Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Ai fost la vot?




Alegeri libere și democratice, asta iși doreau printre altele, in decembrie 1989, revoluționarii ieșiți in stradã, considerând acestea ca fiind drepturi fundamentale, intr-o societate liberã și democraticã. Dupã 18 ani de democrație, lumea este din ce in ce mai puțin interesatã de a-și exercita acest drept.
Pentru ce au ieșit acei oameni in stradã in 1989? Ce am caștigat in cei 18 ani de democrație, doar ignoranțã si nepãsare?!
Aceastã nepãsare o aratã prezența relativ scãzutã la votul pentru introducerea votului uninominal, inițiat de președintele Traian Basescu, cât și cea de alegere a europarlamentarilor.
O mare parte din români, intre a face ceva si a nu face nimic aleg ultima variantã.
Am plecat din România pentru ca eram nemulțumit ca si mulți alții de cei care conduceau destinele acelei țari. Asta insã nu m-a fãcut sã uit de unde am plecat, sã ramân indiferent la ce se intâmpla acolo si sã nu iau atitudine de fiecare datã când am ocazia, fie ea chiar și prin mersul la vot.
Ne-am dorit așa de mult sã ajungem in Uniunea Europeanã, sã circular doar cu buletinul prin Europa, sã intram si noi in rândul țarilor civilizate, sã putem munci și sã caștigam mai bine. Intrarea in UE nu aduce insã doar bunãstare și prosperitate, ea aduce si o serie de responsabilitãți si obligații.
Cum poate cineva sã acuze cã cei din clasa politicã nu iși fac treaba când tu ca și cetãțean nici mãcar n-ai catadicsit sa mergi sã votezi?! Dacã nu erai de acord cu ce trebuia sã votezi, puteai sã votezi impotrivã, dar trebuia sã votezi.
Dacã nu prea iți pasã ție personal, pentru cã ai ajuns aici in America sau in altã parte, si o duci bine, ai fi putut mãcar sã te gândești cã poate mai ai un frate, o sorã, niște pãrinți, niște bunici, sau poate niște prieteni rãmași acolo, de care putea sã iți pese puțin.
Parlamentul European, a cãrui membri erai chemat sã votezi, reprezintã una din instituțiile fundamentale ale Uniuni Europene, alãturi de Comisia Europeanã și Consiliul Uniuni Europene. Acesta este organul reprezentativ al cetațenilor UE , cei 785 de membri ai sãi fiind aleși in mod direct, pe o perioada de cinci ani, de cãtre cetațenii cu drept de vot din cele 27 de state membre. Numãrul de locuri in Parlamentul European este proporțional cu dimensiunea populației din fiecare țarã, România primind 35 de locuri. Parlamentarii europeni din Romãnia aleși la 25 noiembrie vor ocupa aceastã poziție pânã in 2009, când vor avea loc alegeri pentru un nou Parlament European.
Da , probabil cã scuzele celor care n-au mers la vot sunt din cele mai diverse, dar se spune că cei care sunt buni sã inșire scuze nu mai sunt buni și de altceva.
Chiar dacă a inregistrat o prezență scazută la vot, consulatul romănesc din Chicago, a oferit ocazia romănilor să iși exercite dreptul de vot in alegerea viitorilor europarlamentari și a votului uninominal. Eu unul știu sigur ca mi-am făcut datoria de a vota, comoditatea unora de a se deplasa până in downtown Chicago, cât și rezultatele preliminare ale alegerilor din România, au făcut probabil ca mulți români să prefere să stea acasă decât să iasa afară pe o vreme ploioasa, ca cea de astazi. Să nu uităm insă și faptul ca mediatizare acestui eveniment, cel puțin in America, a fost aproape inexistentă.
Ieșirea de pe scena a unor măscărici politici, precum Corneliu Vadim Tudor sau Gigi Becali, n-a putut să producă decat bucurie. Așteptăm insă ca votul dat acestor europarlamentari să fie folosit cu chibzuință spre a nu dezamăgi un electorat care și așa este foarte redus la număr.

Comentarii

Unknown a spus…
Ce sa faci daca mi-au dat cetatenia romana dar nu mi-au dat si dreptul de a vota!

PS: sper sa fie o scuza buna)
Sa stii ca ai avut dreptate in ceea ce priveste publicitatea acestui eveniment.
Bravo pt articol!
Marian Petruta a spus…
Pai cum asa, daca ai cetatenie romana nu ai si automad dreptul de vot?!
OlegG a spus…
Nu-i chiar asa. Depinde daca ai domiciliul in Romania sau in strainatate. Eu, am domiciliul in velikaya Republica Moldova si de aceia am drept de vot doar acolo.
Anonim a spus…
Daca vei cauta niste statistici spune clar acolo ca peste 95% din functionarii romani sunt corupti, am vorbit si cu mai multe cunostinte, nimeni nu s-a dus la vot dintre ei pentru ca nu stiu cu cine sa voteze.
Este ca si cum mi-ai pune in fata o armata intreaga de diavoli si m-ai pune sa aleg dintre ei, reprosandu-mi daca ma eschivez.
Personal dupa anii 90 am votat o data cu Ion Ratiu iar a 2-a oara cu Constantinescu pentru ca reprezenta opozitia anticomunista la vremea respectiva si era si cadru universitar, o tara condusa de academicieni si oameni de stiinta ar fi prea frumos sa fie adevarat.
Pe urma au castigat iar "cealalta" opozitie alegerile, dar legile s-au dus inainte indiferent de conducere, atunci am inteles ca indiferent de cine conduce, jocurile se fac din exterior, Romania se duce pe calea pe care o dicteaza Europa indiferent ca vrea sau nu. Noi nu ne mai facem iluzii ca exista diferenta intre un politician si altul.
De aici si dezinteresul maselor pentru votare.
Marian Petruta a spus…
Pai intai de toate trebuiau sa mearga sa isi exercite un dreptu fundamental de a vota, lucru pentru care s-a murit in 1989, este o chestiune de bun simt si de respect fata de tine insuti ca si cetatean.
Puteau sa mearga sa voteze pentru sau importriva votului uninominal, sa nu mai voteze in viitor liste de partid, ci oameni pe care ii pot sanctiona de fiecare data la alegeri daca nu isi fac treaba.
Da, este adevarat Romania merge in functie de cum dicteaza europa, doar ca sa nu uitam ca ritmul este dictat tot de la Bucuresti(vezi perioada Iliescu cand a existat o atractie mai tare spre est decat spre vest, si am pierdut ani buni bajbaind, nestiind ce vrem ), putem sa mergem inainte mai repede sau mai incet, de aceea este nevoie ca lumea sa mearga la vot sa puna pe cei care ii considera mai buni.
Dezinteresul rezulta din lipsa de implicare a fiecaruia si de lipsa de spirit civic, intr-o masura mai mica sau mai mare, toata lumea ar trebui sa faca politica, si asta nu pentru ca ar trebui sa le placa, nici mie nu imi place politica, dar realizez ca viata si bunastarea cetatenilor depinde de politica, indiferent ca vreau sa nu, indiferent ca sunt angajat undeva sau am businesul meu, viata imi este influentata de deciziile politice si legile pe care le voteaza, si decat sa las pe alti sa faca lucrurile dupa cum ii taie capul fara sa iau atitudine, fie ea chiar si prin vot, prefer sa nu stau deoparte, si sa imi plang de mila si sa astept doar ca lucrurile sa le schimbe in bine altcineva fara ca eu sa misc un deget.
Anonim a spus…
Prin oras nu s-au impartit decat pliante din alea cu "voteaza pe X si pe Y", in rest nici nu prea s-a explicat exact in ce este diferita votarea de data asta..
Iar pe de alta parte personal, la sf. lui 2004 am vandut o casa mostenire de la ai mei, aveam de gand sa cumpar un apartament de banii aia si sa mai raman cu ceva, ghici ce s-a intamplat ? S-au scumpit apartamentele exact in lunile care au urmat! Prin 1995-1996 am vandut cateva hectare de pamant urmand ca banii sa ii investesc in niste lucrari agricole, guess what iar ? M-au rezolvat baietii ca mi-au trantit o inflatie...
Eu din punct de vedere financiar doar am avut de suferit de pe urma politicii din Romania, din cauza lipsei stabilitatii provocate de incompetenta conducatorilor mult iubiti, oricum indiferent care au fost cauzele astea au fost rezultatele.
Sa ma mai duc sa votez ?
Am avut placuta surpriza sa aflu aseara de la Mircea Badea (la tv, nu il cunosc personal :) ca nici el nu s-a dus la vot.
Dreptul la vot e un fel de ideal cu putere CONCRETA, atata timp cat ramane insa nealterat (cam la fel ar trebui sa stea lucrurile si cu Bill Of Rights) nu iese scandal si populatia nu se alarmeaza.
Anonim a spus…
Din pacate nici eu nu am fost la vot, nu am nici o scuza pt asta, in alte imprejurari m-as fi prezentat, am votat de doua ori pana acum si imi amintesc cu placere prima data cand am facut-o am simtit parca niste fiori, aveam 18 ani si am simtit ca sunt si eu "un OM mare".
Nu te cunosc prea bine, dar din putinul pe care il stiu despre tine iti inteleg supararea si dezacordul fata de cei care nu au votat.
Cred ca poporul roman nu mai stie ce sa creada din tot circul asta politic , drama asta prin care trece Romania, si care se pare ca se intinde nu stiu pana unde , evit sa spun la nesfarsit pt ca ma doare si nu vreau sa cred ca nu are sfarsit ceea ce se intampla acolo.
Parca oamenii astia nu mai au nici un fel de rusine, ca frica nau au de cine sa aiba doar ce sa le faca omu simplu de pe strada, ce poate sa le faca la oamenii astia care conduc tara asta sfanta, nu au ce sa le faca, doar sa ii IGNORE si se para ca au inceput sa ii ignore.
Dar nerusinarea continua se pare in randul politicienilor, tara arde ei viseaza peste noapte si a doua zi pun in practica, ia uite ca acum au mai facut un lucru maret: contopirea asta PD+PLD=PDL comandata de Basescu din cate am inteles. Nu puteau oare sa se faca altceva in timpu asta, nu stiu ce ca nu am eu agenda lor de sfarsit de an dar sigur au lucruri mult mai importante de facut inainte de toate.
Pai ce sa mai inteleaga saracu roman care vinde prin piata pe la tarabe sau mai stiu ce mai face saracu de cand portile marilor uzine din Romania sau inchis pt ca nu mai sun productive si le-au vandut unu si altu , si-au facut bani pt restul vietii si acum suntem piata de desfacere a Europei.
Sincer ma trec fiorii , nasol , nu e o scuza , e doar o concluzie si cam asta e motivul (parerea mea) pt care AU IGNORAT DREPTUL LA VOT Romanii nostrii saracii de ei.
Anonim a spus…
toti avem liberul arbitru in ceea ce priveste votul, votezi bine nu votezi, nu avea pretentii si sperante de mai bine!