Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Dorel Fort, lipoveanul care duce mai departe portul si muzica populara romaneasca in America

Printre prezențele constante ale soliștilor de muzică populară, participanți la evenimentele artistice din comunitatea românească din Chicago, se numără și cea a interpretului Dorel Fort. Arădean din Lipova, acesta a emigrat în Statele Unite acum mai bine de 16 ani. În ciuda distanței și a lipsei de  studii de specialitate în domeniul muzical, Dorel Fort duce mai departe cu dragoste și pasiune, atât  muzica cât și portul popular românesc din zona Banatului. Plecat peste mări și țări, muzica i-a fost alături ca metodă terapeutica pentru alinarea sufletului și-a dorului de țară. Ajuns la Chicago acesta a întâlnit alți rapsozi ai muzicii populare românești, precum Pavel Cebzan, Nelu Achim sau Nicu Feraru,   împreună cu care înveșelește inimile prietenilor și românilor americani din zonă.

Pentru un solist de muzică populară emigrat în  SUA viața nu este deloc ușoară, pentru că aceștia nu pot să își câștige existența doar din muzică. Dacă la sfârșit de săptămână cântă în localuri, la diferite nunți, botezuri sau petreceri românești, în cursul săptămânii sunt însă nevoiți să aibe locuri de muncă, de cele mai multe ori în domenii complet diferite de arta interpretativă.  Dacă cu 10-15 ani în urmă românii erau mult mai dornici să asculte muzica populară cântată de artiști pe viu, acum, datorită tehnologiei este mult mai la îndemână ca aceștia să o asculte la televizor sau pe internet. În plus la toate acestea se adaugă și criza economică prin care trec românii cu toții. Întrebat care sunt evenimentele la care sunt invitati interpreții de muzică populară din Chicago, acesta ne-a spus: "Sunt evenimente anuale precum festivalul de la biserica Nașterea Domnului care are loc anual în luna august, unde vin artiști atât din România cât și locali. Sunt câteva evenimente pe la Detroit, precum sărbătoarea denumită ca și în România Sâmbra oilor. La fel participăm la celebrarea Zilei României pe 1 Decembrie, care anul acesta o să o sărbătorim ceva mai devreme in weekend pentru ca să fie la îndemâna oricui să poată participa, dar și la alte evenimente la care suntem chemați."
Întrebat de unde își culege artistul emigrat in America cântecele populare acesta ne-a spus: "Sursa noastră este atât muzica unor interpreți din țară, precum Achim Nica sau Mariana Drăghicescu, sau alți interpreți din zona Banatului pentru că sunt din zona respectivă, cât și alți artiști  pe care îi ascult pe internet. Cu greu se gândește probabil cineva astăzi că încă poți asculta și culege cântece direct de la oameni. Cu toate astea sunt persoane care vin din România, ne întâlnim la diferite petreceri private unde fiecare vine si zice uite ăsta este un cântec care se cânta la noi în sat. Faptul că suntem în Chicago, și-n America, nu cântăm doar pentru bănățeni, moldoveni sau ardeleni, ci ne întâlnim și cântăm pentru toți."
Chiar dacă este restrâns numărul românilor din America care încă își mai păstrează tradițiile si porturile populare, mai există din fericire părinți care ispiră aceste tradiții copiilor  născuți aici, care vorbesc limba română și știu despre România fără să fi fost vreodată  în țară.  
"Este un lucru bun și îmbucurător că nu se va pierde această tradiție. La sărbători românii noștrii vin mai rar îmbrăcați în portul popular. Unii o mai fac însă și-i felicit pentru asta. Uneori mă îmbrac în costum popular și ies în oraș la cumpărături, lumea este plăcut surprinsă de  costum și uneori îi invit să își facă poză cu mine " spune Dorel Fort.
Pentru că se apropie sărbătoarea Crăciunului l-am intrebat cum se celebrează în zona Chicago această mare sărbătoare. "Din fericire, noi interpreții ne-am făcut un bun obicei de a ne aduna, într-un grup mai restrâns, și a merge să colindăm. Am obișnuit să mergem în fiecare an cu mai multe persoane să colindăm in special prietenii apropiați, pentru că este imposibil să colindăm toată comunitatea" concluzionează interpretul Dorel Fort.

Comentarii