VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Nikki Haley a refuzat să pupe mâna și să se predea narcisistului Donald Trump

 


“Super Tuesday” a venit și-a trecut ca o noapte furtunoasă. Democrații au aleea la sigur pe Joe Biden. Republicanii au ales însă între Nikkie Haley și Donald Trump. Fostul guvernator de Carolina de Nord și ambasadorul SUA la ONU a reușit cea de-a doua victorie, după cea din Districtul Columbia, reușind să câștige statul Vermont. În celelalte state s-a clasat pe locul doi, reușind să atragă voturile a câteva milioane de republicani. Haley e un fel de sula în coasta lui Trump. O femeie, de origine indiană, care are curajul să îl înfrunte pe narcisistul Donald Trump, si sa refuze sa fie o republicană trumpista cum și-ar dori Trump. Pentru ea este o victorie simbolică uriașă câștigarea celor două state. Este prima femeie republicană care reușește această performanță, de a câștiga cele mai multe voturi, în două state, în alegerile preliminare pentru funcția de președinte al SUA. Este de admirat ca, spre deosebire de contracandidatul ei care îi place doar să insulte, ea l-a felicitat pentru victoria obținută și totodată a felicitat pe viitorul președinte al SUA, menționând ca o face indiferent de cine ar fi acesta. Nu același lucru îl putem spune despre Trump care a refuzat să își accepte înfrângerea în fața lui Biden, provocând violențele și insurecția de pe 6 ianuarie , 2021 soldate cu răniți și câteva decese. De fapt acesta este și motivul pentru care este anchetat, în unul din procesele care le are pe rol. Chiar azi Curtea Supremă de justiție a anunțat ca se va pronunța la finalul lunii aprilie cu privire la posibila imunitate invocată de Trump, față de acțiunile sale. Chiar dacă pare greu de crezut iată ca s-a ajuns la această situație incredibilă. 

Revenind la Haley aceasta a mai subliniat în discursul ei scurt, de cinci minute, dar foarte concis, importanța oferirii de sprijin Ucrainei, în războiul cu Rusia, dar și Taiwan-ului și Israelului. Acesta zone de conflict de pe glob reconfirmă nevoia unui candidat stabil, echilibrat si previzibil care cu siguranță ca nu este Trump. 

Pentru ca Haley a atras de partea ei câteva milioane de voturi republicane aceasta nu i le-a oferit pe tavă lui Trump, amintindu-i acestuia ca va trebui să le câștige, refuzând totodată să spună ca îi susține candidatura. Acest aspect este foarte important deoarece lupta dintre Trump și Biden va fi una foarte strânsă ambele părți având mare nevoie de ele. De altfel Biden a și lansat votantilor lui Haley oferta de a se alătura democraților, așa cum au făcut de fapt mulți dintre republicani și-n 2016. Doar în 3 state, care au fost decisive în campania electorală din 2016, Haley a adunat peste jumătate de milion de voturi, dublu față de diferența cu care Trump a pierdut în fața lui Biden. 

Cele două victorii ale lui Nikkie Haley sunt cu atât mai importante cu cat ținem cont de faptul ca face parte dintr-un partid politic conservator, dominat de bărbați, majoritatea albi. Așa cum observa și fostul speaker al republicanilor Kevin McCarthy când te uiți la diversitatea politicienilor democrați vezi componența societății americane, pe când în partidul republican ai impresia ca ești parte dintr-un club select. 

Alegerile prezidențiale din această toamnă din Statele Unite vor fi despre multe lucruri dar mai ales despre prezervarea democrației pe continentul nord-american dar și în lume. 



Comentarii