VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Zeci de milioane de americanu au votat anticipat


Actualizare: Numărul de votanți a trecut azi de 85 de milioane.

Peste 66 de milioane de americani și-au exprimat deja dreptul de vot, cu șase zile înainte de ziua oficială a alegerilor, de pe 3 noiembrie.

În America sistemul de votare este diferit de la stat la stat. Oamenii pot să voteze în absență, folosind votul prin poștă, sau votând înainte de termen, perioada când acestia pot face acest lucru fiind diferită de la stat la stat. În unele state se poate vota mai devreme cu până la 46 de zile. Ziua principală rămâne însă pe 3 noiembrie, când majoritatea cetatenilor vor vota.

Ce se va întampla însă în seara alegerilor?


Dacă votul va fi unul strâns, posibil ca inițial președintele Trump să aibe un avantaj și să dea impresia că este câștigătorul. Cei mai mulți alegătorii republicani votând chiar în ziua alegerilor, aceste voturi fiind mai rapid înregistrate și făcute publice la închiderea urnelor. Vor trebui însă numărate voturile prin corespondență, unde alegătorii democrați votează în număr mare.
În state precum Carolina de Nord, Arizona sau Florida legea permite ca voturile prin corespondență să poată fi numărate înainte de ziua alegerilor. În schimb în altele, precum Pennsylvania, Ohio sau Michigan, procesul de numărare poate începe doar în dimineța din ziua alegerilor, lucru ce poate duce la întărzierea aflării rezultatelor. Cum în acest an un număr record au votat înainte de 3 noiembrie exista șansa ca rezultatele finale ale numărării voturilor să dureze câteva zile sau chiar mai mult.

Cum este ales președintele Americii?
În SUA președintele nu este ales direct de cetățeni, prin votul popular, ci printr-un sistem de reprezentanți, numiți electori. În total sunt 538 de electori, iar un candidat are nevoie de minim 270 pentru a fi ales președinte. Acești electori reprezintă de fapt numărul total de senatori (100, adică doi din fiecare stat) și congresmani (435), plus încă 3 electori din capitala statului, Washington D.C. Modul cum sunt atribuiți acești electori este în funcție de cine câștigă majoritatea voturilor în fiecare stat. Adică învingătorul le ia pe toate.
Statul Illinois este unul din statele cu 20 de electori, deci un stat important în aceste alegeri. Cum însă se știe deja că este predominat democrat, toți electorii vor fi atribuiți lui Joe Biden și Kamala Harris.

Comentarii