Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Parada costumelor traditionale romanesti la Chicago

Parada modei nu se face doar la Paris, Milano sau New York. Weekendul trecut la Chicago moda a fost prezentă pe podium într-un spectacol de excepţie. Nu, nu a fost vorba, aşa cum poate probabil v-aţi fi aşteptat, de o prezentare de modă obişnuită pentru sezonul toamnă-iarnă, ci una de costume şi porturi tradiţionale româneşti. Manechinii si manechinele care au defilat pe podium, facand deliciul publicului, care i-a aplaudat la scena deschisa, au fost copii din familiile credinciosilor din biserica ortodoxă Naşterea Domnului, cea care a fost gazda si organizatoarea evenimentului.Aşa cum spuneau şi organizatorii portul reprezintă una dintre cele mai însemnate forme de cultură ale unui popor. Portul românesc este plin de graţie şi de varietate, dar în acelaşi timp de seriozitate. Costumul popular românesc conferă corpului o frumuseţe spirituală şi nu are ca scop scoaterea în evidenţă a formelor fizice. Pe român, hainele stau de parcă sunt scrise. Portul spiritualizează trupul. Portul românesc este o exteriorizare a frumuseţii sufletului şi vine să accentueze sărbătoarea şi bucuria întâlnirii cu alţii. El este incomparabil distinct de al altor popoare, prin nespusa lui bogăţie şi prin subtila armonie.




Desi se disting cel putin 9 zone mari de folclor: Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, portul popular românesc este unitar în toate aspectele sale esenţiale şi anume: material, croială, decor şi colorit. Românii îşi fac costumele din ţesături albe de cânepă, in, bumbac, lână şi borangic, produse în gospodăria proprie. Unitatea de croială, are ca lege de bază tăietura în foi drepte (fără răscroituri).Decorul este plasat pe porţiunile vizibile şi nesupuse uzurii. Dispoziţia ornamentului urmează linia dreaptă - motivele ornamentale se înşiră într-o succesiune ritmică, în rânduri, care străbat - fie de la o margine la alta, fie pe suprafeţe delimitate - ţesătura pieselor de port.
Prima parte


Al patrulea element care determină unitatea costumului popular este coloritul, care se caracterizează prin prospeţime şi armonie. Alături de culoarea de bază albă specifică portului popular românesc, coloritul şi ornamentaţia sunt redate în culori primare: roşu, negru, galben, albastru sau verde, armonizate fiind numai prin tonuri majore.


Componenţa costumului prezintă de asemenea un element de unitate a portului popular. Costumul femeiesc se caracterizează printr-o componenţă similară - aceeaşi cămaşă îmbrăcată direct pe corp, care este legată la mijloc cu brâul lat, piese croite deopotrivă în formă dreptunghiulară îmbracă corpul de la talie în jos. Capul se poartă descoperit la fete şi acoperit la neveste, iar sumanele şi cojoacele păstrează aceleaşi forme. La costumul bărbătesc, uniformitatea este atât de mare, încât numai unele detalii de croială şi particularităţi de ornamentică constituie o diferenţiere de la o zonă etnografică la alta.
Va invit să îi admiraţi pe copii românilor din zona Chicago prezentându-ne minunatele costume populare româneşti din diferite zone ale României, cu speranţa că aceştia vor păstra şi duce mai departe cultura şi spiritualitatea românească pe pământ American.



Castigatorii:
Grupa pana la 7 ani
Costum / Autenticitate
Premiul I - Daria Iuhas
Premiul II - Michael Drimboi
Premiul III - Stefan Iovanescu Paduraru
Mentiune - Natalia Girloanta
Prezentare
Premiul I - Andreea Haidau
Premiul II - Daria Iuhas
Premiul III - Nicholas Ilea
Mentiune - Ana Maria Marcu

Grupa intre 7 si 9 ani
Costum / Autenticitate
Premiul I - Diana Iovanescu Paduraru
Premiul II - David Ilea
Premiul III - Melissa Arianna Leancu
Mentiune - Stefania Dragan
Prezentare
Premiul I - Alicia Big
Premiul II - Sofia Susa
Premiul III - Melissa Arianna Leancu
Mentiune - Diana Iovanescu Paduraru

Grupa intre 9 si 15 ani
Costum / Autenticitate
Premiul I - Andrei Radu Balog
Premiul I - Andreea Drimboi
Premiul III - Larisa Mihaila
Mentiune - Yasmina Gavojdean
Prezentare
Premiul I - Maria Berce
Premiul II - Claudia Buzdugan
Premiul III - Yasmina Gavojdean
Mentiune - Razvan Rus


Comentarii