Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Scurt istoric al relatiilor diplomatice americano-romane pana dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial

 Primul document diplomatic 
Prima intelegere diplomatica intre Romania si SUA a fost o conventie privind drepturile, privilegiile si imunitatile consulare ale diplomatilor americani prezenti in tara noastra. Acesata a fost semnata pe 17 iunie, 1881 la Bucuresti si-a intrat in vigoare pe 13 iunie, 1883.

Primul consul American la Bucuresti un ungur
Arhivele Departamentului de Stat SUA atesta faptul ca primul consul american, delegat in tara noastra  dateaza din perioada cand noi era inca sub dominiatia otomana. In 1858, Statele Unite au trimis  in tara noastra primul lor consul, Henry Romertze, in orasul  Galati pentru a asista transporturile navale.
Louis J. Czapkay, maghiar de origine si resident in California, a fost primul diplomat american delegat sa reprezinte interesele SUA la Bucuresti, pe 20 iunie, 1867. Acesta a servit in acesta functie pana in februarie 1869. Succesorul sau Benjamin Franklin Peixotto, a fost numit pe 29 iunie, 1870 ca si o ingrijorare a Statelor Unite cu privire la situatia evreilor din Romania. Acestora le era refuzata cetatenia si erau supusi la diferite persecutii. Peixotto era avocat de profesie in orasul californian San Francisco, fiind sustinut de catre o grupare a oamenilor de afaceri evrei din America, Franta si Anglia. Rolul consulului American a fost nu doar sa pledeze in favoarea evreilor din Romania ci si sa puna bazele unor scoli si societati culturale. Mandatul sau a durat din 20, februarie, 1871 pana pe 18 iunie, 1976.
SUA recunoaste independenta Regatului Romaniei
Pe 11 iunie, 1880 Eugene Schuyler(foto) a fost numit agent diplomatic si consul general SUA la Bucuresti. Acesta si-a prezentat acreditarea pe 14 decembrie, 1880. Pe 21 decembrie, 1880 a fost avansat si promovat la statutul de insarcinat cu afaceri, prezentandu-si acreditarea pe 25 ianuarie, 1881. Pe 7 aprilie, 1881 Statele Unite recunosteau independenta Romaniei. Reprezentantul official SUA la acea vreme, fiind primit in audienta la regele Carol, caruia i-a facut cunoscut faptul ca America recunostea regatul romanesc. Secretarul de Stat american de la acea vreme, James Blaine, daduse unda verde acestei recunoasteri si-a trims, pe Schuyler la Bucuresti dupa ce in prealabil si celelalte mari puteri ale europei recunoscusera independenta tarii noastre. Pe 16 mai, 1881 Schuyler a fost reacreditat in functie. Schuyler a fost avansat in grad de ministru resident si consul general pe 7 iulie, 1882, iar pe 8 septembrie acelasi an si-a prezentat acreditarea. Totodata el a fost acreditat si pentru Gracia si Serbia, ulterior mutandu-si rezidenta la Atena. A fost rechemat din functie insa pe 7 septembrie, 1884. Din 1885 pana la 1905 ministri americani care raspundeau de Romania, erau acreditati si pentru Grecia si Serbia. Incepand cu 1905 acestia erau stationati pe teritoriul Romaniei dar raspundeau diplomatic si de tarile vecine Bulgaria sau Serbia. Diplomatii americani de la acea vreme aflati la noi in tara erau John B. Jackson sau John R. Carter. Peter Augustus Jay a fost primul ministru American desemnat pe 18 aprilie, 1921 sa serveasca exclusive Romania. Acesta si-a prezentat acreditarea pe 30 iunie acelasi an, si-a servit in aceasta functie pana pe 9 mai, 1925.

Prima misiune diplomatica romaneasca in SUA 
Romania si-a stabilit prima misiune diplomatica in America pe 15 ianuarie, 1918 cand ministru Constantin Angelescu si-a prezentat acreditarea la Washington DC.

Romania declara razboi Statelor Unite
Relatiile romano americane s-au deteliorat in 1941 cand Romania alaturandu-se Germaniei a declarat razboi Statelor Unite pe 14 decembrie, 1941. Ambasadorul Franklin Mott Gunther moare in Bucuresti pe 22 decembrie inainte sa poata parasi tara. SUA au declarat razboi Romaniei sase luni mai tarziu, pe 5 iunie, 1942.
Restabilirea relatiilor diplomatice romano-americane 
Relatiile dintre cele doua tari au fost restabilite pe 1 octombrie, 1946 cand Mihai Ralea si-a prezentat acreditarea la Washington fiind primul ministru roman acreditat dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Un an mai tarziu pe 25 septembrie, 1947 Rudolph E. Schoenfeld si-a prezentat acreditarea la Bucuresti. Delegatia Americana in tara noastra a fost ridicata la statutul de ambasada pe 1 iunie, 1964. Insarcinatul interimar cu afaceri al SUA in tara noastra era John P. Shaw. Pe 4 decembrie, 1964 William A. Crawford, aflat in Romania in functia de ministru inca din 1962, a fost avansat la gradul de ambasador. Acesta si-a prezentat acreditarea pe 24 decembrie, 1964.
Tot in 1964 delegatia romaneasca din Washington DC a fost avansata la statutul de ambasada, pe 14 august, 1964. Ambasadorul roman de la acea vreme era Petre Balaceanu.

Comentarii