Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Primul forum al presei romanesti din SUA si Canada a fost benefic si util

Organizat de agentia de presa Romanian Global News, forumul presei romanesti din SUA si Canada a adunat la Chicago  jurnalistii romani  pentru a se cunoaste si a discuta probleme comune pe care le au comunitatile romanesti din diferite metropole de pe continentul nord american. 
Forumul presei organizat in conjunctie cu ARTTS Chicago 2010
 La initiativa agentiei de presa Romanian Global News, jurnalistii romani din SUA si Canada au fost invitati la Chicago saptamana trecuta pentru a se cunoaste si a discuta probleme comune pe care le au comunitatile romanesti din diferite metropole ale SUA si Canada. Forumul a fost desfasurat in conjunctie cu expozitia internationala “American Romanian Tourism and Trade Show” (ARTTS – Chicago 2010) care trebuia sa aibe loc in cursul zilelor de 22 si 23 aprilie in pavilionul expozitional Navy Pier. Expozitia insa a fost amanata din cauza efectelor vulcanului islandic si a anularii a peste 63.000 de zboruri in Europa, fapt ce a dus la imposibilitatea participarii  reprezentantilor a peste 25 de firme si organizatii din Romania care urmau sa-si expuna produsele sau serviciile in cadrul expozitiei ARTTS.


Scopul organizarii Forumului Presei Romanesti din SUA si Canada a fost imbunatatirea comunicarii intre diferitele institutii media  romanesti din SUA si Canada, dintre acestea si institutiile din Romania si societatea civila, cat si gasirea de solutii comune pentru strategii de comunicare a diferitelor puncte comune de vedere, planuri si proiecte de promovare a culturii romane, a identitatii romanilor de pe continentul nord american, a promovarii valorilor nationale si spirituale romanesti.

Aflat la prima editie, Forumul Presei Romanesti de pe continentul nord-american a reunit 18 jurnalisti romani din metropole nord-americane precum Boston, Detroit, Chicago, Los Angeles, New York, si Toronto. Initial se astepta si participarea unor jurnalisti din Dallas, Denver si Portland, insa cancelarea evenimentului ARTTS a creat o oarecare confuzie astfel ca acestia au renuntat la a calatori la Chicago pentru aceste zile.

Gazduit de catre organizatia “Romanian-American Network Inc.” din Niles in sala Bibliotecii si Centrului Cultural Romanesc, forumul a fost initiat de catre agentia de presa Romanian Global News din Bucuresti, si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti precum si de cabinetul parlamentar al deputatului Mircea Lubanovici ales in Colegiul 3 diaspora.

Aceasta intrunire s-a dorit a prilejui o mai buna cunoastere intre jurnalisti dar si o legatura mai eficienta si productiva cu institutiile statului roman, in special cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, care de fapt s-a si angajat sa sprijine financiar aceasta actiune tocmai pentru a-i facilita buna desfasurare.

Agenda bogata cu numeroase teme de discutii si prioritati

Printre subiectele discutate in cadrul forumului au fost prioritati precum sistemul de acordare a vizelor SUA pentru cetatenii romani si programul Visa Waiver, redobandirea cetateniei romane de catre persoanele care au pierdut-o abuziv in timpul dictaturii ceausiste, atitudinea incorecta si paralela cu realitatea a Institutului Cultural Roman in relatia cu comunitatile romanesti din SUA, lipsa personalului adecvat din cadrul consulatelor generale ale Romaniei din SUA si Canada, problematica discriminarii etnice impotriva romanilor din zona Timoc a Serbiei, actul de terorism comis in ultimele zile la Timisoara prin incendierea bisericii Greco-Catolice, au urmat discutii despre necesitatea si moduri de colaborare reciproca intre jurnalistii romani de pe continentul nord-american precum si intre acestia si agentia de presa Romanian Global News din Bucuresti, modul de intocmire a formularelor de solicitare pentru finantari de proiecte de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei.

In primele doua zile ale forumului, intrucat agenda initiala ce includea vizite la expozitia ARTTS si intalniri cu membrii ai comunitatilor romanesti din SUA si Canada a fost schimbata, jurnalistii invitati la Chicago au avut ocazia sa viziteze orasul si unele asociatii, firme si institutii romano-americane din aceasta metropola. Printre aceste obiective vizitate au fost: Camera Romaneasca de Comert si Industrie si firma gazda, A-American Custom Flooring, din Niles, gradinita romaneasca Lumea Copiilor din Chicago, gradinita cu scoala elementara si liceul romanesc Logos Christian Academy din Niles precum si firma Euro-America Travel unde isi are sediul si ARTTS Chicago. Agenda propusa a inclus si numeroase alte vizite si intalniri insa timpul s-a dovedit a fi mult prea insufficient.

Forumul a dat nastere primei asociatii a jurnalistilor romani din SUA si Canada

In partea finala a lucrarilor primului Forum al Presei Romanesti din SUA si Canada ce a avut loc la Chicago, participantii au hotarat sa se intruneasca intr-o asociatie a presei romanesti de pe continentul nord-american, intitulata “North American Romanian Press Association”.

Propunerea infiintarii unei asociatii profesionale a jurnalistilor romani din SUA si Canada a fost facuta de catre jurnalistul Sebastian Rus, co-fondator al programului “Radio Diaspora” din Boston, Massachusetts. In urma prezentarii acestei initiative participantii au decis sa alcatuiasca grupul de constituire alegand si un comitet de conducere pentru o perioada de trei luni. Se doreste ca in acest timp sa se decida un statut de functionare si o prezentare a scopurilor asociatiei, iar apoi sa fie invitati in asociatie toti jurnalistii romani din SUA si Canada, redactori si editori, reporteri, fotoreporteri, cameramani, directori de regie tv, si chiar administratori de portaluri pe internet ce-si au ca scop primordial comunicarea de informatii in comunitatile romanesti de pe acest continent. Odata ce invitatiile de asociere sunt trimise si raspunsurile sunt confirmare, fie prin accept sau refuz, toti membrii – atat cei fondatori cat si cei noi vor participa in alegerea conducerii asociatiei pentru perioada urmatoare pana la urmatorul Forum al Presei Romanesti ce se doreste a fi organizat in primavara anului viitor.

Provocarea initiatorului asociatiei
Cu aceasta ocazie, initiatorul propunerii de asociere a tuturor jurnalistilor romani din America si Canada intr-o asociatia profesionala, dl. Sebastian Rus mentiona: „Puterea diasporei nu e o himera ci o realitate! Trebuie sa precizam ca cel mai mare capital pe care il avem este entuziasmul, care combinat cu resursele finaciare personale si atitudinea I CAN DO IT – au ca rezultat ceea ce vedem noi astazi in diaspoara: publicatii de presa, radiouri online, televiziuni prin cablu si bloguri de succes ale romanilor. Comunitatea este o forta – sa ne constituim deci intr-o comunitate jurnalistica, deoarece doar ca o voce comuna si unitara vom putea fi auziti mai puternic...”

Conducerea asociatiei:

In urma propunerilor si voturilor exprimate liber de catre participanti, conducerea noii asociatii este dupa cum urmeaza:
Presedinte - Marian Petruta;
Vice Presedinte SUA - Vasile Muresan,
Vice Presedinte Canada - Magda Silvana Ionescu (Manea);
Secretar - Petru Amarei;
Trezorier - Octavian Cojan;
Purtator de cuvant - Grigore Culian;
Comunicare Online - Sorin Pintiliuc.

Membrii fondatori:
Certificatul de nastere al acestei asociatii a fost semnat, intr-un context social care va ramane cu siguranta parte din istoria romanilor in America, de catre urmatorii reprezentati ai presei romanesti din SUA si Canada:

Octavian Cojan – decanul de varsta al jurnalistilor – colaborator al emisiunii „Radio Mandra Romanie” din Chicago si presedinte al organizatiei „Illinois Romanian American Community Inc.”,

Grigore L. Culian – editor sef al ziarului „New York Magazin” din New York,

Petru Amarei – presedinte si fondator al televiziunii „Romanian TV Network” din Chicago si

Paul Antelute – reprezentand aceeasi televiziune,

Steven Bonica – redactor sef al ziarului „Romanian Tribune” si fondator al organizatiei „Romanian-American Network Inc.” din Chicago,

Marian Petruta – editor de Chicago al ziarului „Gandacul de Colorado” si revistei "Romanian VIP".

Vasile Bouleanu – reprezentand grupul de discutii pe internet „Free Press Romania” din Chicago,

Sorin Pintiliuc – director si redactor al „Romanian-Portal.Com” din Chicago,

Stefan Strajeri – redactor sef al ziarului „Curentul International” din Detroit si

Gheorghe Chindris colaborator la acelasi ziar,

Tudor Petrut - editor de Los Angeles al ziarului „Gandacul de Colorado” si corespondent al revistei „RomanianVIP” din Dallas-Texas,

Sebastian Rus si Vasile Muresan – fondatori si redactori ai „Radio Diaspora Online” din Boston,

Nicholas Buda – editor de New York al ziarului „Gandacul de Colorado”,
Radu MIHALCEA – Colaborator “Gandacul de Colorado”, Chicago, Illinois.
Din Canada am avut placerea sa avem ca si reprezentat al presei romanesti pe Magdalena Manea – redactor sef de la ziarul „Acasa” din Toronto.

De asemenea in primele doua zile ale Forumului a participat si Pr. Prof. Dr. Theodor Damian – reprezentand publicatia „Lumina Lina” de la New York.

Invitati si participanti speciali:

Din Romania a participat si jurnalista Corina Alexandra Stoicescu – de la revista „Libertatea pentru femei”(Ringier Media Group) din Bucuresti, prin videoconferinta pe internet am avut participarea d-nei Daniela Soros - Redactor Sef al agentiei de presa Romanian Global News din Bucuresti, iar prin teleconferinta au participat domnul Secretar de Stat Eugen Tomac - Sef al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si domnul Mircea Lubanovici – deputat in Parlamentul Romaniei reprezentand colegiul 3 diaspora. Totodata, domnnul Consul General Lucian Leustean a reprezentat Consulatul General al Romaniei de la Chicago.

Secretarul de Stat Eugen Tomac in teleconferinta cu jurnalistii
De la Bucuresti, intr-o teleconferinta,  dl. Eugen Tomac – Secretar de Stat si Sef al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a adresat salutul sau jurnalistilor intruniti la Chicago astfel: „De la sediul guvernului, din Bucuresti, am dorit sa va salutam si sa va transmitem regretul ca nu am putut sa fim alaturi de dvs. acolo, la Chicago. Sunt convis insa ca acest prim pas este extrem de important pentru a intari legaturile dintre tara mama si dvs. si va rog sa apelati cu incredere de fiecare data cand credeti ca noi putem contribui prin resursele umane si materiale pe care le avem... Doresc mult succes lucrarilor Forumului si sper sa ne vedem cat de curand.”

De la vorbe la fapte!

In aceeasi zi a fost lansat si un grup de discutii pe internet in platforma YahooGroups care are menirea de a pastra legatura directa intre membrii fondatori ai asociatiei, in cadrul caruia se vor dezbate propunerile pentru continutul statului de functionare si al scopurilor asociatiei.

Consulul General Lucian Leustean considera forumul presei de la Chicago o reusita!
Prezent la lucrarile acestui Forum, dl. Prof. Univ. Dr. Lucian Leustean – Consul General al Romaniei la Chicago, spunea printre altele ca „desi se parea o zi dificila de la inceput, datorita obstacolelor tehnice care au stat in fata reuniunii... nici soare n-a fost afara, cu toate acestea s-a realizat un lucru deosebit, unii au zis chiar istoric, s-ar putea sa fie chiar asa... viitorul va demonstra aceasta. Un lucru deosebit s-a realizat totusi astazi: s-a infiintat o Asociatie a Presei Romano-Americane incluzand-o aici si pe cea din Canada, asociatie care se poate dovedi extrem de utila manifestandu-si prezenta in spatiul public, atat din comunitatile din SUA si Canada, cat si din Romania. Consider ca Forumul Presei Romanesti reunit la Chicago... este o reusita!”

CONCLUZII:

Concluzia finala a participantilor a fost ca organizarea Forumului Presei Romanesti din SUA si Canada ce a avut loc saptamana trecuta la Chicago a fost de bun augur, un astfel de eveniment fiind dorit de mult timp. Astfel, in pofida deceptiei de pe urma cancelarii expozitiei ARTTS jurnalistii romani ce au ales sa accepte invitatia organizatorilor si a gazdelor si au venit la Chicago s-au bucurat de prilejul acestei intalniri, atat din punct de vedere social si co-national dar si din punct de vedere profesional si al dedicarii in mass media romaneasca de pe acest continent.

In continuare va redam cateva din mesajele primite la redactie sau pe grupul de discutii din partea unora dintre participanti:

Tudor Petrut, Los Angeles:
“Cu multumiri pentru o intrunire plina de invataminte si de prietenie, istorica prin amplitudinea ei, va doresc in continuare mult SUCCES si sa ne revedem cu acelasi entuziasm la viitoarea editie!”

Rev. Fr. Prof. Dr. Theodor Damian, New York:
“Tot ce s-a petrecut la Chicago aceste zile a fost o incantare. Felicitari cordiale! Ce frumos strangem randurile.”

Grigore Culian, New York: Grigore Culian, New York
: “Iata ca am ajuns cu bine acasa din scurta mea vizita la Chicago. Sunt foarte bucuros ca am putut participa la aceasta prima intrunire a jurnalistilor romani din SUA si Canada. Va multumesc tuturor pentru tot efortul depus. S-a meritat!”

Nicholas Buda, New York:
“Forumul Presei Romanesti de la Chicago a fost doar un inceput, pe care desi l-am facut in greutatea unui moment pe care multi l-au considerat a fi nenorocos, iata ca ne-a adus impreuna pe noi ziaristii si oamenii de presa din SUA si din Canada, mai aproape unii de ceilalti, mai reali! Multumesc celor de la Chicago pentru logistica asigurata, pentru intreg efortul de a face posibila aceasta intalnire. Va salut pe toti si sper sa ne vedem din nou, mai puternici mai uniti pentru cauze nobile.”

Gheorghe Chindris, Detroit:
“Doresc si eu sa va multumesc la toti pentru zilele frumoase petrecute la Chicago si cu speranta ca se va continua acesta initiativa care este deosebita. Vreau sa va spun ca nu am petrecut asa de frumos Sf. Gheorghe ca si acum impreuna cu voi. Sper sa reusesc sa ma achit sa va trimit DVD cu  ce am realizat noi la Detroit cu TRADITIILE  POPULARE ROMANESTI. Va doresc numai bine si sa ne revedem cu drag”

Magda Manea (Ionescu), Toronto:
“Toate multumirile mele lui Steven, Marian si Simonei pentru eforturile de a ne fi fost aproape intr-o asemenea intreprindere. Pot sa va spun sincer ca inca nu-mi revin din emotiile faptului in sine, acela de a fi pus la punct bazele unei asocierei a presei romanesti de pe continent. Sunt fericita sa va fi cunoscut pe toti si pe Daniela, de la distanta :)”

Reportaj realizat de Nicholas Buda (New York) si Steven Bonica (Chicago)

Comentarii

Unknown a spus…
Pe facsimil putem citi:
"Membrii fondatori..."

Daca si voi jurnalistii scrieti pluralul articulat de la 'membru' cu doi de 'i', ce sa mai zicem de generatia asl pls de pe Dambovita?

Un consatean din Toronto
Dexulescu a spus…
cu 1 "i" se scrie cand e nearticulat, ex: niste membri fondatori, acei membri..., ceilalti membri pt ca mambru nu are "i" in radacina primeste un "i" la plural
daca e articulat mai primeste inca un i (articolul) ex: membrii fondatori ai ... au fost si au facut...
dupa modelul: niste copii (2 i) si copiii aceia (3 i)
primul i e din radacina (copil), al doilea plutralul, al treilea i este articolul hotarat
Anonim a spus…
Mihai

In acest context, corect s-a scris Membrii fondatori. Sa asociezi mereu cuvantul MEMBRI cu OAMENI si in functie de cum se declina ultimul cuvant asa se declina si primul, adica membri.
Un exemplu de membri nearticulat!
„In acest comitet nu vor putea figura mai mult de jumatate membri(oameni) nevarstnici“.
Si altul articulat!
Forumul va fi organizat de toți membrii (oamenii) fondatori!