Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Definitia succesului-varianta americana

Daca ar fi sa intrebam opinia tinerilor sau mai putin tineri oameni de afaceri din Romania cum ar defini ei succesul in afaceri probabil ca ar fi ceva de genul cat mai multi bani, o masina ultimul tip si o vila luxoasa.
In decursul anilor am avut ocazia sa intalnesc numerosi oameni de afaceri americani in viziunea carora, in afaceri sunt lucruri mult mai importante decat banii. In cele ce urmeaza o sa vorbesc despre un tanar inteprinzator american, de origine indiana, pe nume Pankaj Arora. Nu l-am ales intamplator pe acest tanar si ideile lui despre afaceri, insa motivul principal ramane sa il dezvalui mai spre sfarsitul acestui articol.
Pankaj Arora este proprietarul unei compani de software pe nume PaWare care ofere solutii tehnologice in industria calculatoarelor, de la reparatii, administratie de system, siguranta sistemului, pana la servicii la domiciliu. Interesul si perseverenta l-au facut sa creasca si sa transforme o simpla pasiune pentru calculatoare intr-un adevarat business, prin reputatia de a oferi service si preturi exceptionale clientilor. A ajuns chiar sa primeasca oferte de a lucra pentru sume ce depasesc suta de mii de dolari pe an, insa a refuzat pentru ca spune tanarul, educatia e mult mai importanta, iar banii nu au fost niciodata principala motivatie, chiar daca ar minti spunand ca nu castiga bani.Todeauna se bucura de banii castigati insa cea mai mare satisfactie e sa priveasca in urma sa vada realizarile si oameni pe care a reusit sa-i ajute. Interesul sau principal este de a afecta societatea intr-un mod pozitiv prin ceea ce face si nu si-a dorit sa fie un simbol al lacomiei personale. El este foarte constient ca in afaceri este foarte usor sa cazi in mrejele sucesului si sa iti pierzi sau schimbi principiile pe care le ai, doar pentru cativa dolari in plus. Pe termen scurt e posibil sa castigi niste bani in plus , insa pe termen lung e mult mai important sa ti la principii, asta fiind motivul pentru care, spune el, are succes afacerea lui. In opinia tanarului nu banii trebuie sa fie pe primul loc intr-o afacere, ci mai degraba dorinta de a fi util societati prin ceea ce faci. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te bucuri de bani castigati, poti, insa trebuie sa nu uiti ca cel mai important e sa iti amintesti de unde ai pornit. Pentru el succesul cel mai mare e sa poata ajuta pe oameni si crede ca oamenii de succes in afaceri au obligatia, de a ajuta pe cei de langa ei pentru ca nu trebuie sa uite ca sunt membrii ai aceleasi societati in care exista o categorie de oameni care sunt mai putin norocosi decat ei. Motivul pentru care ofera de multe ori servicii gratuite sau sub pretul pietei, este de a fi util celor din jur si societati din care face parte. Daca toti ar gandi si actiona la fel lumea ar fi un loc mult mai bun de locuit, crede Arora. Este la latitudinea fiecaruia daca vrea sa fi de succes pe termen lung sau doar "capitan timp de o zi". Sunt foarte multi milionari, insa putini oameni isi amintesc de cei fac lucruri doar in interes personal si nimic pentru cei de langa ei. Cei care raman in cartile de istorie sunt oameni care au schimbat lumea prin actiunile lor. Datoria oamenilor ar trebui sa fie in a face bine celor din jur si nu doar interesul pur personal, concluzioneaza tanarul.
Spuneam ca nu l-am ales intamplator pe acest tanar pentru ca tanarul inteprinzator cand facea aceste declaratii nu avea decat 18 ani. Probabil ca ideile lui par pentru unii idealiste sau copilaresti, insa cred ca ele exprima foarte multa maturilate mai ales daca ar fi sa privim la trecutul acestui tanar. La 8 ani isi construieste primul computer, la 12 ani scrie programe in limbajul MS-DOS, la 15 ani isi deschide propria companie fiind distribuitor de software la mari compani americane precum CNet, ZDNet sau America Online, este co-autorul unui program care primeste 5 stele din partea editorilor revistei PC Computing. In cativa ani afacerea lui a reusit sa creasca angajand ingineri profesionisti certificati in Microsoft si consultanti specialisti in Novell.
Afirmatia tanarului conform caruia " In ziua de azi nu exista o cale mai usoara de a afecta societatea in bine sau in rau decat prin business" ar trebui sa dea de gandit oricarui inteprinzator care doreste sa inceapa sau are deja o afacere.

Comentarii