joi, 17 decembrie 2015

Revedere peste ani cu Nicolae Ziebell tanarul adoptat din Romania

În 2009 am facut un interviu cu Nicolae Ziebell, un băiat de 16 ani la acea vreme, foarte talentat, adoptat din România la vârsta de doi ani şi jumătate. Acesta a fost abandonat într-un orfelinat imediat după naștere, dar a avut norocul ca să fie înfiat de o familie generoasă de americani: William şi Michelle Ziebell din statul Illinois.
Acum, în 2015, m-am revăzut cu Nicolae pentru a afla cum o mai duce şi ce preocupări mai are. Detaliile le puteti afla din interviul care urmează.
Am să redau pentru început şi introducerea de la interviului din 2009.
La începutul anilor ‘90 America era invadată de imagini şocante despre orfelinatele din România, lucru care a rămas întipărit până azi în mintea americanilor. Atunci, mulţi americani au mers şi au înfiat aceşti copii instituţionalizaţi. Acum câteva săptămâni am descoperit din întâmplare povestea lui Nicolae Ziebell, un tânăr foarte talentat, care fusese înfiat din România în urmă cu aproape 14 ani, când acesta avea doar doi ani. Cu toate că la vremea respectivă familia William si Michelle Ziebell, adoptaseră de curând o fetiţă, în vârstă de câteva luni din America, au decis ca să mai înfieze şi un băieţel din România. Împreună cu un grup de alte câteva familii din împrejurimile metropolei Chicago, însoţiţi de o echipa locală a canalului FoxNews au plecat să adopte copii din România. Din primul moment când l-au văzut pe Nicolae, în orfelinatul din Mediaş, aceştia au decis că este copilul pe care şi-l doresc, pentru a-şi întregi familia. Întorşi înapoi în America aveau însă să descopere că băiatul avea diferite probleme medicale şi comparativ cu altii copii de vârsta lui, dezvoltarea sa era rămasă în urmă cu aproape un an de zile. I-au oferit lui Nicolae cea mai bună asistenţă de care avea nevoie şi la scurt timp băiatul a început să recupere­ze minusurile pe care le avea. Pentru că au dorit ca baiatul să nu îşi piardă identitatea, părinţii au decis ca să-i păstreze inclusiv numele, de Nicolae, pe care l-a primit la naştere. Acest lucru avea să fie ani la rând o povară pentru băiat. Crescând printre alţii copii cu nume americane, al lui suna foarte ciudat, fiind subiect de glume și tachinare. A reuşit cu greu să treacă peste această perioadă şi după ce şi-a testat aptitudinile în diferite domenii şi-a ales muzica clasică ca obiect favorit de studiu. Talentul său şi în special compoziţiile sale personale au fost remarcate repede, reuşind să figureze chiar pe lista celebrei Oprah Winfrey, ca unul dintre cei mai talentaţi tineri. Curios să aflăm mai multe despre el, l-am contactat şi am realizat un interviu televizat, oferit în exclusi­vitate, pentru a-l face cunoscut și comunităţii româneşti din Statele Unite, dar nu numai.

Un lucru care l-am putut constata, acum în 2015, este faptul că dacă ar fi rămas în România, cu siguranţă ca în acest moment era tot în grija statului, în ceva azil de boli psihice, fără şansa de-a fi avut acces la condiţii de viaţă normale sau un minim de educaţie.

Niciun comentariu: