Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Investigatia lui Robert Mueller, inculpati si condamati


După aproape doi ani de muncă consiliul special de investigație al lui Robert Mueller și-a finalizat munca in ceea ce privește posibila legătura între membri administrației Trump și Rusia.
Mueller a predat dosarul, cu concluziile finale, procurorului general William Barr, marcând sfârșitul unei investigații în care 34 de persoane au fost puse sub acuzație. Până în prezent consiliul special a obținut pledarea de vinovație a șapte dintre cei acuzați. Un număr de 25 de ruși, ce au fost puși sub acuzare, este puțin probabil să și fie vreodată extrădati pentru a putea fi judecați.
Să vedem însă lista făcută public cu cei acuzați sau condamnați până acum.
Paul Manafort
Printre cei care au fost judecați si condamnați la închisoare, după ce inițial a pledat vinovat, se numără Paul Manafort, fost șef de campanie al președintelui Donald Trump. Pentru faptele sale de conspirație împotriva Statelor Unite dar si conspirație pentru obstrucționarea justiției Manafort a primit peste 7 ani de închisoare.
Michael Cohen
Este fostul avocat al președintelui Trump, care inițial a afirmat că e gata să primească un glonț decât să nu-l apere pe președinte, a decis într-un final să pledeze vinovat și să demaște o serie din activitățile ilegale din trecut ale lui Donald Trump. Cohen a admis că a mințit când a depus inițial mărturie în fața comisiei Congresului American, cu privire la discuțiile legate de demararea unui proiect imobiliar ( Trump Tower) in Moscova. Inițial acesta spusese că discuțiile s-au oprit in Ianuarie 2016 când în realitate ele au continuat până-n vara aceluiași an. Conform documentelor din proces Cohen a mințit când a spus că cererile lor au rămas fără răspuns din partea rusilor, când de fapt primiseră răspuns de la Dmitry Peskov, un consilier de top din anturajul președintelui Vladimir Putin.
Totodată Cohen a pledat vinovat anul trecut pentru cinci capete de acuzare legate de evaziune fiscală, unul legat de oferirea unor documente false către o bancă și alte două violări de finanțare a campaniei, acțiuni ce îl implică direct și pe președintele Trump.
Infracțiunile legate de finanțarea campaniei electorale sunt in legătura cu două plăti făcute către un fost model Playboy si o actrița de filme porno. Banii trebuiau să cumpere tăcerea celor doua femei cu care președintele ar fi avut relații sexuale. Președintele a recunoscut faptul că a rambursat lui Cohen suma de 130,000 de dolari, dar a negat legăturile extramaritale cu cele doua femei pe care le-a plătit. Avocatul a declarat însă în fața judecătorului federal că banii au fost plătiți cu scopul vădit de ca cele două posibile scandaluri să nu influențeze negativ rezultatul alegerilor. Pentru că a colaborat cu autoritățile de justiție, în Decembrie 2018 Cohen a primit doar o pedeapsa de 3 ani de închisoare.
Roger Stone
Este un consultant al președintelui Trump a fost arestat și pus sub acuzare printre altele pentru obstrucționarea justiției, influențarea martorilor si mărturie mincinoasă. Conform acuzațiilor din dosar, Roger Stone a fost implicat direct în ceea ce privește legătura cu rușii care au furat e-mailurile Comitetului Național Democrat, făcute ulterior publice de Wikileaks. Stone a pledat nevinovat.
Samuel Patten
Lobby-stul Samuel Patten a pledat vinovat în August 2018 pentru faptul că nu s-a înregistrat ca și agent străin când a făcut lobby pentru un partid din Ukraina. Patten, conform procurorilor, a intrat într-un parteneriat cu un cetățean rus pentru a face lobby acelui partid ucrainean pro-moscovit. Pentru serviciile sale a luat peste un milion de dolari. Acesta nu a primit încă condamnarea.
Rick Gates
Este un alt consilier de rang înalt, al lui Trump în timpul campaniei și apoi în comitetul de inaugurare, a pledat vinovat și-a acceptat să colaboreze cu echipa lui Mueller. În prezent încă nu a fost condamnat.
Alex van der Zwaan
Este prima persoana care a fost condamnată după ce a pledat vinovat că a mințit investigatorii. Acesta este ginerele unui miliardar rus și a primit 30 de zile de închisoare plus 20,000 de dolari amendă.
Richard Pinedo
Este un alt condamnat, ce a primit șase luni de închisoare, 6 luni de arest la domiciliu și 100 de ore de serviciu comunitar. Acesta a încasat zeci de mii de dolari pentru conturi bancare create cu identității furate pe care le vindea ulterior pe internet infractorilor străini.
Michael Flynn
Este fost general de armată și fostul consilier pe probleme de securitate al președintelui Trump. La mai puțin de o luna de la numirea ss în funcție și-a dat demisia pledând vinovat pentru că a mințit pe cei de la FBI, despre legăturile sale cu ambasadorul rus la Washington D.C. Procurorii au declarat că Flynn a oferit informații substanțiale legat de mai multe investigații aflate înderulare.
George Papadopoulos
Este un fost consilier pe probleme de politică externă din echipa de campanie a lui Trump. Acesta a pledat vinovat după ce a mintit pe cei de la FBI în legătură cu un profesor de la Londra ce avea legături cu oficiali ruși. Acesta a fost condamnat la 2 saptamâni de închisoare.
12 agenți GRU
În vara trecută Departamentul de Justiție a pus sub acuzare 12 agenți de inteligență ruși(GRU). Aceștia sunt responsabili de furtul de e-mailuri din Comitetul Național Democrat și echipa de campanie a lui Hilary Clinton. Informațiile furate au fost făcute publice în momente bine calculate pentru impact maxim, lucru care să influențeze rezultatul alegerilor.
Totodată, aceștia sunt responsabili de atacarea sistemului de votare și furtul de informații a jumătate de milion de alegători.
Konstantin Kilimnik
Acesta a lucrat în mod direct cu Paul Manafort în Ucraina mai bine de 10 ani. El a fost acuzat de obstrucționarea investigatiei, cerându-le la diferiți martori să mintă în legătură cu acuzațiile aduse împotriva lui Manafort. Acesta trăiește în prezent în Rusia.
13 ruși și 3 organizații
Aceștia au fost puși sub acuzare pentru ceea ce autoritățile judiciare americane au numit "război informațional rusesc".
În centrul dosarului de acuzare s-a aflat Internet Research Agency (IRA) cu sediul în St. Petersburg, Rusia. Aceasta angajase vreo 80 de persoane cu scopul precis de a disturba și influența alegerile din 2016 din SUA.
În Septembrie 2016 bugetul lunar al acestei agenții era de 1,25 milioane de dolari, având multiple departamente inclusiv de grafică, optimizare a motoarelor de căutare pe internet, IT și finanțe.
Conform dosarului de acuzare, două persoane din această organizație au venit în SUA, în vreme ce altele încercau să își ascundă identitatea rusească, folosind rețele virtuale private americane pentru a părea că activează din zonă. Rușii au plătit inclusiv americani care să lucreze pentru ei, fără ca aceștia din urmă să realizeze că sunt angajați de ruși.
Totodată, au folosit nume false ale unor americani pentru a comunica cu voluntari și suporteri ai lui Trump. Prin aceste persoane incurajau minoritățile cu drept de vot din Statele Unite, fie să nu voteze în campania din 2016 sau să voteze cu un al treilea candidat. În plus, promovau zvonuri cu privire la fraudarea voturilor de către democrați, un mesaj pe care echipa lui Trump l-a preluat și folosit în ultimele zile de campanie.
O altă acțiune a fost aceea de a cumpăra reclame pe rețelele de socializare pe numele unor persoane sau entități americane. Aceștia au mai organizat și proteste politice în interiorul Statelor Unite pretinzând că sunt persoane sau organizații locale fără să-și facă publice identitățile rusești. Pentru asta s-au folosit de identitățile unor cetățeni americani folosindu-le numărul social, date de naștere și adresele lor poștale. Agenții ruși au organizat proteste pro Trump și proteste anti Clinton, angajând inclusiv persoane care să desfășoare diferite activități plătite la evenimente.
IRA a păstrat inclusiv liste cu peste 100 de americani pe care i-au folisit să recruteze alți oameni, inregistrând inclusiv părerile lor politice sau ce alte sarcini primeau din partea agențiilor ruși.
Unul din conturile false administrate de ruși pe rețelele sociale îl susținea atât pe Trump cât și pe candidatul Bernie Sanders, rivalul lui Hilary Clinton din alegerile primare democrate. În plus, conturile rușilor erau folosite și pentru a-l denigra pe senatorul de Texas Ted Cruz sau senatorul Marco Rubio, ambii contracandidații ai lui Trump, în alegerile primare republicane.
Conform informațiilor de la dosar, ruși au creat sute de conturi false pe rețelele de socializare pentru a influența opinia publică, pretinzând a fi grupuri politice americane. Unul din astfel de grupuri false, din statul Tennessee, al partidului Republican, avea peste 100 de mii de "followers" cu toate că nu aveau nicio afiliere politică în statul respectiv.
IRA monitoriza rețelele de sociale, atât în timpul zilei cât și nopții pentru ca informațiile să fie postate în funcție de zone și fusul orar specific fiecărei zone din America. Agenții ruși erau la curent cu sărbătorile tradiționale din America și postau mesaje specifice acestora pe rețelele de socializare sau diferite alte mesaje, pe categorii specifice, precum economie sau politică externă.
Rușii au creat grupuri specifice pe Facebook și Instagram începând încă din 2014, au cheltuind mii de dolari, în fiecare lună, pentru a cumpăra reclame țintă, direcționate către statele unde alegătorii erau fluizi adică puteau fi mai ușor convinși să voteze cu un candidat sau altul, așa numitele "purple states" sau "swing states" ale căror voturi erau critice în rezultatul alegerilor. Un alt scop a fost acela de a creea discordie și confuzie în rândul oamenilor. De exemplu organizarea de proteste atât în favoarea, cât și împotriva lui Trump, în New York City.
Senatorul Bernie Senders, unul din beneficiarii acțiunilor rusești, declara anul trecut "este clar pentru toată lumea, mai puțin pentru Donald Trump, că Rusia a fost implicată în alegerile din 2016 di cu siguranță vor încerca la fel și în 2018"
House Speaker-ul de la acea vreme, republicanul Paul Ryan declara "Acești ruși sau angajat într-un sinistru și sistematic atac al sistemului nostru politic. A fost o conspirație pentru a subestima procesul de vot și-a ataca însăși democrația."
https://www.justice.gov/file/1035477/download

Comentarii