Alianta Awards Gala 2014 in Washington DC

Joi seara in Washington D.C. la "National Museum of Women in the Arts" a avut loc decernarea premiilor organzatiei americano-romane "Alianta", prilej cu care am onorat si eu invitatia la acest eveniment.
 Organizatia isi propune drept scop, asa cum ii si spune numele, a fi o alianta intre organizatii si oameni profesionisti care sa intareasca relatiile economice si culturale dintre SUA si Romania.
Bordul organizatiei este format din fostul ambasador Mark Gitenstein, care este si presedintele ei, fostul ambasador James Rosapepe,  Dan Diamancescu, Christopher  Fontanesi si Eileen McHenry.  
foto credit: S. Botezan

Cele trei premii au fost acordate unor persoane ce au avut realizari remarcabile in cariera lor avand directa legatura cu Romania.
Daniela Rus este profesor la universitatea MIT si prima femeie care a ocupat postul de director al Laboratorului de Inteligenta Artificiala si Computere la același institut, avand in subordinea ei aproximativ 900 de oameni de stiinta in 8 departamente. Rus este castigatoarea premiului NSF Career Awards si Alfred P. Sloan Foundation Fellow. Este membru in bordul institutului Max Planck, al IEEE Robotics and Automation Society, si face parte din bordul editorial la Journal of Autonomous Robots.

Mike Carol este fondatorul organizatiei caritabile "Romanian Children's Relief". Este jurnalist de profesie si printre primii oameni de presa care au ajuns in tara noastra in 1990. Articolele sale publicate in The Boston Globe sau New York Times au dus la infiintarea acelei organizatii umanitare pentru ajutorarea copiilor din Romania.

 Ileana Orlich este consul onorific al Romaniei in Arizona, si  presedintele profesorilor din departamentul de limbi straine al universitatii de stat din Arizona. Este totodata profesor de limba romana, engleza si literatura comparata din cadrul aceleasi universitati. A primit diferite premii de recunoastere a muncii sale academice printre care: 2011 Fulbright Senior Specialist, sau 2006-2007 National Endowment for the Arts pentru traduceri literare.

 foto credit: Simona Botezan
 Fostul Ambasador SUA in Romania Mark Gitenstein cu care am discutat despre importanta acestei organizatii nou fondate,  mi-a raspuns la intrebarea de ce mai este atat de implicat si interesat de Romania, chiar si acum cand nu mai este ambasador, cu urmatoarele: "Cea mai buna functie avuta vreodata a fost cea de ambasador in Romania, iar ca american cu origini romanesti imi pasa profund de ambele tari. Vad un imens potential in Romania si in relatiile sale cu Statele Unite si o sa imi dedic tot restul vietii promovarii acestora".
Dialoguri similare am avut si cu fostul ambasador James Rosapepe si Iulian Buga ambasadorul Romaniei la Washington DC. Lui James Rosapepe i se datoreaza de fapt ideea de a fonda Alianta.  Acestia au transmis si mesajul lor cu privire la importanta ca romanii din diaspora dar si cei din Romania sa mearga la vot, la alegerile prezidentiale din noiembrie.


 credit foto: Nazilia Butcher
La eveniment am avut placerea de a-l intalni si dialoga cu Duane Butcher (si sotia acestuia Nazilia) fost insarcinat cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti. Acesta si-a terminat de curand mandatul si-a revenit in America. In timpul cat a stat la Bucuresti a depus eforturi sustinute pentru consolidarea relațiilor bilaterale Romania-SUA, promovând statul de drept și independența justiției, susținând companiile americane și îmbunătățirea mediului de afaceri, dar si cooperarea în domeniul militar. Am tinut sa-l felicit si sa ii multumesc personal pentru efortul depus, cat si pentru faptul ca a fost prezent la gala si sustine in continuare relatiile bilaterale dintre cele doua tari. 

 Domnul ambasador Iulian Buga a consemnat la finalul serii, pentru presa romano-americana, importanta constituirii acestei organizatii.

Comentarii