Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Relatiile romano-americane vazute de la Washington DC

Decenii la rand romanii au visat si sperat ca americanii sa vina si in Romania, pana in 1989 sa ne elibereze de sub dictatura comunista iar dupa, sa ne scoata din colapsul economic si inflationist in care intrasem. Din pacate ambele asteptari au cam dezamagit pe romani, pentru ca de dictatura a trebuit sa ne descotorosim singuri, iar din punct de vedere al investitiilor acestea au fost relativ reduse, comparativ cu investitiile facute de SUA in alte tari est europene. Motivele evitari Romaniei sunt multiple, in special datorate instabilitati si modificari frecvente a cadrului legislativ si mai ales datorita coruptiei.
In momentul de fata relatiile dintre Romania si Statele Unite se afla la unul din cele mai inalte nivele care au existat vreodata intre celor doua tari, din punct de vedere politic, militar si economic. Acest moment de varf al relatiiilor bilaterale a fost atins cu siguranta in momentul semnari tratatului care permite stationarea permanenta a trupelor americane pe teritoriul tari noastre. Despre relatiile economice intre cele doua tari am aflat mai multe dintr-un interviu acordat
de catre Ministru Consilier Economic al Ambasadei Romaniei in SUA, domnul Viorel Onel.

- Domnue Viorel Onel ati desfasurat o activitate diplomatica intensa fiind foarte multi ani aici peste ocean , de cat timp sunteti pe continentul nord american ?
- Imediat dupa Revolutie, intre 1992 si 1996 am fost Ministru Consilier pe probleme economice la Ambasada Romaniei din Ottawa, Canada, pe urma intre 1998 si 2002 am lucrat la Consulatul Romaniei din New York, iar din 2002 pana in 2004 am fost transferat la Chicago, unde am infiintat biroul economic romanesc care nu mai exista de pest douzeci de ani. Din iunie 2005 am fost numit in postul de la Ambasada Romaniei din Wasington, DC.

- Am citit in CV-ul dumneavoastra, sunteti masterat in Relatii Economice Internationale iar in prezent va aflati in faza de finalizare a unui doctorat in Afaceri Internationale si Management. Cum ati intrat in diplomatie?
- Am absolvit Facultatea de Comert Exterior la Bucuresti, am lucrat in acest domeniu pana la Revolutie iar dupa, am fost Seful de cabinet al primului ministru din acea vreme, domnul Theodor Stolojan. Am primit o bursa pentru o specializare in Washington, DC si de aici a pornit totul.

- Ce a insemnat pentru dumneavoastra faptul ca dupa New York si Chicago ati fost numit Ministru pe probleme economice la Ambasada din Washington, DC ?
- In primul rand o provocare din punct de vedere profesional, iar in al doilea rand un vis la care, acum mai bine de zece ani cand am venit sa studiez la Washington, nu visam. Chiar si acum imi reamintesc cu deosebita placere perioada de atunci, mai ales ca trec zilnic pe langa cladirea respectiva.

- Dintre New York si Chicago unde v-a placut cel mai bine avand in vedere ca in ambele metropole sunt foarte multi romani?
- Cred ca Chicago.

- Pe ce pozitie se afla Statele Unite in relatiile economice cu tara noastra?
- Din pacate Statele Unite ocupa doar un loc 6, dupa tari ca Olanda, care se afla pe primul loc ca investitii, urmata de Austria, Germania, Franta si Italia, conform statisticilor de la sfarsitul anului 2005.

- Care ar fi motivele pentru care este doar pe locul sase?
- Dupa cum se poate constata toate tarile care sunt in fata Statelor Unite sunt state europene, distanta cred fiind unul din motive. Cand spun distanta ma refer la costurile de transport dar si la faptul ca intre Romania si America nu exista scutire de la plata taxelor vamale asa cum exista cu tarile europene. Cred ca am pierdut momentul principal al investitiilor americane in Europa de est, iar devalorizarea dolarului in raport cu moneda europeana a fost si este un alt impediment.

- Cand spuneti ca am pierdut momentul principal , la ce anume va referiti?
- Ma refer la perioada in care s-a facut privatizarea marilor intreprinderi de stat din Romania la care din pacate americanii nu s-au prea inghesuit.

- Sa fi fost oare cadrul legislativ, coruptia si modul dubios de a face privatizarea intreprinderilor romanesti de vina?
- Cu siguranta .

- Exista insa si numeroase firme americane care au venit si chiar au succes in Romania, nu?
- Da, in momentul de fata avem peste 4,400 de firme cu capital american, General Electric, Procter & Gamble , Washington Group, International, AIG, Oracle, fiind doar cateva din cele care au inregistrat succese pe piata romaneasca.

- Ceva investitii semnificative americane in Romania in viitorul apropiat?!
- Posibil, in momentul de fata ducem discutii cu compania producatoare de automobile FORD pentru a prelua compania Daewoo , au existat chiar cateva vizite de documentare ai acestora, in Romania, in acest sens.

- Cum vedeti pe viitor exporturile romanesti?
- In ultimi ani Romania a inceput sa produca mai mult si mai bine, oferta romaneasca de export s-a diversificat, iar oameni de afaceri romani au realizat ca pentru a putea face fata concurentei trebuie sa elimine rigiditatea in livrari , pentru ca intr-o economie globala promptitudinea si livrarile la timp sunt cele mai importante. IT-ul (Techologia Informatiei) este cu siguranta unul din domeniile in care inteligenta romaneasca are si va mai avea multe de spus cred pe viitor, programul romanesc antivirus cumparat de Microsoft fiind un exempu in acest sens.

- Pentru firmele care sunt interesate sa faca afaceri peste ocean ce trebuie sa faca pentru a primi informatii si sprijin?
- Pot contacta sectiile economice ale consulatelor si ambasadei Romaniei, Ministerul Economiei si Comertului, departamentul de Comert Exterior sau pur si simplu Camera de Comert din orasul de reseninta. Noi organizam tot felul de misiuni economice, seminarii, mese rotunde si chiar studii de piata, cu sponsorizare guvernamenta, in functie de cerintele celor interesati.

- Daca ar fi sa numiti un singur lucru care v-a impresionat la americani si care poate noua romanilor ne cam lipseste, care ar fi acela?
- Eficienta organizatorica.
Ambasada Romaniei din Washington DC
1607 23rd St NWWashington,
DC 20008
(202) 232-4747

Comentarii