Asociatia "Miros de cer" si profiturile sale de milioane de euro

Inchisoare pentru o petrecere

Douã studente românce ce munceau pe perioada verii în SUA sunt pasibile de 90 de zile de închisoare si 500 de dolari amendã pentru ca au fost, potrivit lor, prezente într-o casã unde se dãdea o petrecere prea zgomotoasã.
Orasul resort Ocean City, Maryland aduce an de an mii de studenti pe perioada verii pentru a suplini forta de muncã sezonierã. Multi dintre cei care vin pentru prima datã sunt destul de nefamiliarizati cu legile americane, sau dacã au auzit de ele de cele mai multe ori le ignorã sau li se pare o glumã, pentru cã par banale pentru tãrile din care vin. La fel s-a întâmplat si vara aceasta când douã studente românce, Adina Moisei si Cristina Ciobanu, împreunã cu alti 8 studenti internationali, au simtit pe propria piele acest lucru, fiind din spusele lor involuntar implicate în acest incident. Luna trecutã în locuinta unde acestia dãdeau o petrecere au fost avertizati de cãtre politie sã dea muzica încet si sã facã liniste. Politia s-a reîntors dupã un timp la apartamentul lor si pentru cã gãlãgia putea fi auzitã de la peste 20 metri, si pentru cã legea localã impune ore de liniste între 12 noaptea si 7 dimineata, toti cei care locuiau în casã au fost arestati. Toti cei arestati au fost tinuti o noapte la politie si drept pedeapsã au primit câte 8 ore de serviciu comunitar. Toti au acceptat pedeapsa, exceptie au fãcut cele douã românce, care pretinzând cã ar fi fost în camerã dormind si au fost chemate de cãtre colegi sã iasã afarã când a venit politia, acestea au refuzat sã accepte pedeapsa si au preferat sã aparã în fata unui judecãtor, fapt care s-a si întâmplat de curând. La tribunal avocatul acuzãrii le-a spus cã o sã cearã pedeapsa maximã pentru cazul lor, care ar putea însemna pânã la 90 de zile în închisoare si sã plãteascã 500 de dolari amendã.
Cristina Ciobanu, una din cele douã studente, speriatã, în urma înfãtisãrii de la tribunal a colegei ei, a preferat sã accepte cele 8 ore de serviciu în folosul comunitãtii. Caz aparent banal pentru un oras de vacantã, care de altfel se întâmplã zilnic pe perioada verii în Ocean City, a atras de data aceasta atentia publicã localã, datoritã faptului cã cele douã românce au protestat fatã de faptul cum au fost arestate, pentru faptul cã li s-au pus cãtuse pe mâini si duse în pijamale la politie, iar dimineata scoase pur si simplu în stradã, ele declarând cã ar fi fost în camerã dormind la venirea politiei. Astfel de cazuri se solutioneazã de obicei cu o simplã amendã sau serviciu comunitar, cel de fatã devenind unul fãrã precedent. Cele douã fete au primit suportul unuia din ziarele locale, Ocean City Today, la înfãtisarea de la tribunal iar celelalte au relatat pe larg despre acest caz încercând sã fie nepãrtinitoare.
Pe lângã câtiva editorialisti, în oferirea de asistentã legatã de procedurile ce trebuie urmate cât si prezent la tribunal, si-a oferit ajutorul Jim Hall, presedintele consiliului local, care de peste 20 de ani lucreazã în administratia localã. Aceasta nu a fãcut decât sã împartã lumea în douã tabere, prezenta celor mai sus amintiti de partea româncelor, fiind criticatã de o parte a publicului, inclusiv de politie. Purtãtorul de cuvânt al politiei, Barry Neeb a declarat cã prezenta lui Jim Hall alãturi de fete a dat o palmã peste fata politiei locale si cã nu întelege de ce un reprezentant al consiliului local si editori de la ziar, stau alãturi de aceste fete, când patru ofiteri de politie infirmã cele spuse de ele.
În schimb, Jim Hall a declarat cã s-a ridicat în picioare în sala de judecatã si s-a oferit sã o ajute deoarece este si consilier local pe probleme legate de studentii internationali, el fiind cel care a cerut amânarea procesului pânã când studenta româncã o sã aibe un avocat. Jim Hall a declarat ziaristilor cã nu poate sã-si formeze o opinie asupra cazului, “asta e sistemul judiciar american, ai ziua ta la tribunal si e la latitudinea judecãtorului ce verdict o sã dea. M-am oferit sã o îndrum pentru cã nimeni nu a sãrit sã-i ofere asistentã”, a declarat acesta.
Unul dintre proprietarii care a sunat politia în noaptea respectivã a fost prezent în sala de judecatã venind ca si martor, din apropiere de Annapolis, aproximativ 2 ore distantã, o altã raritate în astfel de cazuri. Virginia Biafore, membrã a Comitetului pentru Calitatea Vietii din oras, a declarat de asemenea cã unul din grupul celor arestati pe care îl cunostea personal, a sunat-o imediat din închisoare spunându-i cã a fost dus la închisoare îmbrãcat doar în boxeri.
La final, judecãtorul Ben Clyburn, dat fiind posibilã pedeapsa pe care ar putea-o primi, i-a spus Adinei Moisei metaforic: “The state wants to send you through the magic door. They want to send you in jail on this” („Statul vrea sã te trimitã pe „ usa magicã”. Vor sã te trimitã în închisoare pentru chestia asta (pe care ai fãcut-o)”), lucru care nu a putut decât sã o stupefieze pe tânãra româncã.
Ultima orã:
Cele douã studente brasovence care au fost acuzate de disturbarea linistii publice s-au întors cu bine în Romania. Adina Moisei a reusit sã scape cu bine de cele 90 de zile închisoare si 500 dolari amendã. La ultima înfãtisare de la tribunal avocatul acesteia a reusit sã convingã judecãtorul sã închidã cazul acesteia pe motiv cã existau prea multe greseli si neconcordante în dosarul pe care politia la întocmit. Verdictul a fost cu bucurie primit de tânãra studentã "care ar fi trebuit sã plãteascã, pentru cã a dormit în America" dupã cum ea însãsi afirma. Procesul însã nu a finalizat complet temerile tinerei românce de a nu face închisoare deoarece politia putea sã redeschidã cazul si sã o reacuze, motiv pentru care în zilele rãmase pânã la plecarea din oras a trebuit sã se ascundã mai mult. Conform legilor americane dacã politia ar fi redeschis cazul cu un alt capãt de acuzare, aceasta trebuie sã înmâneze personal inculpatei citatia de prezentare la tribunal. Cum Adina a evitat iesirea în public si a anuntat cã a si pãrãsit orasul a reusit sã scape de eventualele neplãceri, în aventura de o varã de pe continentul American.
 VIZITATI:  http://romanidinoceancity.blogspot.com/


Comentarii