Dispariția de curând a Regelui Mihai I a însemnat retrăirea și consemnarea multor momente, din lunga și tumultoasa viața a ultimului rege al României, în presa românească. Un lucru mai puțin cunoscut însă a fost faptul că în 1991 acesta a făcut o vizită la Chicago, răspunzând astfel, afirmativ, invitației comunității românești din zonă. Unul din organizatorii acelei vizite a fost domnul Octavian Cojan, un veteran al comunității, care a fost implicat în organizarea tuturor vizitelor de după ‘89 a președinților României, care au vizitat orașul Chicago. Stând de vorbă cu acesta am aflat mai multe detalii despre acea vizită.
Ca urmare a refuzului autorităților neo-comuniste, ajunse la putere la București, de a lăsa pe rege să viziteze țara, comunitatea românească din Chicago a dorit să își exprime suportul față de rege, lansându-i invitația oficială de a veni în comunitate. Aceasta a venit după ce în cadrul emisiunii românești săptămânale de radio, de la acea vreme, numită “Mândră Românie” mai mulți ascultători și-au exprimat dorința organizării unei astfel de vizite. Astfel, în luna Aprilie 1991 regele și regina, împreună cu fiica lor Margareta și alte câteva persoane, au poposit pentru câteva zile în orașul de pe malurile lacului Michigan. Primirea a fost cât se poate de oficială, ca pentru a unui șef de stat, povestește domnul Cojan. Regele și anturajul lui au fost primiți pe aeroportul O’hare din Chicago cu pâine și sare, steaguri românești și pancarte cu mesaje de suport din partea romanilor. Familia regală a fost luată apoi cu o limuzină, pusă la dispoziție de comunitate, și duși să fie cazați în centrul meteopolei, în unul din cele mai faimoase hoteluri, Drake Hotel. Acolo au fost cazați de-a lungul timpului numeroși președinți și personalități. Chiar și mama regelui, regina Maria, a fost cazată acolo, atunci când aceasta a vizitat Chicago, povestește domnul Cojan. În cinstea regelui a fost organizat un spectacol muzical artistic cu dansuri populare, în zonă aflându-se, într-un turneu din țară, ansamblul Dor, condus de maestrul Nicolae Botgros, cât și un grup de tineri dansatori din București. Domnul Cojan evocă faptul că pentru prima dată regele a avut astfel ocazia să întâlnească tineri veniți din România, oferind autografe și pozându-se cu ei. După spectacol, regele a fost invitat pe scenă și-a răspuns întrebărilor venite din partea românilor prezenți, fiind extrem de emoționat de întâlnirea și primirea de care a avut parte. Totodată, regele a mai făcut un tur al comunității, vizitând bisericile românești. În una din vizite, un membru al unei biserici neoprotestante, un om ce avea peste zece copii, și-a cărui fiu avea în acea zi nunta, i-a lansat invitația de a participa la evenimentul festiv. Regele și regina au răspuns afirmativ făcând o uriașă surpriză mirilor și nuntașilor prezenți.
În cadrul vizitei regele a mai avut și câteva întâlniri cu autoritățile locale ale orașului Chicago, inclusiv o întâlnire cu guvernatorul statului Illinois. Pe întreaga durată a vizitei, spune domnul Octavian Cojan, familia regală
a dat dovadă de o incredibilă modestie și deschidere față de comunitatea românească și toti cu cei care s-au întâlnit. Un alt popas făcut de familia regală a fost Universitatea din Chicago, mai precis catedra de Istorie a Religiilor, fondată special pentru cel care fusese Mircea Eliade, cât și casa acestuia, unde mai trăia soția, Christinel. Turul universității a fost oferit de către Ioan Petru Culianu, discipolul lui Eliade, un critic dur al regimului Iliescu, care la scurt timp a fost ucis în condiții extrem de dubioase, neelucidate nici până înprezent.
Întrebat cum ar fi arătat România cu regele la conducere sau direcția în care ar fi mers țara, domnul Octavian Cojan afirmă că “în primul rând românii din Chicago își doreau o României unită, care să prospere, și-n care valorile culturale sau științifice să fie promovate. Ne-am fi dorit un altfel de tip de politiceni, decât pe care îi avem astăzi, politicieni care să fi manifestat o adevărată conștiință națională.”
Comentarii