Sambra oilor celebrata timp de doua zile la Chicago

Chiar daca destinul i-a facut sa ajunga departe de casa, romanii din Chicago nu au uitat plaiurile natale, traditiile si obiceiurile populare romanesti. Anul acesta, timp de doua zile, membri din biserica Nasterea Domnului Chicago, a organizat si sarbatorit alaturi de romanii din comunitate "Sambra oilor".
Evenimentul, unul stravechi, chiar daca aici in America isi pierde din semnificatie, este legat de vechea ocupatie a pastoritului, simbolizand venirea primaverii si slobozirea oilor la pascut, adica inceputul sezonului pastoral. Inainte insa, obiceiul este de a separa oile sterpe, adica fara lapte, de cele cu lapte, si apoi mulgerea lor pentru a stabili care sambras are cel mai mult lapte de la oi, acesta urmand sa primeasca la sfarsitul toamnei cea mai mare cantitate de cas.

Pentru ca romanii din Chicago nu mai practica pastoritul, dar pentru ca au vrut sa dea o tenta cat mai autentica evenimentului, au adus o turma de oi de la o ferma din zona, de la care au muls laptele si au facut asa cum este obiceiul urda si cas de oaie.
Ansamblul artistic "Osana" prin liderul ei Grigore Coardos a recitat o poezie care a redat in mod satirico-unmoristic desfasurarea "sambrei oilor" in vremurile moderne.
Pe langa un pahar de zer proaspat sau o bucata de cas de oaie, cei prezenti au putut gusta si alte produse traditionale romanesti si au putut sa se delecteze cu muzica si dansuri populare romanesti, oferite de ansamblurile locale si invitatii lor surpriza.
Fondurile financiare din vanzarea mancarurilor si a bauturii urmeaza a fi folosite pentru a contribui la finalizarea constructiei noii biserici.












Comentarii

Anonim a spus…
Dupa ca
te am inteles oile au fost aduse de la ferma lui Grigore Coardos din Michigan