Asociatia "Miros de cer" si profiturile sale de milioane de euro

Soldatul Florinel Enache amenintat cu repercursiuni dupa aparitia sa in presa

Dupa prima aparitie intr-un reportaj video, de cand este spitalizat in Statele Unite, plutonierul-adjutant principal Florinel Enache ranit in Afganistan si ramas fara o mana si cele doua picioare, dar si o parte din doctorii care il au in grija, au primit se pare telefoane de amenintare din partea celor de la MApN din tara. Nu este pentru prima data cand acesta primeste amenintari ca daca vorbeste cu presa nu va mai primi indemnizatiile si ajutoarele financiare cuvenite. Cu toate ca nu a divulgat "secrete militare sau de serviciu" ci doar a vorbit, foarte rezervat, despre starea lui de sanatate, MApN invoca drept motiv "contractul de confidentialitate" semnat de soldati cand pleca in misiuni de lupta. 
Este foarte suspecta atitudinea MApN si nu este de mirare de ce pana in prezent foarte putina lumea stie detalii despre soarta eroilor militari raniti in teatrele de operatiuni unde armata romana participa ca membra NATO.  De ce se vrea a fi tainuita situatia acestor soldati raniti?! De ce se evita cu orice pret aparitia situatiei lor in presa?

Zilele trecute am trimis un mesaj adresat Ministerului Apararii Nationale, atasatilor militari de la ambasada romaneasca din Washington D.C., cat si  celor doi reprezentanti ai diasporei americane in Parlamentul Romaniei, senatorul Adrian Anghel si deputatul Mircea Lubanovici.  Le-am adresat acestora o serie de intrebari in care doream sa aflam  in mod concret ce anume li se interzice soldatilor in contractul de confidentialitate?! 
Conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public dorim sa cunoastem continutul intelegerii dintre Romania si SUA cu privire la suportarea costului de catre SUA, a tratamentului soldatilor romani raniti in lupta, si adusi la tratament in America.
Totodata dorim sa solicitam MApN publicarea continutului contractului de confidentialitate pe care soldatii romani care pleaca in diferite misiuni de lupta sunt obligati sa-l semneze.
 De ce trebuie considerat "secret de servici sau de stat" tratamentul pe care il primeste un soldat al armatei romane ranit in Afganistan, sau starea lui de sanatate in general? Ce secrete poate oare el divulga presei ?

I-am intrebat daca dupa traumele fizice si psihice pe care le-a suferit in razboi, considera ca sunt bine venite si alte amenintari de genul ca nu va mai primi indemnizatiile salariale care i se cuvin daca vorbeste cu presa?!

Li se pare firesc ca Florinel Enache sa nu poata aparea in public, sa vorbeasca despre starea lui fizica si psihica, sa stea de vorba cu oamenii astfel incat romanii si americanii din SUA sa-i poata multumi pentru sacrificiul facut, sa-l ajute sau sa-l incurajeze?!
Oare de ce trebuie sa existe atata secretomanie in jurul celor care au fost raniti in teatrele de operatiuni? Ce anume doreste MApN sa ascunda sau sa protejeze, si mai ales pe cine?
Publicul din Romania dar si comunitatea romaneasca din SUA are dreptul sa se informeze cu privire la soarta acestui soldat roman, si de eventualul ajutor pe care i l-ar putea oferi ca si comunitate. Consideram ca ar trebui sa existe o deschidere si o comunicare mai buna a MApN cu mass-media, si in general cu populatia.  In plus soldatii romani care vor dori sa participe in aceste misiuni au dreptul sa fie informati cu privire la riscurile si mai ales tratamentul pe care il vor primi daca vor fi raniti!
Am cerut un raspuns in cat mai scurt timp, si totodata sa inceteze amenintarile adresate tuturor persoanelor din anturajul acestui roman care si-a servit patria si care nici el si nici familia lui, nu mai au nevoie de si mai multa drama si suferinta psihica.
Totodata i-am informat pe aceasta cale ca presa romaneasca nord americana va urmari si se va interesa indeaproape de soarta acestui soldat, dar si a altora ca el carora le-a fost indusa frica si teama de a-si  exprima nemultumirile fata de tratamentul la care sunt supusi, pentru ca pur si simplu au fost obligati sa semneze acel contract de "confidentialitate".
Am cerut totodata reprezentantilor din diaspora in Parlamentul Romaniei  sa se informeze cu privire la continutul acelui "contract de confidentialitate" semnat de soldatii romani, care se pare ca au dreptul sa moara in razboi dar nu si dreptul de a vorbi cu presa. 

Un prim raspuns a venit iata se pare din partea MApN, via biroul senatorului Adrian Anghel:



Comentarii