Asociatia "Miros de cer" si profiturile sale de milioane de euro

Maia Sandu prezenta la Conventia Moldovenilor Americani de la Chicago




 Războiul din Ucraina are și consecințe pozitive. Prezenta la Chicago, la cea de-a 9-a convenție a moldovenilor americani, președintele Republicii Moldova a subliniat printre altele importanta faptului ca pentru prima data in ultimii 30 de ani Republica Moldova și-a câștigat independenta, in ceea ce privește gazul rusesc.  

“Este pentru prima data de la independenta, când Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, nu mai consuma gaze de la Gazprom.  Este pentru prima data când Federația Rusa nu a mai putut sa ne șantajeze, cu faptul ca nu ne da gaze, dacă nu facem un lucru sau altul.”  a afirmat presedintele Maia Sandu. 

Aceasta a vorbit despre importanta continuării reformelor in justiție și lupta împotriva corupției, din Republica Moldova, subliniind ca este obliectivul principal al mandatului actualului guvern. 

Totodata a subliniat dorința și obiectivul clar al Moldovei de a face parte din Uniunea Europeană. 

La rândul sau ambasadorul SUA in Moldova, Kent Logsdon, prezent la eveniment, a subliniat importanta relațiilor pe care Statele Unite le are cu Moldova și ajutorul oferit acesteia, mai ales de la începutul războiului din Ucraina.

“De un an și jumătate de când mi-am început mandatul de ambasador in Republica Moldova am vazut numeroasele dificultăți cu care Moldova se confrunta, dar și oportunitățile incredibile pe care le are. Am văzut determinarea pe care o are actualul guvern, dar și cetățenii moldoveni, de a colabora cu Statele Unite, intr-o varietate de probleme stringente pe care Moldova le are. 

De multe vreme Moldova era văzută din exterior ca o fosta țara membra a Uniunii Sovietice, cu toate conotațiile negative care rezulta din aceasta imagine. Astăzi, din ce in ce mai mulți oameni realizează ca e un mod învechit de a privi lucrurile. Moldova este un viitor membru al Uniunii Europene și așa ar trebui sa discutam despre ea.

Focalizarea și misiunea ambasadei SUA in Moldova este aceea de a o ajuta sa ajungă membra a UE! 

Dorim sa colaboram cu Moldova pentru a crea un viitor stat democratic, prosper și securizat. Țineți minte aceste trei lucruri: democratic, prosper și securizat. Ele sunt cheia a ceea ce SUA și Moldova încearcă sa facă împreuna. 

Ajutorul financiar al SUA este destinat problemelor urgente pe care le are, precum reformele democratice, prosperitate economică,  securitate energetică, cooperare in domeniul securității, aplicarea legii, securitatea granițelor, securitatea cibernetica, combatarea traficului de persoane  și multe altele. 

Obiectivul nostru este de a sustine Moldova in a deveni o țara puternica, democratica, prospera economică și pe deplin integrată in Europa. 

Importanta relației dintre SUA și Moldova, din ultimii 30 de ani, este reflectata de faptul ca Statele Unite au oferit peste 2 miliarde de dolari in asistență pentru programe in Republica Moldova, din 1992 încoace. 

Ce este mai uimitor este ca 620 milioane din aceasta suma au fost oferite doar din Februarie 2022.  Asta reflecta multitudinea de prioritati pe care SUA le împărtășeste cu partnenerii nostrii moldoveni. 

Președintele Sandu ne-a spus și noua, așa cum v-a spus-o și dumneavoastră, ca dorește sa păstreze Moldova ca și parte a lumii libere. Este critic ca SUA sa susțină acest obiectiv al Moldovei. Ajutorul oferit Moldovei in ultimul an este unul tangibil, iar mulțumită Congresului American in pachetul de ajutor oferit Ucrainei a fost inclus și ajutor pentru Moldova. “

Printre altele ambasadorul american a subliniat numărul mare de programe și tineri care participa la diverse programe de schimb atât in SUA cât și-n Moldova. 

- 6000 de moldoveni au participat in programe de schimb experimental in SUA, și mii de americani au participat in programe de schimb in Moldova. 

- 50 de elevi de liceu sunt selectați anual sa vina sa studieze in SUA timp de un an.”

“Nu vedem o amenintare militara, in acest moment, asupra Republicii Moldova, dar vom continua sa împărtășim informațiile militare pe care le avem, cu Moldova. 

De când Rusia a început, anul trecut, invazia in Ucraina, ajutorul militar anual, pentru apărare, oferit Moldovei a crescut de la 3 la 30 de milioane de dolari. Ne bucura sa vedem ca Uniunea Europeană face și ea investiții similare in securitatea Moldovei.

Moldova continua sa ofere trupe de pastrarea a păcii in Kosovo și pentru prima data in Liban. 

Chiar dacă nu cauta sa devină membra a NATO Moldova are o relație robusta cu NATO, iar SUA continua sa promoveze aceasta relație, in timp ce totodata o ajuta sa se consolideze militar.”

“ Echipamente medicale in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari oferite spitalelor din Moldova de la începutul pandemiei. 

Ken Logsdon - Ambasadorul SUA in Republica Moldova

Comentarii