Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Cateva din cele mai bune si cele mai paguboase afaceri din 2008

Iata o lista a reusitelor si esecurilor din anul care s-a incheiat, din domeniul afacerilor, intocmita de cei de la Time si CNN.

NEGATIVE
Compania Yahoo a respins oferta facuta de Microsoft de a fi cumparata la un pret de 31 de dolari pe actiune, cu 62% mai mult decat valorau la vremea respectiva. Acestia au respins oferta sub pretextul ca valorau mult mai mult. Ulterior valoarea actiunilor a scazut cu 60%, presedintele companiei, Jerry Yang, si-a dat demisia, iar Microsoft si-a pierdut interesul de a mai efectua tranzactia.

Investitorul englez Joseph Lewis a cumparat la sfarsitul anului 2007, un procent de 7% din banca de investitii Bear Stearns. Acesta a cumparat actiunile la pretul de 107 dolari, investind aproximativ 1,2 miliarde de dolari. Banca a intrat in colaps in acest an , JP Morgan Chase oferind la un moment dat 2 dolari pe actiune, ulterior ajungand la 10 dolari, o diferenta imensa comparativ cu pretul platit de Lewis.

Texas Pacific Group si Apollo Management au preluat in 2008 cel mai mare operator de cazinouri din lume, compania Harrah. Acestia au preluat insa si datoriile ei aproximativ 24 de miliarde de dolari, intr-o perioada in care veniturile din jocurile de noroc au inceput sa scada vertiginos.

Compania producatoare si transportatoare de petrol SemGroup din Oklahoma a intrat in faliment in vara, datorita datoriilor de peste 2 miliarde de dolari. Acestea au fost rezultatul unor tranzactii paguboase la bursa, mizand ca pretul petrolului ar urma sa scada. Dupa cum stim acesta a crescut in perioada imediat urmatoare, ajungand la 147 de dolari barilul, lucru care a dus firma in colaps financiar.

Compania financiara nipona, Mitsubishi UFJ Financial Group, a cumparat la sfarsitul lui Septembrie un procent de 21% din actiunile Morgan Stanley, pentru 9 miliarde de dolari. Cateva saptamani mai tarziu pretul la actiuni a scazut cu 60%, ajungand sa fie tranzactionate sub 10 dolari.

Cand compania de curierat rapid DHL a cumparat in 2003 compania americana Airborne Express, intentia lor era de a se extinde si castiga procente din piata competitorilor. Dupa cinci ani de incercari nereusite, in luna Noiembrie compania s-a restructurat, cheltuind cu salariile compensatorii aproape 4 miliarde de dolari. Per total, extinderea pe piata americana i-a costat aproximativ 10 miliarde de dolari.

Texas Pacific Group a investit 1,3 miliarde de doalri in primavara lui 2008 in banca de investitii Washington Mutual. In luna Septembrie insa datorita crizei, aceasta a intrat sub protectia guvernului federal, iar depozitele polpulatiei au fost transferate la JP Morgan Chase, actionarii
suportand pierderile.

POZITIVE
In luna Martie 2008 compania financiara Visa a inceput sa fie tranzactionata public la bursa. Cu toate ca piata financiara s-a cam prabusit in anul care s-a incheiat, Visa a reusit sa isi mentina pretul la actiuni, datorita faptului ca ea nu ofera imprumuturi, ci doar colecteaza taxe de fiecare data cand cineva foloseste un card care are inscriptionata sigla VISA.

Compania Mars Inc., producatoarea faimoaselor dulciuri M&M si Snickers a cumparat compania producatoare de guma de mestecat Wrigley, pentru 23 de miliarde de dolari, devenind cea mai mare companie de dulciuri din lume. Sweeeeeeeeeeet!

Prin investitiile facute in companiile General Electric si Goldman Sachs, aflate in impas financiar, Waren Buffet a facut in scurt timp un profit de 8 miliarde de dolari, reusind sa obtina actiuni preferentiale care platesc 10% dobanda. A pierdut insa cateva miliarde intr-o alta tranzactie. Vorba aceea" usor vin, usor se duc".

Omul de afaceri din domeniul petrolier, Richard Rainwater, si-a vandut actiunile care valoarau miliarde de dolari, cand pretul barilului ajunsese la 129 de doalri. In Septembrie cand pretul a scazut la 90 de dolari a inceput sa cumpere din nou actiuni. Intre timp barilul a scazut la mai putin de jumatate din valoare.

Andrew Lahde presedintele fondului de investitii, Lahde Capital Management LLC, din Santa Monica , California si-a inchis portile in luna Septembrie, mizand pe faptul ca piata imprumuturilor imobiliare o sa intre in colaps. Asta dupa ce in 2007 profiturile firmei sale au fost de 1,000%. In scrisoarea de ramas bun acesta a facut glume pe seama celor din conducerea companiilor AIG, Bear Stearns sau Lehman Brothers care au diplome de la Yale sau Harvard, dar care ca au dus la faliment companiile, in timp ce l-au imbogatit pe el.

Comentarii