Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Presedintii americani care au abuzat de asa zisele privilegii prezidentiale

Chiar daca nu exista referinte clare in Constitutia Statelor Unite cu privire la astfel de privilegii, de-a lungul timpului presedintii americani au gasit tot felu de scuze pentru a se substrage de la a informa Congresul sau judecatoriile cu privire la diferite probleme de interes national.

George W. Bush

Bush a folosit dreptul sau prezidential in a refuza cererea congresului de a obtine declaratii de la fosta sa consiliera Harriet Miers si de la directorul politic Sara Taylor cu privire la concedierea unor procurori federali.

Bill Clinton

Acesta a invocat privilegiile executive de cateva ori pe parcursul presedentiei sale.
In 1996 a oprit eliberarea de documente care probau motivele concedierii personalului responsabil cu organizarea calatoriilor membrilor Casei Albe, sau a probelor care aratau ca personalul sau a folosit informatii din dosarele FBI ale angajatilor din fosta administratie Republicana. A refuzat de asemenea documentele referitoare la politica dusa cu Haiti, sau documentele despre secretara sa pe probleme de agricultura.
Clinton a refuzat sa foloseasca unele privilegii in momentul incercari demiteri sale din functie, in cazul scandalului Monica Lewinsky, de teama ca acestea vor fi anulate de tribunal.

Richard Nixon
In martie 1974, Nixon a fost numit printre cei implicati in conspiratia de a sparge sediul general al Partidului Democrat, in binecunoscutul scandal Watergate.
Curtea de justitie i-a cerut sa puna la dispozitie casetele si documentele cu privire la discutiile din Biroul Oval. Acesta a refuzat sa le ofere invocand drepturi si privilegii prezidentiale. Un judecator a anulat acest motiv invocat de Nixon. presedintele a facut apel si cazul a mers in fata Curtii Supreme, care a decis ca nici o persoana, fie ea chiar si presedintele, nu este mai presus de lege.
Pe 5 August, copiile a 64 de casete au fost inmanate judecatorilor. Patru zile mai tarziu Nixon si-a dat demisia.

John F. Kennedy
Acesta a spus secretarului sau in aparare sa nu divulge in 1962, unei subcomisii senatoriale numele celor care editeaza cuvantarile liderilor din armata.
Mai tarziu acesta a scris ca aceste privilegii le revin doar presedintilor si nu si celorlalti membri din structurile guvernamentale, cum se practica in trecut.



Dwight Eisenhower

Acesta a invocat privilergii executive de 40 de ori in timpul celor opt ani de presidentie.
In timpul audierilor generalului de armata McCarthy in 1954, Eisenhower a refuzat depunerea de marturii cu privire la intalnirile pe care le-a avut cu procurorul general si un consilier de armata, intalniri in care erau discutate chestiuni anti-comuniste.
Eisenhower a subliniat necesitatea de secretizare a discutiilor cu ramurile executive ale puteri.

Herbert Hoover

In timpul unor negocieri legate de un tratat al marinei americane, Comisia Senatoriala de Relatii Externe a cerut documentele legate de aceste intelegeri. Secretarul de stat al lui Hoover a refuzat pe motiv ca presedintele nu considera informatiile ca fiind de interes public. Senatul a cerut insistent presedintelui sa le puna la dispozitie. Acesta a refuzat in continuare, iar Senatul a ratificat tratatul fara ele.

John Taylor
In 1842, Casa Reprezentantilor i-a cerut secretarului de razboi, J.C. Spencer,sa puna la dispozitie documentele in care se presupunea ca exista dovezi de fraude, comise impotriva indienilor Cherokee. Spencer a refuzat pe motiv ca negocierile cu indienii sunt inca in curs de discutie. Presedintele Taylor s-a aratat de acord sa inmaneze in 1843 parte din documente, pe motiv ca restul ar putea pune in pericol ramura executiva. Comitetul a criticat aceasta decizie dar pana la urma a abandonat cererea.

Andrew Jackson
Un Comitet al Casei Reprezentantilor a cerut in 1837 numele salariatilor si indemnizatiile celor propusi sa faca parte din administratia presedintelui Jackson, dar care inca nu fusesera confirmati de catre Senat. Acestia erau suspectati ca sunt platiti inainte ca ei sa fi fost nominalizati pe posturi.
Presedintele Jackson a refuzat pe motiv ca respectivul comitet nu aducea acuzatii clare de abuz in serviciu. Acesta a citat Constitutia si "principiile justitiei" in refuzul sau.

George Washington
Congresul a cerut documentele care sa explice motivul infrangerii militare din 1791, de catre Indieni, batalie in care generalul maior Arthur St. Clair a pierdut aproape 700 de soldati, in timp ce incerca sa stabileasca o fortareata in teritoriile din Nord-Vest. Presedintele Washington a refuzat eliberarea documentelor, deoarece el il alesese pe St. Clair pentru acea misiune si a considerat ca informatiile nu sunt de interes public. Intr-un final presedintele a eliberat acele documente realizand ca consecintele rezultate vor fi minime.

Comentarii

Anonim a spus…
REGIMUL BASESCU IN PERICOL CITITI “UN WATERGATE ROMANESC” in EPOCA,CLIPA,ALTER MEDIA.CURENTUL,GARDIANUL,UNIVERSUL,CLICK SI PE ZECI DE BLOGURI.. O INCERCARE DISPERATA DE SALVARE A LUI PATAPIEVICI ( atac banditesc cu caracter politic la New York) stire preluata de agetiile de presa internationale pe 24 Octombrie 2008 Agence France Presse ,Reuters,Stampa BASESCU CA SI NIXON