Asociatia "Miros de cer" si profiturile sale de milioane de euro

Cui i se da mult, i se cere mult

Foto: Warren Buffet, Bill & Melinda Gates
"A fi bogat nu inseamna mai putine probleme, ci mai multe responsabilitati " Bill Gates

Bill Gates si Warren Buffett sunt doar doi din oamenii carora li s-a dat mult, dar care au dat inapoi societati si lumii intregi la fel de mult. Ambii sunt printre cei mai bogati oameni ai planetei. Pe cat sunt insa de bogati, pe atat sunt de cu picioarele pe pamant, realizand responsabilitatea pe care o au de a schimba lumea prin deciziile pe care le iau, lucrurile pe care le spun si actiunile pe care le inteprind.
Warren Buffett, fondatorul companiei de investitii Berkshire Hathaway Inc. a aparut zilele trecute in Washington DC, in fata unui comitet senatorial pe probleme de finante pentru a cere Congresului american sa nu reduca plata la taxe celor foarte bogati.
Incredibil nu-i asa?!
Acesta a afirmat ca cei foarte bogati ar trebui sa plateasca mai multe taxe si nu mai putine, cum se intampla in momentul de fata. Acesta a dat un exemplu aratand ca secretara lui plateste 33% taxe in timp ce el doar 18%, acest lucru considerandu-l anormal intr-o economie ca cea americana.
Acesta s-a oferit chiar sa doneze un milion de dolari la orice asociatie caritabila, pentru fiecare milionar sau miliardar, care ii poate dovedi ca nu are dreptate, daca acestia isi vor face aceleasi calcule.
Prezenti cu ceva timp in urma in campusul unei universitati americane cei doi miliardari au impartasit din experienta si filozofia lor de viata, tinerei generatii. Intrebat care este cea mai buna si cea mai proasta investitie facuta, Buffet a afirmat ca cea mai buna investitie esti tu insuti, prin educatia pe care ti-o isusesti prin scoala. El a indemnat studentii sa aleaga viitoarele locuri de munca nu in functie de salariul primit, ci mai degraba pentru satisfactia pe care o va avea muncind in acel loc. Acesta spunea ca trebuie sa poti sa sari fericit din pat dimineata cand mergi la munca. Cat priveste cea mai proasta investitie, a dat un exemplu cu unul dintre manageri sai, caruia in momentul in care acesta i-a raportat o pierdere de 360 de milioane de dolari, dintr-o investitie prost facuta, Buffett ia spus" cu toti facem greseli".
La randul sau Bill Gate spunea ca prin modul in care te comporti schimbi oameni din jurul tau, si ca in fiecare zi esti un profesor. Fiecare din noi schimbal lumea intr-un fel sau altul, insa nu trebuie sa te astepti ca schimbarile s-a fie neaparat dramatice. Poti s-a fi un exemplu pentru ceilalti si s-a lasi o lume mai buna decat ai gasit-o.
In 2006 Buffett a donat 30 de miliarde de dolari catre fundatia filantropica a lui Bill si Melinda Gates, afirmand ca 99% din averea sa va merge tot in scopuri caritabile.
Intrebat cum o s-a reuseasca sa isi creasca copii detinand o astfel de avere fabuloasa, Gates a spus ca in primul rand le stabileste limite copiilor, la ce pot avea si cat. De asemenea a spus ca copii lui au mers deja prin multe tari in Africa si Asia si au vazut cum traiesc oameni acolo comparativ cu America. El spera ca lumea o s-a aprecieze copii lui nu pentru ceea ce au, ci pentru ceea ce sunt sau vor fi.
Chiar daca Bill Gates locuieste intr-o casa care valoreaza peste 100 de milioane de dolari, Warren Buffett locuieste destul de modest intr-o casa cumparata in 1957 cu 31,500 de dolari.
In iulie 2008 Bill Gates a anuntat ca va renunta la pozitia pe care o ocupa in momentul de fata la Microsoft si se va ocupa mai mult de fundatia sa caritabila. In prezent fundatia lui ofera 6 miliarde de dolari pentru a sustine proiecte pentru sanatatea globala, fiind cel care suporta 99% din vaccinurile globale de poliomelita pentru copii.
Intrebat care ar fi lucrurile pe care ar dori sa le faca daca ar avea puteri supranaturale Bill Gates a spus ca si-ar dori s-a poate citi foarte rapid, si s-a gaseasca o metoda prin care s-a reduca cunostintele in ceea ce priveste producerea si utilizarea armelor nucleare.
Atat Gates cat si Buffett au afirmat ca au avut "lozuri castigatoare" in viata, pe care nu toti le au: locul si timpul unde s-au anscut, alaturi de inteligenta, fiind cei mai importanti factori care au contribuit la sucesul lor.
"Implementarea etici in compania pe care o conduci se poate testa simplu: daca orice decizie luata poate aparea in ziua urmatoare in ziarul local fara ati fi teama ca ea poate fi citita de prieteni, familie, cunostinte etc. atunci acea decizie este etica. Iti poti permite sa pierzi bani, dar nu reputatia" Bill Gates

Comentarii