Tentativă de asasinat asupra lui Trump în Florida

Câteva impresii despre discursul de retragere a lui Joe Biden

 

Pe la Euronews vorbind despre discursul lui Joe Biden. 

Un discurs care cu siguranță o să fie citat în cărțile de istorie. Un discurs în care Biden declara ca apărarea și protejarea democrației americane este mai importantă decât interesul său personal de a mai candida, pentru încă un mandat.  În total contrast cu candidatul Donald Trump care a provocat insurecția de pe 6 ianuarie, 2021, soldată cu morți și răniți, pentru ca a  refuzat să își accepte înfrângerea. 

Da, vârsta și prestația slabă, care am criticat-o personal, imediat după acea dezbatere electorală dezastruoasă cu Trump, de luna trecută, a pus serios pe gânduri lideri democrați, care au pus presiune pe Biden să facă pasul înapoi. 

Putea să nu o facă?! Da. 

Avea tot dreptul? Da. Era delegatul ales prin vot popular în alegerile preliminare democrate. 

A fost ușor să renunțe? Nu. 

Biden e un luptător. A câștigat toate alegerile generale în care a participat. A fost ales de 6 ori senator( 36 de ani în Senat), a fost ales de două ori vicepreședinte în mandatul președintelui Obama (2008-2016), iar în 2020 a revenit din pensionarea politică și-a învins, întâi contracandidații democrați, în alegerile primare, si apoi pe cel republican, Donald Trump( nu un lucru oarecare să învingi un președinte aflat în funcție!). În plan personal, Biden, a trecut prin încercările oferite de o dizabilitate de vorbire, pe care o avea în copilărie ( era bâlbâit). A trecut prin momentul dificil al accidentului mortal în care și-a pierdut soția și o fetiță. În 2015 și-a pierdut al doile copil, bolnav de cancer la creier.  Cu siguranță ca și-a dorit să îl înfrângă a doua oară pe Donald Trump. Datorită conjuncturilor actuale a decis, în mod înțelept, ca este bine să pună interesul țării mai presus de obiectivele sale. 

Ce a făcut Joe Biden remarcabil în mandatul său? În primul rând și-a ținut promisiunea de a avea diversitate etnică  în cabinetul său. Diversitate care este de fapt esența și fibra acestei națiuni grandioase. A ales-o ca vicepreședinte pe Kamala Harris, o femeie de culoare ( jamaican-indian), prima femeie din istoria Americii care ocupă această funcție importantă( a doua în stat!). Apoi a numit tot o femeie de culoare la Curtea Supremă a SUA (Ketanji Brown Jackson). A numit la conducerea instituției Transporturilor un fost ofițer de marina, de orientare gay, în persoana lui Pete Buttigieg. A numit-o pe Karine Jean-Pierre, prima femeie LGBT, în funcția de secretar de presă. Iar lista poate continua.   

Care sunt unele din realizările economice? Va las să le citiți aici: 

https://www.npr.org/2023/01/01/1143149435/despite-infighting-its-been-a-surprisingly-productive-2-years-for-democrats

Cateva citate remarcabile din acest discurs istoric: 

“Respect acest birou, dar îmi iubesc țara mai mult. Apărarea democrației este mai importantă decât orice titlu", a spus Biden. „Îmi trag putere și găsesc bucurie în a lucra pentru poporul american. Dar această sarcină sacră de a perfecționa uniunea noastră nu este despre mine. Este despre voi. Familiile voastre. Viitorul voastru. Este vorba despre „Noi oamenii”.

“America va trebui să aleagă între a merge înainte sau înapoi”, a spus Biden, fără să-l menționeze direct pe Trump. „Între speranță și ură. Între unitate și dezbinare. Republica noastră este acum în mâinile voastre (n.r. a alegătorilor). “

“Am decis că cea mai bună cale de urmat este să dau torța unei noi generații. Acesta este cel mai bun mod de a ne uni națiunea”. 

 "Lucrul grozav despre America este ca aici, #regii și #dictatorii nu guvernează", a spus el. "Oamenii o fac. Istoria este în mâinile tale. Puterea este în mâinile tale. Ideea Americii stă în mâinile tale.”

Comentarii