VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Cat valoreaza moartea lui Teo Peter?!



Din spusele celor din familia cantaretului, americanii ar fi oferit 16,500 de dolari pe care insa nu i-au vazut niciodata. La summitul NATO care urmeaza sa se desfasoare in aprilie la Bucuresti, familia cantaretului a amenintat cu proteste.

Din sentinta curti martiale americane din 2006, a rezultat ca soldatul Christopher VanGoethem din marina americana, a fost gasit nevinovat in cazul acidentului in care basistul formatiei Compact, Teo Peter si-a pierdut viata, la sfarsitul lui 2004.

Justitia, fie ea chiar si americana, este uneori nedreapta, pentru ca ea este facuta de oameni, iar oameni gresesc. Uneori involuntar, alterori din interes, sau alteori facand abuz de sistem.

Daca presa din Romania nu a catadicsit sa aibe pe cineva aici, atunci
la proces, nu stiu cum au mai indraznit sa strige in gura mare
ca e injusta decizia?!
Si nu spun ca nu a fost.
Chiar daca procurorul acuzari era american si la fel restul curti
martiale, asta nu scuza lipsa prezentei romanesti in proces, inclusiv
a familiei lui Teo Peter!
Prezenta romanilor, a autoritatilor si mass mediei romanesti la proces ar fi
avut un impact psihologic major, din cate am studiat eu, cand eram student, cat si din participarea efectiva intr-o curte de judecata americana. Lipsa lor, inclusiv a familiei lui Teo, a dat impresia ca nimanui nu ia pasat, si a permis ca avocatul soldatului, sa mearga pana la a pune la indoilala identitatea celui din taxi, sau daca Teo Peter a fost sau nu cel autopsiat. Si se pare a ca a facut o treba buna, din pacate, in a-i convinge pe cei din juriu in acest sens.
Pare incredibil, insa aici vorbim de un sistem si o justitie care functioneaza pe baza de probe concrete si nu pe povesti si lucruri care n-au putut sa fie probate cu documente si probe foarte clare. Imi amintesc ca in momentul in care doctorul roman a fost intrebat cum stie cu siguranta ca acela a fost Teo Peter acesta nu a putut confirma cu o proba clara deoarece cantaretul in momentul internari nu avea nici un act asupra lui care sa dovedeasca identitatea. Pare absurd insa vorbim de un proces, iar in America modul in care se desfasoara procesul este complet diferit de Romania. In mod normal familia clujeanului si statul roman puteau sa angajeze un avocat roman din america ( ca doar sunt atatia!) care cunostea cu deamanuntul legile si sistemul incat sa nu apara nepregatiti la proces. Din pacate acestia au fost extrem de naivi si s-au bazat pe ideea ca toata lumea va fi de partea lor si ca faptul ca omul era mort era o dovada suficienta.
Daca e sa ne uitam la partea acuzata, familia soldatului, in special sotia acestuia, a fost prezenta la proces, pledand printre lacrimi pentru a-si salva sotul, cu toate ca acesta o inselase. Faptul insa ca a mentionat ca aveau de crescut niste copii impreuna a contribuit esential la decizia finala a juriului.
Daca undeva in acea camera de judacata familia lui Teo era prezenta, jurati puteau vedea ca n-au batut romanii mii de kilometri sa vina in Statele Unite, la un proces fictiv ! Asa ca a acuza doar partea americana e usor, dar ar trebui sa privim cred mai ales la greselile partii romane.
Ca exemplu aici, in America, multi ajung sa fie din diferite motive intr-o curte de judecata (inclusiv pentru o banala amenda pe care nu vrei sa o platesti, pentru ca nu
ti sa paruta justa decizia politistului, mergi la tribunal, avand sanse mari sa castigi pentru a nu primi puncte pe carnet sau pentru a nu plati amenda). Aici, pana si modul in care esti imbracat si cum te prezinti la proces, inclusiv faptul ca membri din familie sunt prezenti sa te sustina ( asta la cazuri mai grave care pot duce la inchisoare) sunt factori esential de importanti in decizia pe care judecatorul sau juriul o poate lua.
Prezenta familiei sau a unui membru arata interes fata de lege, problema sau gresala facuta si dorinta de a se indrepta acea persoana. Poate ca unele din aceste lucruri par cam greu de crezut sau inteles de cei din Romania insa aici asta e sistemul pe care trebuie sa-l cunosti si nu doar sa astepti ca lucrurile sa se intample cum cred unii.
Ignoranta autoritatilor romane intr-o prima faza cat si a familiei a dus la aceasta decizie care este categoric injusta.

Comentarii