Asociatia "Miros de cer" si profiturile sale de milioane de euro

Someșanul Cadiș Stefan unul din eroii celui de al Doilea Război Mondial

 

Cadis Stefan alături de camarazii de lupta (primul dreapta) 

De curand s-a sarbatori ziua eroilor. Un omagiu adus celor care s-au jertfit pentru libertate, dându-și viața pentru patrie in Primul și al Doilea Război Mondial. Monumentul și plăcuțele comemorative din mijlocul satului Somesu-Rece amintesc de acești cativa zeci de bravi eroi ai neamului. Printre ei se numără și Cadis Stefan, fiind unul din eroii care nu s-au mai întors niciodată acasă. Acesta avea la momentul mortii, in 1942, doar 31 de ani. 

El fusese frate cu Cadis Iosif ( Iosif din Șirez) Cadis Maria ( căsătorită cu Toma Bâcului, de pe pârâul cu același nume) Cadis Victoria (căsătorită cu Vasile Petrisor a lui Ispas, decedat pe front; frate cu Paulina Guși și Nastasia, mama la Vasile, Ion și Aurelia Turcului), Cadis Valeria (căsătorita cu Petras Alexandru, Sandu de la Moara) si Cadis Anuța căsătorită cu Petrisor Gavrila, părinții la Dumitru (Mitru) și Veselica Mișchii. 

Rămășițele sale trupești au rămas pentru totdeauna undeva in apropierea câmpului de lupta, din URSS, adică Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice. Familia sa a primit doar actul de deces, sau Certificatul de Moarte cum i se spunea, eliberat de primăria comunei Gilau, abia in anul 1959.

 Înainte sa fie recrutat și trimis pe front acesta a fost căsătorit cu Baica Carolina, mama la Mariora lui Gavrila Lupului ( Gugura Gavrila fost clopotar la biserica ortodoxa), Victoria/Toia de la Banat si Cadis Gavrila (decedat la doar 20 de ani din cauza unei boli la plămâni). 


Odihna veșnica acestor eroi ai neamului românesc! 



Comentarii

Stiri actuale a spus…
Excelent articol!