Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Asociatia Jurnalistilor din SUA si Canada la Forumul Romanilor de Pretutindeni

Asociatia Jurnalistilor Romani din SUA si Canada (NARPA) a fost prezenta zilele trecute prin reprezentantul ei dr. ing. Gheorghe Chindris la Forumul Romanilor de Pretutindeni desfasurat in Bucuresti la Palatul Parlamentului, in perioada 30 septembrie - 2 octombrie, 2011.
Colegul Gheorghe Chindris este colaborator la ziarul ”Curentul International” din Detroit, unde realizeaza pagina de Traditii si Folclor. Acesta a organizat multe actiuni pentru promovarea datinilor si obiceiurilor romanesti – ceea ce are mai frumos si reprezentativ Romania,  folclorul adevarat.
In 2010 a fost prezent la Chicago la infintarea NARPA impreuna cu domnul Stefan Strajeri directorul ziarului Curentul International.
“Aici, la Bucuresti,  m-am bucurat mult ca am fost recunoscut de foarte multi romani ca urmare a evenimentelor pe care le-am organizat si le-am desfasurat impreuna cu ziarul ”Curentul International” la Detroit si New –York ( Festivalul Romanilor din 1 mai 2010). Am convingerea ca la acest   forum al romanilor de pretutindeni am reusit sa fac cunoscuta NARPA atat  printre participanti, cat si catre oficialitatile statului si guvernului din Romania.” spune Gheorge Chindris.
La forum au participat aproximativ 200 de delegati din aprope toate tarile lumii  unde locuiesc sau muncesc romani.   Cei mai multi au fost din Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria. Problemele care s-au ridicat si discutat au fost defalcate astfel:
- pentru romanii din  Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia;
-  pentru romanii din Europa de Vest, in special Italia si Spania unde romani au problem mai mari ;
-    pentru restul lumii unde am fost si noi cei din USA si Canada.
In prima zi, la deschiderea lucrarilor au participat si au avut alocutiuni despre politica romaneaca in ceea ce priveste diaspora: Emil Boc, primul ministru al Romaniei; Roberta Anastase, presedinte al Camerei Deputatilor; Theodor Baconschi, ministrul de externe al Romaniei; Acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane; Eugen Tomac, secretar de stat – Departamentul Romanilor de Pretutindeni. Deasemenea s-a prezentat si proiectul de lege  privind  VOTUL PRIN CORESPONDENTA.   Proiectul va intra in dezbatere publica si se afla pe internet  unde puteti sa aveti comentarii.
Punctul meu de vedere l-am prezentat in discutiile cu cei pe care i-am intilnit: mai intai ar trebui sa stim citi romani suntem si care este interesul lor (al majoritatii) pentru votul prin corespondenta sau/si votul normal avind in vedere ca la ultimele alegeri  statisticile arata ca numarul romanilor prezenti la urne  a fost   doar de ordinal miilor  la nivel de USA si Canada in timp ce  noi vehiculam ca am fi 2-3 miloane. “ declara Chindris.
In dialogul cu Theodor Baconschi, Eugen Tomac , William Brinza, Mircea Lubanovici, dintre officiali, dar si cu foarte multi reprezentanti Gheorghe Chindrish a prezentat NARPA, cine este si ce isi doreste.
Lucrarile Forumului s-au desfasurat pe cinci sesiuni cu urmatoarele tematici:
Sesiunea I   — Programe si proiecte ale statului roman pentru romanii de pretutindeni
Sesiunea II — Identitatea romaneasca in context european si international
Sesiunea III    – Drepturile si obligatiile cetatenilor romani care traiesc in afara granitelor tarii
Sesiunea IV -     Imaginea romanilor in strainatate
Sesiunea V  – Modelarea strategiilor privind comunitatile romanesti din afara garnitelor .
Dupa sesiunea a IV  Gheorghe Chindris a luat cuvantul si a prezentat Asociatia Jurnalistilor Romani din USA si Canada (NARPA). A vorbit despre  problemele si reusitele romanilor de pe continental nord-american   aratand ca, printre altele,  pastrarea si promovarea traditiile si a  folclorului contribuie la pastrarea identitatii nostre in lumea multietnica Americana si nu numai.
In ceea ce consta priectele si programele pentru romanii din SUA acesta a discutat cu Eugen Tomac care a spus ca trebuie sa facem cunoscute proiectele noastre dar, din pacate, a repetat ceea ce a subliniat si in cuvintul sau din cadrul lucrarilor, ca  a primit 500 de proiecte si a putut sa aprobe doar aproximativ 100, problema  fiind  banii.
Eu, si in luarea de cuvint dar si in acest dialog cu el, i-am cerut ca sa fim tratati egal si cu mai mare atentie. Stim ca sunt romani in Serbia, Ucraina si Moldova  care au probleme foarte mari dar asta nu inseamna ca noi sa fim uitati.” spune Chindris.
La sesiune a II-a s-a marjat foarte mult pe problemele romanilor din tarile europene. S-a discutat si de problema tiganilor care au avut chiar si o reprezentanta la forum. Ea a solicitat sa nu se mai incrimineze  doar tiganii pentru  ca, a sustinut ea,  crimele si actele rele nu au nici cetatenie si nici etnie. Cei care le savarsesc sunt criminali, nu sunt romani sau tigani sau englezi. Sunt criminali si atat. Interesanta a fost si pozitia luata fata de numele de tigan sau rom spunind ca in tara ei sunt tigani iar cind ies  din Romania sunt romi.

La sesiunea a III-a au participat oficiali de la  pensii, de la Ministerul de Interne  si de la Departamentul Pasapoarte prezentand politica statului in domeniile respective. Toti cei care se confrunta cu diverse probleme in aceste domenii, pentru rezolvarea lor pot sa solicite serviciile respective prin e-mail sau telefonic .
La sesiune a IV-a  au participat  sefii  TVR International si Radio Romania International. Ei au prezentat institutiile pe care le conduc  si programele pe care le realizeaza pentru a promova Romania in lume. Deasemenea si-au manifestat dorinta ca noi sa prezentam in articolele noastre si faptele pozitive din tara nu numai pe cele negative. Colegii de la Radio Romania International si-au atratat disponibilitatea de a oferi programe si emisiuni de radio gratuite pentru postul Radio Diaspora Online din SUA.
La sesiune a V-a un discurs impresionat pina la lacrimi a fost acela al episcopului romanilor din  Serbia, care a uimit prin simplitatea lui dar si ceea ce a spus despre romanii din Serbia.
Gheorghe Chindris a mai discutat si cu domnul Vasile Timis, Ministrul Secretar de Stat la  Cultura, despre unele proiecte pe care romanii din SUA doresc sa le realizeze.

Comentarii