Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Raul Pop reprezentantul Romaniei in programul "International Visitor Leadership" al Departamentului de Stat al SUA

In perioada 13-31 ianuarie 2014 s-a derulat editia din acest an a programului "International Visitor Leadership", un program consacrat al Biroului de Afaceri Educationale si Culturale din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Tema acestui an a fost "Activismul Civic si Organizatiile Societatii Civile", iar participantii s-au reunit din 23 de tari din intreaga lume.

Romania a fost reprezentata de Raul Pop care in prezent ocupa functia de Director de Programe in cadrul Asociatiei ECOTECA si de Coordonator pe probleme de eficienta energetica in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Romania.  Este clujean de origine, a absolvit
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, din cadrul univeristatii  Babes-Bolyai din Cluj Napoca, apoi a urmat un master in Statele Unite tot in domeniul afacerilor, cu specializare in Managementul Operatiunilor.
 Discutiile derulate pe parcursul celor 3 saptamani au detaliat aspecte privind organizarea guvernului federal si statal in SUA, initiativele si eforturile federale si statale de a incuraja si promova voluntariatul, organizarea societatii civile, rolul activismului civic si al organizatiilor non-profit in America, strategii inovative de management al ONG-urilor, rolul si diversitatea relatiilor intre sectorul non-profit si autoritatea publica, sectorul privat, agentiile guvernamentale si institutiile de invatamant si cercetare, metodologiile de consolidare a guvernantei, recrutara voluntarilor, dezvoltarea fundraising-ului, protejarea misiunii organizatiei.

Dintre temele discutate, cele mai proeminente au fost schimbarea si responsabilitatea politica, promovarea femeilor si tineretului, drepturile refugiatilor, reformele sociale, activarea comunitatilor, societatea multi-rasiala si multi-culturala, dialogul comunitar. Au avut loc peste 30 de intalniri si discutii multi-laterale,
in Washington (DC), Baltimore (MD), Atlanta (GA), Dallas si Houston (TX), Saint Louis (MO) Portland (OR). In continuarea acestui program, participantii sunt incurajati sa dezvolte si sa promoveze noi modalitati
de includere a soietatii civile in viata comunitara si in monitorizarea si sanctionarea politicilor publice.

"In afara socului imediat, determinat de diferentele sistemice in ceea ce priveste implicarea societatii civile in viata comunitatii, un astfel de program este in masura sa scoata in evidenta, in mod aproape brutal, lipsurile care ar trebuie urgent corectate in societatea romaneasca.

Societatea civila organizata este cureaua de transmisie intre politicile guvernamentale si viata de zi cu zi a cetateanului. Este veriga lipsa in Romania in ceea ce priveste monitorizarea actului guvernamental, urmarirea utilizarii banului public sau eficacitatea unui reprezentant ales in indeplinirea atributiilor sale. De asemenea, societatea civila poate interveni - atragand resurse, oameni sau "know-how" - acolo unde politicile guvernamentale nu reusesc sa acopere pe deplin o nevoie comunitara. Pentru asta, insa, este nevoie de un sprijin reciproc. Atata vreme cat cele doua "tabere" se afla pe pozitii antagonice, sinergiile colaborarii intre ele sunt imposibil de obtinut.
" mi-a declarat in exclusivitate Raul Pop.  


In derulare inca din anul 1940, "Inernational Visitor Leadership Program" are scopul de-a construi schimburi reciproce de informatii si bune practici intre Statele Unite si alte natiuni, prin intermediul unor vizite de lucru atent planificate, adresate liderilor nationali actuali sau urmatori. Pana la momentul actual, peste 300 dintre participantii in acest program detin sau au detinut pozitii de presedinte de stat sau sef de guvern. Alegerea participantilor se face de catre ambasadele americane din statele invitate, in urma monitorizarii climatului social, economic si cultural al tarii respective.

Comentarii