Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Video: Interviu cu prof. Alina Vance despre proiectul prin care copiii din SUA au beneficiat de cărți în limba română


 



Editura  „My Romanian World Publishing House LLC” a obținut, pentru perioada 25 septembrie - 30 octombrie 2022, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), un sprijin financiar în valoare de 200.000 lei, pentru derularea proiectului „Promovarea identității lingvistice, culturale și educaționale a copiilor români din S.U.A.”.

Proiectul a avut drept principal obiectiv consolidarea unității lingvistice și culturale a copiilor români din S.U.A., prin tipărirea de materiale educaționale: proiecte istorice, geografice, religioase, literare, toate în limba română. De asemenea, s-a urmărit ca părinții să conștientizeze importanța conservării limbii, obiceiurilor și tradițiilor românești și a transmiterii acestor valori către copiii lor.

Videohttps://youtu.be/SBZquMhHl54

Proiectul s-a desfășurat în Chicago – Illinois, S.U.A., în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a celor Două Americi cu sediul în Chicago și Școala „Guardian Angel Orthodox Day School”, în cadrul Programului de Limba Română ca limba a doua. Fondurile nerambursabile atrase de editură în cadrul sesiunii de finanțare 2022, lansată de DRP, au fost direcționate către tipărirea de proiecte educaționale în limba română pentru copiii românii din S.U.A., precum și către organizarea de webinare cu scop educativ, în vederea promovării și folosirii materialelor editurii, la care au participat profesori șipărinți români.

Astfel, au fost tipărite 3800 de cărți și distribuite în 24 de parohii din S.U.A. (în statele Illinois, Ohio, New Jersey, California, Georgia, Massachusetts, Pennsylvania, New York, Michigan, Nevada, Minnesota, Washington, Texas, Virginia), precum și la Școala „Guardian Angel Orthodox Day School” din Chicago.

De asemenea, 100 de exemplare ale revistei „Românașii” au fost distribuite in cele 24 de parohii din S.U.A., precum și la Școala „Guardian Angel Orthodox Day School” din Chicago.

În cadrul proiectului, au fost organizate 4 webinare, la care au participat aproximativ 100 de persoane,pe următoarele teme: „Părintele din diaspora – primul profesor de limba română” (5.10.2022), „Activități de susținere a părinților din diaspora – campanie de conștientizare a importanței învățării limbii române”eveniment la care au participat reprezentanți ai Școlii „Românul” din Connecticut(13.10.2022), „Formarea profesorilor de limba română în comunitățile românești din S.U.A.”eveniment desfășurat în colaborare cu Casa Corpului Didactic Bihor (15.10.2022), „Folosirea resurselor educaționale publicate în cadrul proiectului Promovarea identității lingvistice, culturale și educaționale a copiilor români din S.U.A., invitați: prof. Anca Butaș (ROCO - The Romanian Community Center Chicago) și Ana Nedelea (Grădinița Sunshine Home Day Care – 26.10.2022)

Nu în ultimul rând, copiii români din S.U.A. au avut ocazia să participe la un concurs cu tombolă, premiul constând în două cărți publicate de Editura „My Romanian World Publishing House LLC” în cadrul proiectului „Promovarea identității lingvistice, culturale și educaționale a copiilor români din S.U.A.”. Au fost desemnați 2 câștigători, care au avut posibilitatea de a-și alege 2 titluri de cărți din cele 19 publicate în cadrul proiectului.

Activitățile au mai inclus un eveniment de lansare a proiectului„Promovarea identității lingvistice, culturale și educaționale a copiilor români din S.U.A.”, lansarea revistei „Românașii”, precum și un eveniment de încheiere a proiectului.

Activitățile derulate au avut drept scop îmbunătățirea cunoștințelor de limba română ale copiilor din diaspora, precum și promovarea valorile identitare românești peste hotare. Materialele create în cadrul acestui proiect vor fi accesibiletuturor copiilor români din S.U.A., pe website-ul editurii și după încheierea proiectului.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanțări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a românilor din vecinătate și din diaspora, precum și întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din afara țării.

 


Comentarii