- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Mancaruri delicioase, pregatite de iscusitul bucatar Cezar Munteanu, un mini concert de pian, oaspeti renumiti din peisajul politic,social , cultural american si romanesc, au fost doar cateva din elementele prezente la resedinta ambasadorului Romaniei din Washington DC cu ocazia receptiei de ramas bun a domnului Sorin Ducaru, care de curand a fost numit ambasadorul Romaniei la NATO. Printre cei prezenti care au tinut sa ia cuvantul si sa elogieze remarcabila prestatie a ambasadorului Ducaru in SUA au fost, fostul ambasador SUA in Romania J.D. Crouch II , senatorul republican Bill Frist, Armand Scala presedintele Congresului Romanilor Americani si personal din ambasada Romaniei.
Aflat acum la final de mandat am reusit sa stau de vorba cu domnia sa si sa surprind cateva din impresiile personale, despre ce a insemnat pentru dansul aceasta experienta americana.
Marian Petruta:
Domnule Ducaru care a fost impresia dumneavoastra despre America cu care a-ti venit la inceputul mandatului si care este ea acum la final ?
Sorin Ducaru: Sigur, ca orice roman am fost inspirat de visul american si am avut o preconceptie a Americi ca tara a tuturor posibilitatilor si a oportunitatilor speciale. Marturisesc ca nu am fost dezamagit in experienta care am avut-o in acest sens. Am inteles insa mult mai mult despre complexitatea societati americane, despre ce inseamna vastitatea acestui teritoriu, cu resursele sale si umane si naturale, si financiare. Practic experienta mea americana mi-a lasat o impresie profunda si pozitiva si cred ca va continua sa ramana un sistem de referinta si-n cariera mea si-n viata mea.
MP. Pentru ca suntem la ora bilantului si probabil a-ti facut un bilant al realizarilor si nerealizarilor din perioada mandatului, daca ar fi sa le numiti care ar fi acelea?!
SD. Sigur , am traversat o perioada as spune interesanta pentru relatia romano-americana si pentru Romania. Eu am avut si sansa de a veni aici ca si ambasador mostenind o baza si o fundatie stabila in relatiile bilaterale, pe care o datorez predecesorilor mei, dar am avut si o miza foarte mare, cea de a convinge Statele Unite, administratia si Senatulamerican, ca Romania trebui si merita sa devina un aliat al SUA in cadrul NATO. Acesta nu era un lucru care era subinteles, adica a fost o miza mare, a fost o munca si un efort spre a aduce argumentele catre membri congresului si a senatului care au votat acest lucru. Si iata ca s-a realizat, Romania este un aliat al SUA, a fost votata in unanimitate de congresul american. De asemenea anul 2003, in timpul acestui mandat, Romania a obtinut statutul de economie de piata functionala din partea SUA , ceea ce a stimulat enorm de mult relatiile comerciale, din 2003 pana in 2005 comertul bilateral crescand de trei ori, cu o balanta comerciala favorabila Romaniei in acesti ani.
De asemenea am incheiat acordul privind instalarea bazelor americane in Romania, dar avem si lucruri care abia le-am inceput, cum ar fi campania pentru obtinerea scutiri de vize. Este o campanie inceputa in acest an, care va fi la fel de complexa si de importanta si va insemna cel putin la fel de mult efort ca si campania pentru NATO. Sunt inca multe lucruri de facut dar consider ca este un varf al relatiiilor bilaterale romano-americane, al parteneriatului strategic intre cele doua tari.
MP. Cat timp considerati ca o sa mai dureze pana cand romanii o sa poata circula fara vize in America?
SD. Este greu sa fi un oracol pe subiectul acesta, dar pot sa dau o estimare. Ne-ar trebui 4-5 ani, as spune chiar doua cicluri electorale in spatiul american. De ce doua cicluri electorale?! Pentru ca va trebui ca in aceste cicluri electorale, si anul acesta este an electoral, sa convingem pe membri congresului american , daca vor sa obtina votul nostru, a romanilor americani, a polonezilor americani si al celor din tarile baltice, atunci ar trebui sa sustina ideea renuntari la vize pentru noii aliati ai SUA.
Este o discriminare intre vechii aliati si cei noi. Noi avem acelasi statut in materie de vize cum il aveam pe timpul razboiului rece cand eram considerati inamici, deci nu se mai poate continua acest statut, nici principial nici din punct de vedere practic, blocheaza business-ul, si sunt multe alte argumente in favoarea schimbari acestui regim. Daca nu se va putea realiza in cateva luni, pentru ca abia am inceput cu celelalte comunitati etnice si ambasade din Washington care sunt noi membre NATO, aceasta campanie si timpul este scurt, dar probabil dupa campania din 2008, se poate logic anticipa posibilitate unei noi legislatii care sa duca la scutirea de vize. Sigur ca vor fi tranzitii, solicitari tehnice, pasapoarte biometrice si alte lucruri, dar acestea se pot rezolva. Important este obtinerea acordului politic. Aceasta inseamna un lobby politic al comunitatilor etnice din Europa centrala catre reprezentanti congresului american.
MP. Care considerati dumneavoastra ca ar fi cel mai important moment din timpul sederi aici la Washington DC?
SD. Este greu sa aleg doar unul. Din punct de vedere personal, cele mai importante si emotionante momente au fost legate de nasterea celor doi copii ai nostri, Maria-Teodora si Matei-Nicolae. In plan profesional, au fost momente importante de implinire, cum ar fi ridicarea steagului romanesc la comandamentul NATO de la Norfolk , sau depunerea tratatului de aderare pe peluza Casei Albe. Au fost insa multe momente etrem de dificile, spre exemplu cand se parea ca aderarea noastra la NATO era pe muchie de cutit si s-ar putea sa pierdem acest tren, si a trebuit sa depunem un efort pentru a scapa de influentele negative. As spune ca a fost o perioada de intensitate constanta si consecventa.
MP. Daca ar fi sa numiti un singur lucru pe care l-ati vazut si-l admirati la americani si pe care poate romanii nu-l au ,care este acela?
SD. Sentimentul ca totul este posibil, care iti da o anumita tenacitate, o anumita rezilienta. America nu este o tara perfecta nici societatea, si nici oameni nu sunt perfecti, dar exista niste mecanisme de autoreglare pe care eu le-am sesizat aici la nivelul societati, si care fac sa existe o auto corectie permanenta la nivelul societati americane, in sensul ca cine greseste, cam plateste.... Faptul ca exista acet spatiu si aceasta mentalitate ca totul este posibil, ca trebuie doar sa ai imaginatie, energie si forta sa promovezi ideea sau obiectivul pe care il ai, sunt elemente care te inspira.
MP. Cu alte cuvinte expresia americana 'where is a will , there is a way "(daca vrei cu adevarat poti)...
SD. Absolut
Ce a-ti facut dumneavoastrea sau doriti poate ca viitorul ambasador sa faca pentru tineri romani care vin la studii sau la munca in SUA, pentru a-i convinge sa se intoarca inapoi in Romania?
SD. O sa va mire ce o sa va spun. Eu cred ca traim intr-o lume globala, "the global village" cum spun americanii. Eu nu cred ca trebuie convinsi asa prin predici, ci pur si simplu daca piata muncii si oportunitatile de acolo din Romania ii intoarce acasa . Acesta este lucrul trebuie sa fie convingator, pentru ca nu mai suntem in faza in care cei care plecau de acolo se considerau o pierdere, tradatori sau alceva, acum ei pot constitui punti umane. Pe mine personal ma bucura cand lumea se intaoarce acasa dar nu poti sa convingi oameni cu predici, ci trebuie sa-i convingi cu oportunitatea pe care o ofera Romania. Ceea ce poate face un ambasador este sa aduca si sa amplifice informatia despre aceste oportunitati. Exista insa mecanisme cum ar fi targurile de forta de munca, sau asa numitele "road Show-uri". Fenomenul de intoarcere spre tara se intampla chiar in momentul in care vorbim, multi dintre cei care s-au intors isi dau seama ca avantajul lor datorita faptului ca au experienta romaneasca si educatia dintr-o universitate americana, atu-ul lor este tocmai in Romania, pentru ca combina practicile cele mai bune din America si occident cu avantajul cunoasterii mediului din Romania. Ceea ce putem face noi si am facut este sa readucem in atentie aceste elemente, insa la urma asa cum am spus oportunitatea concreta, aceasta piata a munci este cea care ii face sa se intoarca si este elementul cel mai convingator.
MP. De curand a-ti fost numit ambasadorul Romaniei la NATO, care o sa fie principala dumneavoastra prioritatea ca ambasador?
SD. Pana acuma Romania s-a luptat sa devina membru in NATO in UE , practic o sa devenim membri in UE in cateva luni, urmatorul pasa va insemna sa definim un profil al nostru, ca membru cu drepturi depline , ca tara care poate aduce o contributie la organizatie, la mentinerea si intarirea ei, pentru ca noi n-am dorit sa devenim membri intr-o organizatie slaba, ne relevanta sau lipsita de energie, de resurse.
Prima contributie este sa fim un factor care sa consolideze alianta, tocmai pentru ca am venit cu un entuziasm. Nu suntem printre tarile care considera ca alianta este una care apartinea de razboiul rece, noi credem ca alianta trebuie redefinita, pe baza nevoilor de a raspunde noilor amenintari. De asemenea doresc sa promovam niste interese nationale legate de regiunea Balcanilor si a Marii Negre, de securitatea si stabilitatea in regiune in cadrul NATO, si nu in ultimul rand, sa folosim alianta pentru a moderniza infrastructura de aparare a Romaniei si a armatei romanesti.
MP. Cum vi s-a parut comunitatea romaneasca de aici din Statele unite si ce credeti ca ar trebui facut ca ea sa fie mai unita?
SD. Eu m-am simtit mandru sa fiu roman in America si in randul comunitati romanesti, si cred ca exista prea multe preconceptii, sau poate avem noi romanii o nemultumire perena fata de noi insine, si acasa si uneori cand suntem in afara tarii. Am observat un lucru, romani nu sunt mai dezbinati decat alte grupuri etnice din America, si o spun cu mana pe inima, am vorbit cu colegii polonezi si din alte tari, este doar un mit ca numai romanii sunt dezbinati. Sigur, este o tara mare, romanii din Sillicon Valley nu au aceleasi probleme sau date ale vietii ca cei din Colorado, din Texas, sau cei de pe coasta de est. Fiecare au un alt "background" de viata si este normal sa existe obiective sau tendinte centrifuge care nu tin totdeauna de noi. Pe de alta parte faptul ca exista posibilitatea de comunicare, exista internet, televiziune romaneasca prin satelit, existati dumneavoastra ca presa romano-americana, acestea sunt elemente de unitate. Deci nu trebuie sa ne depromam, dar nici sa spunem ca toate lucrurile sunt bune , ca nu sunt , si am putea sa fim mai pragmatici si mai cooperanti. Eu am fost educat si crescut sa cautat si sa gasesc lucrurile pozitive in orice situatie. Exista aceste resurse pozitive si trebuie sa le folosim tocmai pentru a creea acele elemente de unitate si de a scapa de aspectele mai putin pozitive care ne inconjoara chiar si in comunitatea noastra romaneasca din spatiu american.
MP. Ce a-ti dori sa transmiteti viitorului ambasador al Romaniei in SUA, sau ce sfat i-ati da din experienta dumneavoastra de ambasador?
SD. Primul sfat este acela de a pastra ceea ce americani numesc "common sense " adica acel bunt simt care te ajuta sa traiesti cu picioarele pe pamant, chiar daca mergi zilnic, sau in fine des la Casa Alba, Pentagon la receptii si asa mai departe, acel bun simt care iti ingaduie sa poti promova tara pe care o reprezinti cu credibilitate, evidentiind oportunitatile dar fiind sincer si cu problemele si dificultatile din planul realitati. In al doilea rand sa fie direct cum sunt in generall americanii si eficient in senul generarii de rezultate dupa promisiuni. In al treilea rand ii urez sa fie aproape de oamenii din comunitate, care sunt o resursa si care sunt si ei ambasadori ai Romaniei in spatiul american, si de a constru pe aceasta relatie umana, si de a fi un "problem solver"( un om care gaseste solutii) intr-o lume care are complexitatile ei dar care are si oportunitatile ei foarte mari.
MP. Un mesaj acum la final, pentru diaspora romaneasca din Statele Unite si nu numai ?
SD. Mesajul este acela de imens respect si de mandrie pentru ca intr-un fel m-am simtit parte in aceasta familie romano-americana, cu lucrurile ei bune, cu problemele care sunt, eu m-am simtit ca acasa si cand am mers la bisericile de diferite denominatii, si la evenimentele organizatiilor romanesti.... M-am simtit mandru sa avem o comunitate care are identitatea ei, forta ei si din ce in ce mai multa recunoastere in spatiul american. Este asa dar un mesaj de respect si apreciere pentru ca romanii sunt ceea ce sunt, si ca au implinit visul american, si le doresc de asemenea acea unitate si conlucrare pe care ne-o dorim cu totii, si de ce nu, multa sanatate si impliniri in plan personal si familial .
M.P. Va multumesc si va doresc mult succes in viitoarea functie de ambasador la NATO
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Comentarii