Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Datoria Americii in cifre concrete


Este mare si totusi creste cu rapiditate in fiecare secunda, mai ceva ca Fat Frumos din basme. Ce sa fie oare?! Nu este nimeni alta decat datoria publica pe care o are SUA in prezent. Numerele sunt destul de ametitoare si cu multe zecimale, paisprezece ca sa fim mai precisi.
(foto: US Treasury)
Pe 18 februarie, 2010 datoria publica americana era afisata de catre trezoreria Statelor Unite la 12,401,448,666,808.30 de dolari. Daca este sa o transpunem din cifre in cuvinte ar suna cam asa: douasprezece trilioane, patrusute unu miliarde, patrusute patruzeci si opt de milioane, sase sute saizeci si sase de mii, opt sute opt dolari si treizeci de centi. Destul de confuza cifra si doar sa o citesti, dar sa o mai si contabilizezi.

Se spune ca totdeauna este greu pana aduni primul milion. Cand vine vorba insa de datoria unei tari precum cea a Statelor Unite cifrele sunt in trilioane. 
Cand a inceput America sa-l acumuleze pe primul? Daca este sa o luam din punct de vedere cronologic aflam ca i-a luat guvernului american aproape 200 de ani, mai precis pana in octombrie, 1982, ca sa acumuleze primul trilion de dolari datorie. Cel de-al doilea si al treilea trilion a fost acumulat in urmatorii patru ani.
 Cand presedintele George W Bush si-a inceput mandatul in 2001, datoria nationala era de 5.7 trilioane. In timpul mandatului sau, cu doua razboaie la activ, acesta aproape ca a dublat datoria, sau cu alte cuvine a reusit de unul singur ce au reusit toti ceilalti presedinti de dinaintea lui la un loc. La sfarsitul mandatului sau datoria publica era de 10,6 trilioane de dolari. Nici predictiile de viitor nu sunt deloc imbucuratoare, tinand cont de actuala criza economica si financiara mondiala.

(sursa: Trezoreria SUA )
Un alt lucru care se adanceste si el cu rapiditate este deficitul bugetar, adica dinferenta dintre sumele incasate de stat din taxe si cele care acesta le cheltuieste de fapt in realitate.  Anul acesta deficitul bugetar este de peste un triliard de dolari.
Daca este sa impartim actuala datorie publica pe care o are America raportata la numarul populatiei, rezulta o suma de peste 40,000 de dolari pentru fiecare barbat, femeie si copil american, sau de peste 100,000 de dolari pentru fiecare muncitor care este platitor de taxe.
 Pentru cetateanul de rand asta se traduce in mai multe taxe pe care trebuie sa le plateasca in fiecare zi de salar, sau cand face cumparaturi.
Ultima data cand guvernul american a reusit sa aibe un surplus bugetar si-a mai redus din datoria nationala a fost in timpul administratiei lui Bill Clinton. Daca crearea de datorii se face prin imprumuturi sub forma emiteri de titluri de trezorerie sau alte instrumente financiare, reducerea ei se face prin rascumpararea acestor titluri.
In anul 2000,  datoria Americii a fost redusa cu 223 de miliarde de dolari. Aceasta era cea mai mare reducere de deficit din istorie facuta intr-un singur an. Din pacate insa predictia lui Clinton, ca America va realiza un surplus bugetar de 1 trilion de dolari in urmatorii 10 ani, avea sa fie spulberata de catre predecesorul sau George W. Bush.
Tarile fata de care SUA are in prezent cele mai mari datorii sunt urmatoarele:
1. Japonia                 768.8 miliarde de dolari sau 21.27%
2. China                    755.4 miliarde de dolari sau 20.90%
3. Marea Britanie    302.5 miliarde de dolari sau  8.37%
O metoda vazuta de guvern pentru a scadea aceasta datorie este sa faceti o donatie. Cei care au surplus de bani prin conturi si vor sa ajute guvernul sa scada datoria li se ofera doua varinate de plata:
online la  http://www.pay.gov/ 
sau  prin posta la
Attn Dept G
Bureau of the Public Debt
P. O. Box 2188
Parkersburg, WV 26106-2188

Comentarii

alex.dumitrascu a spus…
Cand o sa emita si US Treasury o bancnota din asta o sa inceapa sa scada si datoria publica.
Romania a rezolvat;

http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=732