când s-a născut această idee, să promovez un proiect de caritate. Aşa am intrat în contact cu televiziunea de atunci, din dorinţa de a solicita un anunt, în cadrul emisiunii româneşti care exista atunci. Să promovez un proiect care ajuta copii orfani din Republica Moldova. Am fost acolo şi am văzut nevoile lor şi eram convins că putem ca şi comunitate să facem ceva pentru ei. Aşa am intrat în contact cu televiziunea de atunci şi din discuţiile pe care le-am avut cu realizatorul ei, acesta a fost foarte impresionat şi copleşit de ideea acestui proiect şi m-a întrebat ce ar putea el să facă. Dintr-o inimă care doream să fac bine semenilor mei, i-am propus să facem o emisiune creştină în limba română. Aşa s-a născut Televiziunea Creştina Română. Înainte să începem noi, exista un program de televiziune în limba română de o jumătate de ora pe care eu am preluat-o şi continuat-o.
Aţi crescut de-a lungul timpului, de la o jumatate de ora, acum emiteti 24 de ore şi aţi trecut de la televiziunea convenţională la cea prin internet şi satelit.
Da, la început am avut jumătate de ora, apoi am trecut la o ora, două, trei ore săptămânal, apoi o oră zilnic pe satelitul românesc, şi acum pe IPTV emitem 24 de ore 7 zile pe săptămână, pentru toţi cei care au acces la internet practic, dar în special pentru cei care locuiesc în SUA şi Canada.

Câţi oameni aveţi care sunt implicaţi în momentul de faţă în acest proiect?
Suntem o echipa mică, pentru ca şi resursele sunt puţine. Avem studiourile proprii şi ne-am dori să avem o echipă mai mare, să realizăm mai multe programe şi să putem pune în slujba comunităţii resursele pe care am reuşit de-a lungul timpului să le achiziţionăm. La ora aceasta suntem undeva în jur de 10 persoane care suntem implicate într-un fel sau altul în această televiziune.
Care sunt programele şi genurile de emisiuni pe care le oferiţi românilor din Statele Unite?
Avem o emisiune tip magazin cu care am ieşit pe piaţă, emisiunea Faţă în faţă , care cuprinde segmente de ştiri, reportaje, video clipuri muzicale sau interviuri. Avem şi segmente spirituale. Cel puţin jumătate din segmentul emisiunii, Fata in fata , este sau sperăm să fie benefică sufletului celui care ne priveşte. Încercăm însă ca în cealaltă jumătate să fie o emisiune mai cultural-socială, economica, să încercăm să oferim oamenilor informaţii utile. Am adoptat acest nume de Televiziune Creştină Română din trei motive: ca televiziune dorim să oferim oamenilor informaţii utile; creştină, pentru că noi suntem conştienţi că orice om trebuie să se ocupe şi de suflet, îndiferent de confesiune trebuie în mod regulat şi intenţionat să se ocupe de nevoile lui spirituale; apoi română, pentru ca suntem români , vorbim româneşte, ţinem la cultura română şi dorim ca ea să se păstreze în comunitatea şi în locul în care noi trăim, indiferent că suntem în America sau alte părţi ale lumii. Cam asta este ideea de unde am pornit ca şi Televiziune Creştină Română.

Sunt românii interesaţi de acest gen de programe, sunt mai interesaţi de cele româneşti din ţară sau doar de cele americane?
Este o întrebare la care şi eu încă mai caut răspuns. Din discuţiile personale care le am, şi fără să am o bază clară, avem telespectatori care ne urmăresc cu seriozitate şi cum observă o schimbare sau ceva diferit în program ne contactează. Recent am suspendat segmentul de ştiri , datorită amenajărilor pe care le facem în studiou şi am fost contactaţi şi întrebaţi când vom relua segmentul de ştiri. Avem deci telespectatori care ne urmăresc şi doresc emisiunile concepute şi oferite de noi de-a lungul timpului. Bineânţeles că oameni acum au de ales, cu tehnologia care există, cu internetul şi canalele de televiziune din ţară, divertismentul este pe primul loc. Oamenii vor să vadă divertisment, ştiri din ţară să afle ce se întâmplă acolo, dar vor să ştie şi ce se întâmplă în comunităţile în care trăiesc. Acolo avem noi rolul de a le comunica oamenilor informaţii din comunitatea unde locuiesc. Fiecare are rolul lui şi exista suficienţi oameni care vor să vadă asemenea emisiuni.Am văzut că aţi făcut un studio nou, ce ne puteţi spune despre el?Am lucrat şi investit foarte mult la el, din resursele noastre limitate, dar sperăm că am reuşit să amenajăm un studio profesional, care va fi foarte promiţător pentru viitor, sperând că vom putea realiza chiar programe şi emisiuni noi în direct, cu diverşi invitaţi.

Pentru cei care doresc să vă urmărească emisiunile unde pot să vă vadă sau să vă găsească?
Avem două situri de internet unde pot găsi informaţii despre noi, pot viziona programele noastre şi ne pot vedea chiar in direct. Prima pagină este http://www.romaniantv.org/ şi cealaltă http://www.romaniantv.com/ . Ambele oferă informaţii, emisiuni şi chiar acces la reţeaua de televiziune RCTV care difuzează emisiuni non stop.



Televiziunea Romana Chicago- Petru Amarei despre 15 ani de televiziune la Radio Romania Cultural
Asculta mai multe audio Evenimente »

Interviul integral

Comentarii