VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Chicago, Illinois: A murit matematicianul de origine română Cassius Tocqueville Ionescu Tulcea

 

foto credit: Marius Catalin

Așa cum bănuiam, numărul celor care au participat la înmormântarea matematicianului  Cassius Ionescu Tulcea a fost una redusă, încăpând pe degetele de la mâini. E trist că asemenea personalități dispar în necunoscut.

Actualizare: serviciul de înmormântare va avea loc vineri 19 Martie, 2021 la Maryhill Cemetery in Niles @ 1pm 

Săptămâna trecută, s-a stins din viață la spitalul Weiss din  Chicago, matematicianul de origine română profesorul Cassius T. Ionescu Tulcea. Profesorul era în vărstă de aproape 98 de ani și-a murit pe 6 Martie, 2021 după ce a fost internat in spital în luna februarie, ne-a confirmat un cadru medical de origine română. De mai mulți ani acesta trăia într-un azil de bătrâni (nursing home) din zona Chicago. Nu pare să fi avut urmași.

Serviciul de înmormântare va avea loc la cimitirul Maryhill din Niles.  

Casius Ionescu Tulcea s-a născut pe 14 octombrie, 1923 la București, fiind fiul lui Ioan și Ana (Caselli) Ionescu Tulcea. A absolvit Universitatea din București în 1946, cu o diplomă în matematică. În 1957 ajunge șeful catedrei de Analiză matematică a Universității din București. 

Conform profesorului de matematică Constantin Corduneanu  de la University of Texas, care i-a dedicat un articol cu ocazia împlinirii, vîrstei de 90 de ani, profesorul Tulcea, în perioada 1949-1957, când era cercetător la Institutul de Matematică din cadrul Academiei Române, a contribuit la formarea mai multor matematicieni români precum Ciprian Foias (Texas A & M University) Nicolae Dinculeanu (University of Florida) Radu Theodorescu ( University of Quebec, Canada).  

 

                                                Două din cărțile profesorului Ionescu Tulcea

În 1957 primește premiul Academiei Române de Științe.

Tot în 1957, după  cea de-a patra ediție a Congresului Matematicienilor din România este invitat să facă parte dintr-un grup de tineri matematicieni de la Universitatea Yale. Acceptă invitația și emigrează în SUA împreună cu soția sa, Alexandra Tulcea (fostă Bagdasar, fiica celebrilor medici Dumitru și Florica Bagdasar ajunși miniștri ai sănătății între 1946-1948).

 Profesorul Tulcea obține un doctorat la universitatea Yale, iar mai târziu devine profesor la University of Pennsylvania, apoi la University of Illinois din Urbana și în final, in 1966, profesor la Northwestern University din Evanston, Illinois, o suburbie nordică a metropolei Chicago, unde a profesat până în 1990 și unde a rămas până la sfărșitul vieții ca și profesor emerit. 

De-a lungul carierei sale profesionale a scris numeroase articole și cărți în domeniul metematicii.  Printre lucrările sale în doemniul matematicii se numără și  teorema extensiei care-i poartă numele, Teorema Ionescu Tulcea în domeniul teoriei probabilităților. 


 Împreună cu soția sa Alexandra, de care a divorțat în 1969 a scris cartea Topics in the Theory of Lifting. 

Comentarii