Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Alan Elsner si-a lansat noua sa carte Romance Language la Chicago

(foto: Alan Elsner semnand pentru publicul romanesc din Chicago ultima sa cartea, Romance language)
Intr-o sala pusa la dispozitie de Consulatul Romaniei si organizat de Romanian Cultural Exchange, la Chicago a avut loc lansarea cartii scriitorului si jurnalistului britanic Alan Elsner, Romance Language.
Acesta s-a nascut la Londra si-a locuit in tari precum: Marea Britanie, Israel, Sedia, Statele Unite si Romania. Acesta lucreaza ca reporter si editor de peste 30 de ani, si a scris trei carti: The Nazi Hunter, Guarded by Angels si Gates of Injustice. Toate au fost primite foarte bine de critici si public.
Cartea  Gates of Injustice, in care sunt prezentate problemele din sistemul penitenciarelor americane, a fost considerata la vremea respectiva de Senatorul Edward Kenedy un semnal de alarma pentru sistemul judiciar american.                              
Alan Elsner este un jurnalist care lucreaza pentru agentia de presa Reuters fiind corespondent in Washington DC. De-a lungul timpului a fost corespondent in Israel de unde a relatat despre razboiul arabo-israelian;  la Departamentul de Stat American de unde a relatat despre vizitele Secretarului de Stat, James Baker din 1989 in Europa de Est, incheierea Razboiului Rece, caderea zidului Berlinului  sau reunificarea Germaniei; a relatat despre Razboiul din Golf,  invazia americana din Panama; campaniile prezidentiale americane din 1996 si 2000,  evenimentele de la 11 Septembrie 2001 si multe altele. In 2007 a locuit in Romania unde a predat jurnalism, prin programul Knight International Press Fellowship. Aici a inceput totodata lucrul la cea de-a patra lui carte intitulata Romance Language.
Cartea este o poveste de dragoste, o drama istorica si totodata umana,  a carei actiune penduleaza in doua etape: 1989 si 2007. Povestea incepe cu expeditia in Romania a tinerei de 17 ani, Petra O'Neill, dupa ce aceasta afla dintr-o scrisoare ca tatal ei, care tocmai murise, nu este tatal ei biologic. Petra incearca sa isi gaseasca adevaratul tata, de origine romana, pe care nu l-a cunoscut niciodata. In aventura sa aceasta afla detalii interesante despre cum mama ei, jurnalista in 1989, primeste o misiune de a scrie despre regimul comunist din Romania, si ajunge sa se indragosteasca de poetul dizident, Stefan Petrescu, persecutat de regimul ceausist. Din corespondenta cu mama sa, Petra, afla detalii despre cum aceasta l-a cunoscut pe poetul Stefan Petrescu, povestea lor de dragoste, evenimentele tumultoase de la Revolutia din 1989, caderea regimului comunist si motivul pentru care tatal ei adevarat nu a aflat niciodata ca mama ei a ramas insarcinata, inainte sa plece din Romania.
Prezent la lansarea cartii la Chicago, Alan Elsner a subliniat faptul ca detaliile istorice despre Romania din nuvela sa, sunt cat se poate de exacte, pentru ca stia ca o sa fie citita si de romani, iar acestia o sa fie foarte atenti la acuratetea informatiilor. 
Autorul declara ca titlul cartii este un joc de cuvinte, limba romana fiind o limba senzuala si romantica, dar la radul ei si povestea este tot una romantata. 
"Am dorit sa scriu o poveste de dragoste, dar nu o carte pe care sa o poti cumpara la supermarket, cu povesti siropoase si detalii explicit sexuale. Am dorit sa scriu un gen poveste pe care nu prea il mai gasesti in zilele astea. Ceva care duce spre povestea de dragoste din filmul Casablanca. O serie de povesti de dragoste intre doua persoane adulte, serioase, dar in viata carora apar intamplari  majore si neprevazute." declara scriitorul Elsner.
 Elsner a trecut in revista momentele istorice din 1989 in estul Europei, evenimentele dramatice care au avut loc o data cu caderea regimurilor comuniste din Polonia, Cehia sau Germania de Est. Diferenta dintre acestea si ce s-a intamplat in Romania a fost faptul ca regimul comunist romanesc nu a ezitat sa faca uz de forta si sa ucida pe cei care protestau. Elsner face chiar o comparatie a Revolutiei Romane  cu evenimentele dramatice din timpul  Revolutiei Franceze de la 1789 spunând că orice jurnalist ar dori să poată trăi şi scrie despre astfel de momente istorice. 
Autorul a rememorat prima seara in care a ajuns in Bucuresti, cand datorita schimbului de fus orar si entuziasmului de a se afla in Romania, ne putand sa doarma, a inceput sa scrie unul din primele capitole ale cartii, acela in care Petra soseste la Bucuresti, detaliile sosirii fiind de fapt chiar intamplarile pe care autorul le experimentase cu doar cateva ore in urma.
Autorul a povestit audientei prezente experientele sale din timpul celor 9 luni pe care le-a trait in Romania. Acesta declara faptul ca aceasta carte se adreseaza in primul rand cititorilor americani, pentru ca ei sunt cei carora doreste sa le extinda orizontul cunoasterii, pentru ca ei stiu foarte putine lucruri despre Romania, si citind aceasta carte vor putea afla mai multe detalii.

Elsner a mai delectat audienta citind unul din capitolele cartii sale iar apoi a raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti. Cei care au dorit sa-i achizitioneze cartea au primit si un autograf din partea autorului.

Va invit sa ascultati in intregime declaratiile scriitorului prezent la acest eveniment.
Alan Elsner- Romance language (1)


Alan Elsner- Romance language (2)



Comentarii