Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Criza financiara din America pas cu pas

Update: Pentru cei care copiaza informatiile din acest articol pentru a le folosi la diferite lucrari, inclusiv universitare, ar fi recomandat sa citeze sursa !

 Primele semne ale crizei apar in 2007, chiar daca s-a refuzat la inceput zvonul existentei unor astfel de probleme.
17 Mai ; presedintele Fed-ului (rezerva federala) Ben Bernanke anunta ca existenta unui numar crescut de imprumuturi neplatite catre banci nu va afecta economia in ansamblu.

14 Iunie; banca Bear Stearns anunta pierderi de 10% in primele trei luni ale anului .

17 Iulie; Bear Stearns anunta ca investitiile in unul din fondurile pe care le detine nu mai au nici o valoare, in timp ce un alt fond valora doar 9% din valoarea initiala.

6 August; Bear Stearns anunta printr-o scrisoare trimisa clientilor sai ca sunt stabili din punct de vedere financiar.

9 August ; Fed-ul injecteaza in doua zile 62 de miliarde de dolari in sistemul bancar, in timp ce Banca Central europeana injecta si ea 130 de miliarde de dolari.

22 August; Lehman Brothers anunta eliminarea a 1200 de locuri de munca prin inchiderea liniei de imprumuturi secundare (subprime mortgage= imprunuturi acordate persoanelor cu istoria creditului slaba sau cu probleme, care n-au facut platile la timp la cartile de credit sau au dat faliment in trecut; imprumuturi care datorita riscului crescut au si dobanzi mult mai mari)

31 August; Administratia Bush anunta un plan de asigurari pentru imprumuturile facute de cei cu venituri reduse, un numar de 80,000 de proprietari care au probleme cu platile imprumuturilor la case.

19 Septembrie; Guvernul ridica plafonul, cu 2% pe an, a datoriilor pe care le avea Fannie Mae si Freddie Mac, doua companii publice cotate la bursa, care garantau jumatate din imprumuturile acordate la nivel national, pentru cumpararea unei case.

20 Septembrie; Compania financiara Bear Stearns anunta reducerea cu 68% a veniturilor.

Noiembrie; Bear Stearns anunta reduceri de personal si pierderi de 1.6 miliarde de dolari .

2008

10 Martie ; Apar zvonuri cum ca Bearn Stearns nu ar mai avea lichiditati sa poata functiona. Acestea sunt insa infirmate de catre companie.

16 Martie; Cu ajutorul guvernului Bearn Stearns este achizitionata de compania JP Morgan Chase.

16 Mai; Lehman Brothers anunta ca va concedia 5% din personal, adica aproximativ 1,400 de angajati.

9 Iunie; Compania Lehmanbrothers anunta pierderi de 3 miliarde de dolari in a prima jumatate a anului .

11 Iulie; Guvernul Federal preia conducerea la banca californiana IndyMac .

7 Septembrie; Guvernul preia controlul la Fannie Mae si Freddie Mac intentionand sa injecteze cate 100 de miliarde in fiecare.

10 Septembrie; Lehman Brothers anunta pierderi de 4 miliarde de dolari si anunta ca este scoasa la vanzare.

14 Septembrie; Guvernul refuza sa cumpere compania Lehman Brothers. Compania financiara Merryll Lynch este achizitionata de Bank of America.

15 Septembrie; Lehman Brothers este declarata falimentara. Cea mai mare companie in istoria Americii care da faliment. Atentia investitorilor se concentreaza asupra companiei de asigurari AIG(American Insurance Group) cea mai mare din lume, a caror actiuni au scazut vertiginos.

16 Septembrie; Guvernul federal cumpara 79,9% din compania AIG cu 85 de miliarde de dolari.


18 Septembrie; Banca federala SUA impreuna cu cele din Europa si Asia arunca pe piata 180 de miliarde de dolari, pentru a inlesni imprumuturile intre banci.

19 Septembrie; Guvernul American anunta un plan de cumparare a datoriilor si imprumuturilor neperformante ale companiilor financiare, totalizand 700 de miliarde de dolari.

25 Septembrie; JP Morgan cumpara bunurile imobiliare ale bancii Washington Mutual Inc.(WaMu).

28 Septembrie; Liderii din Congresul American si cei ai Casei Albe se pun deacord cu privire la aprobarea celor 700 de miliarde de dolari.

29 Septembrie; Camera Reprezentantilor nu voteaza planul de salvare propus de presedintel Bush. Citi Group cumpara, asistata de guvern, operatiunile bancare ale bancii Wachovia in valoare de 2,1 miliarde de dolari.

1 Octombrie; Senatul American voteaza versiunea revizuita a planului de 700 de miliarde . Noul plan prevede 110 miliarde in reducere de taxe pentru clasa mijlocie, cat si ridicarea plafonului de asigurare a depunerilor la banci de la 100,000 de dolari la 250,000 de dolari.

3 Octombrie; Camera Reprezentantilor aproba noul pachet financiar revizuit. Legea este semnata de catre presedintele Bush cateva ore mai tarziu.
Cititi:

Comentarii