Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Dezbatere publica privind votul prin corespondenta




Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a susţinut astăzi 28 decembrie, o conferinţă de presă pentru lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Referindu-se la intrarea în dezbatere publică a proiectului de lege, ministrul Baconschi a declarat: A fost un proces de elaborare a textului în format interinstituţional – Ministerul Afacerilor Externe s-a consultat cu Autoritatea Electorală Permanentă şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, într-un spirit de lucru deschis şi cu ambiţia de a face un proiect cât mai solid, cât mai complet, în acord cu legislaţia internă, în beneficiul cetăţenilor români din străinătate. Au fost consultaţi, de asemenea, profesori universitari, experţi, şi parlamentari. Îmi doresc ca în cursul acestor 30 de zile de dezbatere publică toate părţile interesate – fie că este vorba despre ONG-uri, de asociaţii ale românilor din străinătate, sau de oricare alt tip de instanţă, să participe cât mai activ la dezbatere, pentru a îmbunătăţii ce am realizat noi până în prezent.”

Proiectul de lege are 27 de articole şi prevede scrutinele la care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exprima opţiunile: alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, alegerea preşedintelui României şi  alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, proiectul descrie procedura specifică pentru exercitarea  dreptului de vot.

„Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat această lege întrucât are experienţa organizării votului în străinătate. În elaborarea proiectului de lege au fost consultate legislaţiile în materie ale  mai multor state europene”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe.

În ceea ce priveşte beneficiile pe care această modalitate de vot le va aduce pentru cetăţeanul român, ministrul a menţionat: „Votul prin corespondenţă este o necesitate democratică şi, în cazul unei diaspore de mare amploare, este normal să ne dorim ca toţi compatrioţii noştri să aibă posibilitatea de a participa, exercitându-şi liber  dreptul de a alege.. Românii nu pot fi privaţi de acest drept constituţional, iar legea,  odată implementată, va permite o contribuţie civică nemijlocită a diasporei la modelarea destinului politic al României.. Merită menţionat şi faptul că limitarea dreptului de vot în străinătate exclusiv la secţiile de vot tradiţionale nu numai că genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea, dar genera şi costuri importante.”

Pentru ca aceste informaţii să devină accesibile publicului ţintă, Ministerul Afacerilor Externe va iniţia o campanie de informare, prin intermediul căreia atât cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor Românei, beneficiari ai legii, cât şi publicul din ţară, vor putea să cunoască aspectele referitoare la exercitarea votului prin corespondenţă.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii „Legislaţie”, rubrica „Transparenţă decizională”, unde va putea fi accesat  timp de 30 de zile, durata procesului de consultare publică:http://www.mae.ro/sites/default/files/file/transparenta/2010.12.28_lege_vot_coresp.pdf.
Comentariile referitoare la text pot fi adresate pe mail: avizare@mae.ro, sau la adresa poştală a Ministerului Afacerilor Externe: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucureşti, cod 011822.

Comentarii

Anonim a spus…
VOT OBLIGATORIU! CINE ESTE PRINS CU FURACIUNE - LA PUSCARIE INTRE 10 si 15 ani! Si cu asta basta! In restul totul este HOTIE....ca in diaspora, in 2009...