- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Cateva zeci de romani au protestat azi in mod pasnic in fata ambasadei Romaniei din Washington DC in semn de sprijin fata de interzicerea proiectului minier de la Rosia Montana, judetul Alba. Proteste similare au avut loc si in alte orase din Europa. Controversatul proiect al companiei Rosia Montana Gold Corporation se afla in stagnare de aproximativ 15 ani, datorita protestelor venite din partea localnicilor si a ONG-urilor care lupta pentru protectia mediului. De curand insa guvernul Romaniei si-a asumat politic acest proiect controversat, sub pretextul creeri de locuri de munca, a "dezvoltari" zonei, si-a veniturilor pe care le va obtine statul roman, dandu-i unda verde ca de anul viitor sa inceapa lucrarile.
Conform spuselor localnicilor din Rosia Montana, prin venirea acestei companii in zona s-a creat foarte multa tensiune si dezbinare printre sateni, acestia fiind amenintati, intimidati, ademeniti cu bani sau chiar obligati rand pe rand sa isi vanda casele si sa se mute in alte parti. Demararea acestui proiect de exploatare miniera de suprafata ar duce, pe langa dezradacinarea oamenilor si distrugerea caselor din cea mai veche asezare romaneasca atestata documentar, a bisericilor, cimitirelor, a galeriilor miniere existente inca de pe vremea dacilor, la producerea unui dezastru ecologic in zona muntilor Apuseni, prin raderea de pe fata pamantului a catorva munti din imprejurimile Rosiei Montane. Totodata prin folosirea de cianuri si decantarea deseurilor miniere intr-un lac creat artificial ar urma sa se distruga fauna si vegetatia zonei, si sa se polueze intreaga regiune. In caz de accidente sau scurgeri ale cianurilor in apele din zona, precum accidentul din anul 2000 de la Baia Mare, s-ar putea produce catastrofe cu consecinte greu de imaginat. Totodata exista si riscul infiltari acestor reziduri toxice in panza de apa freatica din zona, dar si la evaporarea lor in atmosfera.
Romanii americani din alte orase din Statele Unite, chiar daca nu au iesit sa protesteze in strada se solidarizeaza cu toti cei care sunt impotriva acestui proiect dezastruos!
Romanii americani din alte orase din Statele Unite, chiar daca nu au iesit sa protesteze in strada se solidarizeaza cu toti cei care sunt impotriva acestui proiect dezastruos!
foto by: Mihaela Biliovschi
Va reamintesc ca un dezastru ecologic similar se afla la doi pasi de Rosia Montana, in satul Geamana unde atat casele, cat si biserica si cimitirul satului cu mortii sai au fost acoperite de sterilul provenit de la o exploatare miniera din zona.
foto: Dan Izvoreanu- Radio Cluj
Comentarii