Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Sarbatorirea unirii Principatelor la Chicago


Actul unirii de la 24 ianuarie, 1859 a fost momentul în care începea epoca modernă a României. Unirea Principatelor sau Mica Unire, ţinând cont de faptul că Marea Unire avea loc la 1918, avea să adune la un loc două state, Moldova şi Ţara Românească. Primii paşi spre acest act istoric s-au făcut odată cu uniunea vamală dintre Moldova şi Ţara Românească, prin desfiintarea vămii din Focşani, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza şi Gheorghe Bibescu.

Personalitatea cea mai proeminentă din timpul Unirii, a fost cu siguranţă domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost un participant activ la Revoluţia de la 1848 din Moldova, iar ulterior pentru unirea Principatelor. Pe 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, realizându-se astfel unirea celor doua ţări române.

Având ca temă principală momentul istoric al unirii Principatelor, în Chicago la Centrul Cultural Românesc din Niles a fost sărbătorit pe 23 ianuarie, de către românii din zonă, evenimentul unirii.
Deschiderea festivă a serii din Chicago a fost făcută de muzicianul Vlad Toader, care a interpretat la vioara câteva piese clasice printre care şi hora unirii.
Printre cei care au luat cuvântul au fost: preotul Ioan Lupescu, domnul Steven Bonica directorul Romanian American Network şi al publicaţiei Romanian Tribune, domnul Ioviţă Văran preşedintele Camerei Române de Comerţ din Niles, domnul consul Lucian Leuştean, domnul Petru Amarei preşedintele Romanian Television Network, scriitorul Cristian Petru Bălan şi domnul Octavian Cojan.
Toţi vorbitorii au ţinut cuvântări mai lungi sau mai scurte despre unire şi importanţa de a fi uniti ca şi comunitate, dar şi în ceea ce priveşte domeniul afacerilor, pe care nou înfiinţata Cameră Română de Comerţ din Niles le promovează în comunitatea românească din metropola Chicago.

Seara a continuat cu un scurt film despre castanul unde se presupune că intelectualii vremii se adunau pentru a discuta chestiunea unirii.
La finalul serii a fost cântată hora unirii şi cei prezenţi au avut ocazia să dea mână cu mâna şi să facă o horă a înfrăţirii alături de o parte din ansamblul folcloric Mioriţa din Chicago. După eveniment cei prezenţi au avut parte de mâncaruri alese şi băutura oferită de către gazda evenimentului Camera Română de Comerţ Niles. Cei prezenţi au putut să îşi facă şi fotografii profesioniste oferite de către fotografa româncă Gia Drăgoi - GiaPhotography

Comentarii