VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Criza financiara americana cea mai dramatica de la mare depresie din 1930

Ce facem ne panicăm, rămânem sau nu indiferenți față de ea ?!


În ultimul timp criza financiară din America s-a aflat nu doar pe toate agențiile de știri, din întreaga lume dar mai ales în discuțiile de zi cu zi ale oamenilor de rând.

În luna august a.c. fostul șef al Fondului Monetar International, Kenneth Rogoff făcea, o declarație șocantă la o conferință pe probleme financiare în Singapore.
Profesorul de economie de la Universitatea Harvard declara că problemele financiare ale Statelor Unite sunt abia la jumătatea drumului. Acesta spunea că în următoarele câteva luni bănci majore de pe piața financiară Americană vor intra în colaps, adâncind și mai mult criza în care se afla economia. Timpul i-a dat dreptate.
De curând giganți ai pieței financiare au fost fie achiziționați de guvern, fie cumpărați de alte companii, sau pur și simplu lăsați să falimenteze.
Problema crizei financiare din Statele Unite trebuie văzută și analizată la două nivele: macro și micro.
La nivel macro am văzut cum în urmă cu câteva luni guvernul salva de la colaps banca californiană Indymac. Countrywide era cumparată și ea, de Bank of America, datorită pierderilor masive de bani de pe piața împrumuturilor ipotecare, iar fondul de investiții Bear Stearns a fost salvat de la faliment, prin cupărarea de către JP Morgan Chase & Co.
Pe 16 Septembrie 2008 companiei de asigurări AIG (American Insurance Corporation), cu filiale în peste 100 de țări, inclusiv România, îi erau cumpăratate 79.9% din acțiuni, de catre Banca Centrală a Statelor Unite. Prețul platit, 85 de miliarde de dolari, bani publici. Asta după ce tot în aceeași lună guvernul a cumpărat companiile Fannie Mae și Freddie Mac, care au înregistrat între aprilie și iunie a.c. pierderi de 3.1 miliarde de dolari. Totodată compania Lehman Brothers Holdings Inc a fost lasată să intre în faliment, în timp ce Merrill Lynch a fost achiziționată de Bank of America, Morgan Stanley și Washington Mutual fiind în faza de negociere pentru a fi vândute. Piețele internaționale au resimțit masiv acest șoc, bursa din Moscova refuzând chiar să se deschidă pentru două zile consecutiv, de teama unui colaps total al acțiunilor.
Pentru a mai căștiga confidența pietelor și burselor internaționale, Banca Federala a injectat zilele trecute,180 de milarde de dolari pe piețele externe și alte 55 de miliarde pe cea interna de capital. Casa Albă a anunțat recent că va răscumpăra împrumuturile bancare păguboase, suma fiind de 700 de miliarde de dolari, tot din bani publici.
Pași se pare că au fost făcuți pentru a promova o stabilitate pe piața financiară și pentru a limita eventualele probleme din economie, după cum declara nu de mult secretarul de presă al Casei Albe, Tony Fratto.
Cifrele economice ieșite și ele la suprafață la sfârșitul lunii august nu arătau nici ele prea bine. Rata a șomajului era de 6,1%. Numărul caselor ajunseîn procedura de lichidare s-au dublat la nivel național în primele șase luni ale acestui an, față de de 2007. Cele mai afectate state fiind Nevada, California, Arizona și Florida. În Illinois chiar dacă între mai și iunie s-a înregistrat o creștere de 3,6% la vânzările de case, un număr de aproape 27,000 de imobile au primit notificarea de lichidare, rata crescând cu 60% față de anul precedent.

La nivel micro putem observa cum prețul caselor a scăzut drastic, și doar doar în luna august 84,000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă.
Dacă aveți neșansa să vă aflați în vecinătatea unor imobile care au intrat în procedura de lichidare, efectul este și mai acut. Iresponsabile au fost nu doar instituțiile financiare care, în goana lor după comisioane uriașe au aruncat cu bani după aproape oricine solicita un împrumut, ci și oamenii care au luat acești bani cu gândul, ori de a revinde proprietatea în scurt timp, la un profit frumușel, ori de a dispărea cu banii după ce au obținutut împrumul. În aceaste categorii se afla și numeroși români. Unii au apărut deja în presa americană, și am mai scris și noi despre ei, alții au rămas însă în umbră.
Cele mai celebre sunt cazurile românilor din Arizona, care o parte din ei au fost arestați, alții fugind înapoi în România. Aici la Chicago a ieșit în presa locală, cazul lui Mihail Liviu Stancu, care în complicitate cu Cătălin Stoian și Andra Vlaicu, a luat câteva milioane de dolari de la bănci, și apoi au dispărut, lăsând în paragină proprietățile, iar pe unii locatari în situația de a fi evacuați. Aceștia nu sunt singurii, doar în luna august răsfoind ziarele locale, unde paginii întregi sunt alocate proprietăților aflate în lichidare, am găsit cel puțin zece români care au abandonat una sau mai multe case. Este adevarat că ia ceva timp să investigăm pe fiecare în parte, însă nu este imposibil să identificăm și să aflăm motivele pentru care acele proprietăți au rămas neplătite . Răspunsul sau motivele sunt aproape de fiecare dată aceleași amintite mai sus.
Personal am fost întrebat de un român, mai în primăvară, dacă nu cunosc persoane care au proprietăți și vor să se scape de ele, pentru că are el un prieten care urmează să plece în România și nu vroia să plece cu mâna goală. Vroia să traga câteva țepe înainte să dispară. După ceva timp, am aflat că un apartament pe care îl deținea îl vânduse acelei persoane.
Aș fi părtinitor dacă aș menționa că doar românii au făcut sau încă mai fac astfel de fapte. Nu, pe lângă ei și polonezii, bulgarii, mexicanii etc... se află în topul celor care au comis ilegalități.
În cazul lui Stancu, Stoian și Vlaicu autoritățile au început investigațiile pentru că au fost implicate familii nevinovate care urmau să fie evacuate de către bănci. Dacă nu, acești infractori treceau neobservați.
Este de necrezut că lumea sta pasivă și indiferentă și nu ia atitudine. Și știți de ce ar trebui să o faceți?! Pentru că toate aceste excrocherii vor fi plătite din buzunarul dumneavoastră, adică mai precis din taxele pe care le plătiți împreună cu copii, copiilor dumneavoastră de acum încolo. Toate zecile sau sutele de miliarde de dolari care au fost sau vor fi date de către guvern pentru a scăpa de la faliment aceste institutii, sunt din banii noștrii ai tuturora.
Există autorități, aveți senatori și congresmani care vă reprezintă și care au datoria să vă asculte doleanțele. Este extrem de simplu să vă opriți pe la oficiile lor, sau să puneți mâna pe telefon sau pe email, să le vorbiți acestor oameni care vă reprezintă. O să aveți o surpriză și o senzație extraordinară când veți realiza că aceștia chiar o să vă răspundă și vor dori să afle ce probleme aveți și cum vă pot ajuta. Cu atât mai mult o să vă acorde atenție cu cât ne aflăm într-un an electoral.
Chiar, știți cine vă sunt congresmanii sau senatorii în statele în care locuiți?!
Este o obligație morală pe care fiecare cetățean al acestei tări ar trebui să o aibe, indiferent că vă place sau nu politica. Politica nu trebuie să vă placă de dragul politici, ci de dragul de a o duce mai bine, ne fiind ingnoranți la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră.
Știați de exemplu faptul că un congressman vă poate ajuta în numeroase probleme pe care le aveți cu agentiile federale, începând de la chestiuni legate de muncă, social security, eliberare pasapoarte, veterani de razboi, imigrare sau de locuință?! probabil că nu.
Vina pentru criza economică aparține mai mult sau mai puțin nouă tuturor.
Și știți cine va avea de pierdut datorită ei?!
Cred că ați ghicit.

Comentarii