Asociatia "Miros de cer" si profiturile sale de milioane de euro

Sarbatorile de iarna pe continentul american

În America atmosfera sărbătorilor de iarna începe odată cu Thanksgivingul- Sărbătoarea recunoștinței- care are loc la sfârșitul luni noiembrie, acea tradițională sărbătoare de mulțumire lui Dumnezeu pentru prosperitatea din anul care se încheie, binecunoscută mai ales prin sacrificarea curcanului. După Thanksgiving în prima Vinere, denumită "Black Friday" sau "Vinerea Neagră", se declanșează sezonul cumpărăturilor de Crăciun. Această denumire de "Vinere Neagră" vine de la sistemul cu care în contabilitate americană profiturile se marchează cu culoarea neagră în timp ce pierderile cu cea roșie, fiind renumită pentru faimoasele reduceri de prețuri pe care magazinele le practică în acea zi. Astfel se intră în luna decembrie o lună cunoscută la fel ca și în România ca fiind una a cadourilor și a cumpărăturilor. Odată declanșat sezonul de iarnă, magazinele, străzile și casele oamenilor, de la Atlantic până la Pacific, se îmbracă în haine de sărbătoare, fiecare decorând cât mai ingenios vitrinele, ferestrele și copacii, cu lumini și beculețe viu colorate, americanii făcând din aceasta un adevărat ritual, cheltuind de la câteva zeci sau sute, până la mii de dolari pentru a-și împodobi casele și împrejurimile. Începând din primele zile ale luni decembrie posturile de radio sunt nelipsite și ele de binecunoscutele colinzile ale căror versuri au ajuns chiar și pe buzele copiilor din România ca să amintesc doar "Jingle Bell"(Sună clopoțeii) sau "Silent Night"( O noapte liniștită).
Marile metropole pulsează în această măreață sărbătoare, străzile forfotind de oameni iar colinzile putând fi auzite la fiecare colț de stradă. New York-ul una din marile și faimoase metropole de pe coasta de est a continentului, sărbătorește și el Crăciunul între imensele sale clădiri ale căror vârfuri parcă ating norii, Rockefeller Center fiind timp de o lună inima orașului, patinoarul și impunatorul brad de Crăciun aducând an de an, din 1933, milioane de vizitatori. Aleea care duce spre pomul de Crăciun din centrul Rockefeller este ocupată de statuiete de îngerași cu trompete, iar zăpada care acoperă brazi din împrejur creează o atmosferă de basm, în special după lăsarea serii, când beculețele viu colorate împânzesc orașul, iar sutele de vizitatori se înghesuie să-și facă poze.
Atmosfera de sărbătoare nu este doar în marile orașe ea putând fi întâlită chiar și în cele mai mici. Ocean City, un orașel din statul Maryland situat pe malurile Atlanticului, este un astfel de exemplu, aici existând chiar un concurs între restaurantele și hotelurile care se împodobesc cel mai frumos de sărbătoare. Parcul orașului este la rândul lui o adevarată atracție datorită Festivalului Luminilor și nelipsitei prezente a lui Mos Craciun , unul foarte real daca ar fi sa ne luam dupa veritabila barba alba și dimensiunile fizice, care fac deliciul publicului seara de seara în luna Decembrie.
Chiar și pe aeroportul internațional din Philadelphia poate fi simțită atmosfera de sărbătoare prin prezența unui mic grup de cântăreți de opera care îi încânta pe călători grăbiti, prin costumele și colinzile lor tradiționale .
În America sărbătoarea Crăciunului culminează în seara de ajun când familiile și prieteni se adună fiecare pe la casele lor, iar muntele de cadouri adunate în decursul lunii și puse sub brad, sunt desfăcute spre deliciul celor mici dar și a celor mari.
Comunitățile de români care trăiesc aici în Statele Unite s-au adaptat și ele la aceste tradiții autohtone, însă în multe zone unde numărul românilor este foarte mare, precum orașe ca New York, Chicago, Miami, Detroit, Los Angeles, Seattle, doar ca să amintesc câteva din marile metropole populate de românii , aceștia au mai păstrat din tradițiile noastre românești, iar sărbătoarea Crăciunului are o semnificație mai aparte. La Chicago, am întâlnit români care chiar daca au părăsit de mult plaiurile mioritice înca mai practica tradițională sacrificare a porcului de Crăciun. Pentru că majoritatea lor trăiesc în orașul Chicago sau suburbiile acestuia și lucrează în diferite domenii, în special cel al construcțiilor, acestia nu se ocupă cu creșterea patrupedelor, însă acesta nu este un impediment pentru a nu avea tradiționalele produse de porc pe masa de Crăciun. Metoda folosită este simplă, o scurtă călătorie în statele vecine Wisconsin sau Indiana la o fermă de porci, unde aceștia cumpără animalele pe care le sacrifică și le transformă în gustoase produse românești: cârnați, jumări, caltaboși, slănina sau mititei. Tradiția nu este însă foarte răspândită deoarece multe din aceste produse se găsesc din abundență în magazinele cu specific european, în special cele poloneze dar și românești, practica fiind mai mult una de domeniul sentimental.
Tot la Chicago numărul bisericilor românești nici nu mai încap pe degetele de la mâini, și cu toate acestea în momentul în care întri în multe din ele și vezi impresionantul număr de români ai impresia că nu te mai afli în America, ci într-o mică Românie. Biserica reprezintă aici locul unde oameni se adună nu doar pentru a se închina și a aduce mulțumire lui Dumnezeu, ci și pentru a se cunoaște între ei, a discuta despre problemele pe care le au, și proiectele comunitare pe care doresc să le deruleze, cât multe alte lucruri de interes comun. Biserica este de fapt instituția care ține pe oameni uniți, este acel nucleu în jurul căreia se formează comunitățile mari de români. Sărbătoarea Crăciunul este prilej de bucurie și întâlnire între români și chiar de a păstra o altă tradiție, aceea de a colinda atât în biserică, frumoasele colindele românești, cât și de a merge cu colindul pe la casele românilor din zona, lucru practicat în principal de tineri.
Mâncărurile românesti sunt aici în America așa cum am mai spus la mare cinste, nelipsitele sarmale, cozonacul și chiar vinul alb sau roșu românesc fiind pe mesele majorități romanilor, înlocuind astfel mancarurile americane, pe care românii le manăncă în restul anului, de cele mai multe ori din lipsa de timp prin restaurante, facand intr-un fel mai usoară viața soțiilor care nu mai stau tot timpul la bucătărie, decât poate de sărbători.
În toată această perioadă comunitățile românești sunt nelipsite de astfel de evenimente care sărbătoresc nașterea Domnului. Sunt însă și zone unde datorită faptului că distanțele sunt foarte mari și nu există o comunitate sau o biserică românească în apropiere, sărbătoarea Craciunului are loc în familie sau pe la familiile prietenilor americani.
Sărbătorile de iarnă se termină la fel de brusc după cum au și început, mult mai rapid însa decât se întâmplă în România sau în alte țări europene, unde de obicei Anul Nou este o mare sărbătoare,  lumea având cel puțin două sau chiar trei zile libere. New York-ul este și în această ultima zi a anului în centrul atenției datorită celebrări publice a treceri în noul an, chiar în centrul orașului în Time Square, unde are loc faimoasa coborârea a globului, marcând astfel sfârșitul și începutul unui nou an. Revelionul însă așa cum îl știm noi în Europa aici nu prea există, lumea sărbătorind mai puțin aceasta trecere în noul an poate și din cauza că mulți deja încep să lucreze chiar din prima zi a anului, dovedind poate încă o dată că secretul reușitei în noul an aici în America este prin muncă, multă muncă.

Comentarii