Misterioasa întâlnire a lui Victor Ponta cu Donald Trump

Analele justitiei: tortura sub administratia Bush (I)

O copie din procesul intentat de Arat statului si guvernului American.


Ma intreba unul din cititori daca afirmatiile facute in unul din articolele anterioare intitulat "Administratia Bush a interpretat Constitutia dupa bunul plac "sunt adevarate si daca ele pot fi sustinute cu probe si evidente clarea. Raspunsul este afirmativ.
Afirmatiile erau cat se poate de reale, majoritatea celor care au fost sau inca mai sunt inchisi la Guantanamo Bay, (inchisoarea mai exista inca, Obama a dat insa ordin ca ea sa fie desfintata in maxim un an de zile) au fost arestati si stau acolo de 5-6 ani fara ca sa fie acuzati oficial de ceva. Alegerea locatiei inafara Statelor Unite nu este la intamplare, in acest fel acesti prizonieri nu beneficiaza si nu se supun legilor americane care le-ar fi conferit anumite drepturi precum: sa nu poata fi arestati fara a li se aduce o acuzatie sau sa aibe un avocat care sa-i reprezinte. Acestia se pare ca, dupa interpretarea legii de catre fosta administratie, nu beneficiau nici de drepturile prevazute de Conventia de la Geneva.
Sunt numeroase cazurile in care cetateni americani sau de alte nationalitati au fost abuzati datorita acestor reguli dupa care administratia Bush s-a ghidat. Unii au fost trimisi in inchisoarea din Guantanamo Bay altii in tari precum Syria, Iordan, Egypt, Maroc, (tari aflate pe lista celor care incalca drepturile omului datorita torturii) unde au fost interogati si torturati, pentru ca in final sa fie eliberati pe motiv ca au arestat pe cine nu trebuia.
Problema este ca aceste cazuri nu au fost intens mediatizate, ele au aparut insa in mass-media, dar n-au beneficiat de prea mare tam-tam. Cel putin nu in timpul administratiei Bush. Sa nu uitam ca una din mentiunile scrise in acele documente declasificate de curand apar recomandari cu privire la posibilitatea de a reduce la tacere pe cei din mass-media care erau impotriva regimului Bush sau a celor care-l criticau. Unii, precum CNN, New York Times sau The New Yorker, au mai prezentat totusi aceste cazuri.
Unul foarte popular este cel al cetateanului canadian de origine siriana, Maher Arar, inginer de profesie, arestat pe aeroportul din New York in 2002 in timp ce se intorcea acasa, in Canada, dintr-o vacanta petrecuta in Tunisia. Acesta a fost retinut de ofiterii de la imigrari in timp ce schimba avioanele pe aeroportul JFK, din New York. Numele lui aparea in baza de date a celor de la imigrari ca fiind suspectat de terorism, informatii furnizate de partea canadiana, care ulterior s-au dovedit a fi trimise in mod eronat.
Acesta a fost retinut si interogat de americani timp de 2 saptamani, dupa care a fost transferat cu avionul prin diferite locatii: Washington, Maine, Italia, Iordan si intr-un final Siria. Aici a fost batut si interogat pana "si-a uitat si laptele pe care la supt la mama lui"dupa cum reiese chiar din afirmatiile lui Arar cu privire la bataile primite. Un an mai tarziu a fost eliberat fara a-i fi adusa nici o acuzatie.
Ambasadorul sirian la Washington a declarat ulterior ca nu s-a gasit nici o legatura intre acesta si presupusii teroristi....

Partea canadiana a recunoscut intr-un final si ea ca datele furnizate au fost eronate. Arata insa fusese extradat in Siria de guvernul american care avea un program numit "extraordinary rendition" prin care americanii, pentru a nu fi trasi la raspundere isi trimiteau "presupusii suspecti " in tari precum cele amintite pentru ca acestia sa fie torturati si interogati.
Ca sa scurtez povestea acesta s-a reintors inapoi in Canada la sotia si copii lui, apoi a dat in judecata statul american si cel Canadian. Intr-un final canadienii au platit peste 10 milioane de dolari despagubiri si si-au cerut oficial scuze. Partea americana insa a inchis cazul pe motiv ca informatiile respective sunt de securitate nationala .....

Cazul lui Maher Arat dupa cum spuneam nu este singular aveti aici un link catre un articol pe aceasta tema aparut la sfarsitul anului trecut in publicatia The Washington Independent intitulat How Investigating Bush Administration War Crimes Could Save Taxpayers Money.

Povestea lui Arat prezentata pe scurt la CNN










Cititi si continuarea: Tortura sub administratia Bush (II)

Ce declara un fost oficial din adminsitratia Bush

Comentarii

ARAD a spus…
Domnule Petruta,nu e nimic nou in articolul dvs. Cazul canadianului de origine araba e binecunoscut, dar unde sunt cetatenii americani la care faceati referire? Ati afirmat din nou ca sunt multe cazuri in care cetateti americani au fost incarcerati la Guantanamo, dar totusi nu publicati nici un caz real. Oare chiar exista sau e doar propaganda partidului socialist (democrat)?
Marian Petruta a spus…
Imi pare rau, daca spuneti ca nu este nimic nou. Ori le stiti deja cazurile si sunteti la curent cu ele, ori considerati ca viata fie ea si a unui singur om,indiferent de ce nationalitate este, nu este importanta si ne permitem sa torturam fara nici o acuzatie, si pe urma le dam drumul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat....si pretindem ca suntem modelul de democratie, pe care dorim sa-l inastauram in orient, ca de fapt asta era viziunea mesianica a lui Bush. Oare prin forta si tortura se impune cuiva democratia si libertatea?
Cazul canadianului este cat se poate de real.
Cazul cetateanului american Jose Padilla arestat si torturat din iunie,2002 pana in junie, 2006 fara nici o acuzatie oficiala , este la fel de real. Anul trecut acesta a dat in judecata statul american si procesul este pe rol.
Cetateanul englez care de curand a fost eliberat ,este si el la fel de real.
Torturile de la Abu Ghraib sunt binecunsocute pentru scandalul international provocat si au fost cat se poate de reale.
Jurnalisti precum, Seymour Hersh de la New Yorker, James Bamford și James Risen de la The New York Times, Vernon Loeb de la The Washington Post, sunt doar cateva nume care au fost supravegiate si urmarite de autoritati si asupra carora s-a exercitat presiune. Pe ce motiv ca au spus adevarul?! Ca s-a incalcat grav legile si constitutia?! Care este diferenta intre securitatea comunista de pe vremea lui ceausescu, torturile suferite de intelectuali romani din inchisori si cei 8 ani de aplicare si interpretare a legii sub Bush? Inregistrarea convorbirilor telefonice ale cetatenilor, a postei electronice si a celorlalte canale de comunicatie 24/7 fara sa fim pusi sub acuzare, fara sa fi facut ceva, fara sa fim anuntati, fara sa aibe o hotarare judecatoreasca in acest sens, oare cum o putem numi?!

Citez dintr-un articol aparut in ianuarie in Washington Post despre ultimele tipuri de tortura folosite in Guantanamo
"U.S. District Judge Gladys Kessler was hearing detainee lawyers’ claims that a new feeding chair for prisoners on hunger strike was Guantanamo’s latest torture tactic. A prisoner who refused to eat would be strapped into the chair for up to two hours while nutrients were pumped into his nose through a tube as thick as a small broom handle. Kessler paused after Henry assured her that, according to Guantanamo’s medical director and the base commander, the feeding inflicted no significant pain.

Kessler said that she had read many sealed records about the evidence against detainees and about their treatment, and that she now had much less trust in the government.

“I know it’s a sad day when a federal judge has to ask a DOJ attorney this, but I’m asking you,” Kessler said. “Why should I believe them?”


Probabil nu ati citit articolul l-a care am pus link la sfarsitul articolului , merita citit.
Din pacate multe din aceste cazuri sunt inca clasificate si ies cu greu la suprafata , dar vor iesi fiti sigur, pentru ca este o incalcare grava a Drepturilor Omului, a Constitutiei, a Conventiei de la Geneva etc....

http://washingtonindependent.com/21900/how-investigating-bush-administration-war-crimes-could-save-taxpayers-money

am mai postat inca 2 copiila sfarsitul articolului din observatiile celor de la FBI cu privire la tratamentul aplicat la Guantanamo, niste observatii extrem de interesante, dintr-un document declasificat de Biroul Federal.
ARAD a spus…
D-le Petruta, va admir consecventa si determinarea cu care incercati sa demonstrati ceva ce nu exista. Nu incerc sa fiu doar sarcastic ci pur si simplu constat ca nici in articolul asta, nici in altele scrise de altii si catre care ati publicat link-uri (va multumnesc)nu exista dovada ca CETATENI AMERICANI au fost intemnitati abuziv la Guantanamo si/sau torturati. Mexicanul Pedilla n-a fost inchis la Guantanamo dupa cum bine stiti, iar ziaristii si ceilalti activisti de extrema stanga care pretind ca au fost hartuiti nu sunt cazuri comparabile si nici macar foarte credibile...
Pe de alta parte admit ca Administratia Bush a facut abuzuri, dar nu impotriva cetatenilor americani, deci tonul articolelor dvs. si acuzatiile grave pe care le aduceti sunt mai degraba nefondate si daca cineva cu adevarat interesat in a va urmari in justitie ptr. chestiile astea ar incerca s-o faca n-ar avea mari greutati in a castiga.
Avantul"democratic" si fervoarea cu care il sustineti pe actualul presedinte si ideile sale falimentare sunt de inteles pe undeva, dar felul in care o faceti denota mai curand diletantism oarecum naiv si credulitate tinereasca, ceea ce , la urma urmei, nu e intotdeauna un lucru rau.
Dumnezeu sa va binecuvanteze :)
Marian Petruta a spus…
V-as recomanda citirea cu atentie a textului, si la modul in care am formulat acele afirmatii.
Cine are urechi de auzit si ochi de vazut, nu cred ca mai are nevoie de alte convingeri si dovezi; insusi FBI, in documentele declasificate de curand si prezentate pe blog, recunoaste tratamentele inumane si abuzurile savarsite de armata americana sub camanda lui Rumsfeld &Co.
Padilla este cetatean american, faptul ca originile sale sunt din Mexic sau alta parte are prea putina importanta.
Probabil ca Russell Tice a mintit, cand a dezvaluit ce-a dezvaluit; Monitorizarea ilegala a tuturor convorbirilor si cailor de comunicare ale americanilor au fost facute probabil nu in America, nu cetatenilor ei, ci in alta parte....
Sustinerea mea, este in ceea ce priveste reducerea puterii abuzive pe care o are un presedinte, mai ales cand vine vorba de privarea cetateanului de drepturile conferite si consfintite de Constitutie si de legile internationale la care America a aderat.
Anonim a spus…
Cititi ce- a declarat azi unul din fostii oficialii din administratia Bush
http://news.yahoo.com/s/ap/20090319/ap_on_re_la_am_ca/cb_guantanamo_wrongly_held
Marian Petruta a spus…
merci, Catalin
acum l-am postat acest link la sfarsitul articolului