Barack Obama viitorul presedinte?!

Alegeri prezidentiale, America, 2008.
Barack Obama - un tanar senator, doar 47 de ani, din statul Illinois, activ, energetic, carismatic, bun orator, cu o excelenta priza la public.
Modul in care reuseste, prin aparitiile sale publice, sa adune in jurul sau un public entuziast de mii si zeci de mii de persoane, aminteste de un alt presedinte american extrem de popular, la fel de tanar, energetic si iubit de oameni, John F. Kennedy.
Daca l-ai vedea intr-o fotografie alaturi de rudele din partea mamei pare cam ciudat, deoarece acestia sunt albi. Asta din cauza ca tatal acestuia era de origine africana, mama lui fiind americanca. Parinti acestuia s-au cunoscut in timp ce erau studenti la Universitatea din Hawai, ambi reusind sa obtina o bursa de studiu la aceasta universitate, ea fiind originara din statul Kansas si el din Kenya.
Dupa doi ani de la nastere, parinti se despart, tatal se reintoarce in Kenya, micutul Obama urmand sa fie crescut doar de mama lui si de bunicii din partea mamei.
Absolvent de stiinte politice si relatii internationale la Universitatea Columbia din New York,in 1985, apoi drept, la Harvard, in 1991, Obama devenea in 2004 membru in senatul Statelor Unite, dupa ce din 1996 servise ca si senator, in senatul statului Illinois.
Ascensiunea extrem de surprinzatoare, a acestui senator aproape anonim pana nu demult, spre nominalizarea din partea democratilor in cursa pentru Casa Alba, vine pe fondul unei crize de lideri politici, care sa convinga alegatorul american, ca ii reprezinta si ca ofera un suflu nou, o schimbare, intr-o America macinata de razboi, si de criza economica si financiara, prin care tara trece.
Castigand in 9 state consecutiv, Obama ocupa in prezent locul de lider, inaintea contracanditatei, Hillary Clinton, senator de New York si sotie a fostului presedinte Bill Clinton, care pana de curand parea a fi favorita in cursa de nominalizare pentru presedentie.
Prin ascensiunea sa, Barack Obama dovedeste ca visul american, mai este inca viu si posibil in America. Acel american dream care te face sa crezi ca totul este posibil, ca nu exista limite cat de sus poti sa ajungi, prin munca si efort, chiar daca ai plecat dintr-o familie cu posibilitati limitate.

Comentarii

Anonim a spus…
Ce s-a intamplat cu Ron Paul,a cazut din cursa alegerilor?
Si care e pozitia lui Obama fata de banca federala? Pentru ca mediul... :-|
Am citit acum ceva pe wiki dpre Obama, dar nu spune suficient.
Marian Petruta a spus…
da, Ron Paul a abandonat cursa,ne reusind sa castige prea multe voturi, sen John McCain o sa fie probabil cel care reprezinta partidul republican in cursa prezidentiala.
nu stiu care este pozitia lui obama fata de fed, oricum foarte putin au curajul sa ridice o astfel de problema,mai ales dinte politicieni, fedul este institutia care isi are rolul bine definit in economia americana, inclusiv in modul in care este prezentat in cartile de economie.
Anonim a spus…
"fedul este institutia care isi are rolul bine definit in economia americana, inclusiv in modul in care este prezentat in cartile de economie" nu mi-s pocait, da' fed-ul ii diavolul si isi cam are rolul bine definit in toate economiile lumii, de asta ar trebui eradicat sau subordonat statului
Marian Petruta a spus…
Filmele care le postez aici pe site, nu inseamna ca sunt sau prezinta intotdeauna 100% adevarul. Uneori il prezinta, alteori este prezentat doar dintr-un anumit unghi. Eu, nu incerc decat sa ofer si alta varianta decat cea oficiala in care sunt prezentate anumite lucruri. A cadea in capcana lor este la fel de periculos, ca si a crede ca tot ce spune guvernul este adevarat. Cred ca trebuie ca sa sti sa balansezi informatiile si sa iti formezii o opinie cat mai aproape, de realitate, fara a cadea intr-o latura sau in alta.
Revenind la rolul fed-ului , daca nu stiai, cel putin aici in USA, acesta a fost creeat de catre Congresul American (deci de catre stat insusi, sau mai bine spus de alesii poporului) in 1913 tocmai in ideea de a preintampina sau ameliora problemele/crizele financiare ale bancilor. Fed-ul este format din 12 banci, care se afla in 12 orase/districte diferite de pe teritoriul US, iar membri acesteia(in numar de 7) sunt numiti de catre presedinte si confirmati de catre senat, pe o perioada de 14 ani, sunt alesi tocmai in ideea de a nu fi infuentati/schimbati de partidele care se perinda la putere.
Deciziile pe care acesti membri le iau nu le iau de chiar la intamplare, ci in urma consultarilor cu cei din congres, cei responsabil de administrarea economiei, bancile din alte tari,etc....
Anonim a spus…
pai parca era vorba ca fed-ul ii banca privata, cel putin asta am auzit peste tot
Anonim a spus…
"A more well known example is the Federal Reserve System, which is also partially governed by a board of governors"
aha, asa de ochii lumii, sa nu mai zica lumea ca ei sunt privati, ei sunt verificati (cica) de guvern; "partially governed" - dar numai partial, adica...numai cand au chef
Anonim a spus…
de cele mai multe ori este usor sa nu fi de acord cu ceva,sau sa vrei sa interzici un lucru, dar e mai greu sa vi cu o solutie in schimb, care sa si functioneze.
renunti la IRS sau FED dar ce pui in schimb sau ce solutie gasesti pentru perioadele de criza!?
Anonim a spus…
Pai crizele se pare ca au fost create artificial, so...stiu, asta e interpretabil, vom gasi 100 de dovezi viabile care sa ne demonstreze ca toate crizele majore au fost provocate de X factori, care nu vor duce la niste persoane rau-intentionate -pt. ca pe noi asta ne preocupa in primul rand, sa mai faci greseli e omeneste, dar sa nu ne conduca persoane rau-intentionate, ceea ce tradus ar insemna persoane care decid doar ele cateva soarta omenirii, altfel rau intentionat asta are valoare relativa
exista insa afirmatii/quotes celebre care spun ca de fapt s-au intamplat lucruri mult mai grave in perioadele marilor crize, care au niste vinovati DIRECTI, deci nu a venit totul din cer ca un blestem caruia nu i te poti impotrivi, sa nu putem pune vina pe nimeni; sa nu ne incurcam in mituri; marii vinovatii sunt printre voi acolo in SUA mai mult decat altundeva, vecini cu voi, au nume, familii, etc. doar ca atata putere si slugarnicie le-a luat mintile, astia cu greu mai stau cu picioarele pe pamant
Flavius Ţerbea a spus…
Dar despre cum priveste problema rasiala Obama de ce nu zici nimic? Problema despre care se vorbeste aici doar in soapta si care, sper sa ma insel, e la fel de mare precum razboiul si economia.
Anonim a spus…
despre cum priveste problema rasiala? ! adica?! la ce anume te referi?