Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Festivalului de Film Romanesc din Chicago editia a 4-a



In perioada 6-8 iulie 2012, in sala Centrului Cultural “DANK Haus”, cu sprijinul Consulatului Roman din Chicago a avut loc a patra editie anuala a Festivalului de Film Romanesc din Chicago a fost organizata de Romanian Culural Exchange (ROCX). 
In prima seara a festivalului a avut loc o prezentare a filmului de scurt metraj "Death and Detroit" in care a jucat actorul de origine romana Marius Iliescu. Prezent la eveniment acesta a raspuns intrebarilor venite din partea publicului despre ce inseamna sa fi actor in America. Seara a continuat cu o serie de alte doua filme romanesti. 

Maestrul Ion Caramitru a fost invitatul de onoare a ultimelor doua seri ale festivalului. Dupa vizionarea filmului “Stefan Luchian”, in regia lui Nicolae Margineanu, interpretul celebrului pictor roman, a raspuns cu multa generozitate interviului realizat in prezenta a zecilor de spectatori. Actorul Ion Caramitru a interactionat cu spectatorii emotionati, ca pot conversa cu aceasta mare personalitate a scenei teatrale si a filmului romanesc, care a jucat in peste 60 de filme de lung si scurt metraj. S-a discutat despre rolul actorului, implicarea sa afectiva in crearea personajului Stefan Luchian, despre documentarea realizata cu minutiozitate, pentru a intra cat mai convingator “in rol,”cat si despre studiul de caz. Inedita si interesanta a fost dezvaluirea maestrului referitoare la implicarea poetului Nichita Stanescu, prieten intim al Domniei sale, in crearea subtila a finalului filmului.
 foto credit: ROCX
In ultima seara a Festivalului de Film, a avut loc un alt eveniment cultural de exceptie. Institutul Cultural Romanesc din New York, l-a prezentat pentru a doua oara publicului roman din SUA pe actorul Ion Caramitru intr-o alta ipostaza, de interpret al liricii eminsciene, acompaniat fiind de virtuosul clarinetist Aurelian-Octav Popa.
In timpul recitalului, publicul din Chicago a ascultat plin de emotie textul eminescian inedit, al poetului,, nepereche'', Mihai Eminescu. Recitalul a cuprins selectii din manuscrisele de poezie, proza si filozofie, evidentiind viziunea asupra lumii si vietii a poetului. Maestrul Ion Caramitru a recitat si cateva versuri in limba engleza. El este considerat "de facto" unul dintre cei mai buni interpreti ai rolului Hamlet al tuturor timpurilor si distins de regina Elisabeta a II-a cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică iniţiată. Recitalul a fost urmat de un dialog efervescent, emotionant si pe alocuri plin de umor savuros intre cei doi interpreti si publicul foarte receptiv la fenomenul cultural oferit. Spectatorii i-au aplaudat timp indelungat iar finalul culminant al Luceafarului a ridicat sala in picioare.
A fost impresionant schimbul de idei realizat cu maestrul Ion Caramitru referitor la cultura, arta, literatura romana si traducerile marilor clasici, ale scriitorilor canonici in limba engleza. La randul lor, invitatii au fost placut surprinsi de interesul deosebit al tinerilor spectatori care au aflat ca multe din cele recitate pe scena au fost selectate de insusi Ion Cramitru din “celebra lada”, care continea caietele si notitele celei mai vaste parti ale operei lui Mihai Eminescu, antume si postume. Acestea au fost tiparite si facsimilate de Academia Romana in perioada, in care maestrul Ion Caramitru a detinut portofoliul de ministru al culturii. Cu toate ca textele apartin secolelor trecute, datorita unei regii si interpretari moderne, Eminescu a fost circumscris perioadei contemporane. Ambele seri au culminat cu marturisiri extrem de sincere, de admiratie si dragoste a fanilor fata de cei doi artisti.
In urma succesului repurtat, organizatia ROCX (www.romanianculturalexchange.org) are in perspectiva si alte actiuni, care sa uneasca sub “cupola” fenomenului cultural cat mai mult public, din diaspora sau de alte nationalitati, interesat de arta romana din trecut si de cea contemporana.


Comunicat de presa ROCX

Comentarii