Șoc in comunitatea românească: 7 români din Chicago arestați și acuzați de dare de mită

noiembrie, 2010

Un juriu federal l-a gasit vinovat de curand pe Dumitru Curescu de dare de mita. Acesta risca sa ia pana la 10 ani de inchisoare.


31.Martie, 2010
Autoritatile federale americane au renuntata la acuzatiile aduse pe numele lui Petru Cladovan.

5 ianuarie, 2010
Un juriu federal l-a gasit vinovat pe inspectorul de la primaria din Chicago, Mario Olivella, de 42 de ani, pentru luare de mita. Acesta risca pana la 10 ani de inchisoare.  Unul din proprietarii cladirii Dumitru Curescu  implicat si el in acest caz a declarat la proces ca banii dati lui Olivella a crezut ca sunt pentru diferite taxe, si nu mita. Juriul nu a putut lua o decizie finala impotriva lui. Pe Lavinia Curescu juriul a gasit-o nevinovata.


december, 2009
Garneata urmeaza sa isi inceapa sentinta de 2 ani de inchisoare, dupa sarbatori!

Update: August 13, 2009.
Beny Garneata's prison sentence was posponed to begining of September.
După o serie de arestări petrecute anul trecut aici la Chicago, joi, a.c., alte 15 persoane, de la angajați ai primăriei din Chicago, la proprietari ai unor clădiri, companii de arhitectura, construcții și instalatii, dintre care majoritatea oameni din comunitatea româneasca, au fost arestate și acuzate de autoritațile federale americane, de dare și primire de mită sau conspirație în vederea dării de mită.
Operatiunea a purtat numele de cod Excrocul.
Mita a fost dată, autoritatilor locale din Chicago, pentru accelerarea obținerii de aprobări și permise, cât și trecerea cu vederea a unor deficiențe existente la clădiri.
( foto AP: Patrick Fitzgerald)Anunțul a fost făcut chiar de către procurorul general al Statelor Unite, Patrick Fitzgerald. Acesta a declarat că " Aceste arestări arată că operațiunea de anul trecut nu a schimbat sistemul și nici nu a stopat primirea de mită. Au schimbat doar metoda și au devenit mai șireți în operare. Arestările de astăzi arată celor care doresc să aranjeze, să primească, să expediază darea și primirea de mită, că vor fi prinși și trimiși la închisoare, când o vor face".
Acesta a mai declarat de asemenea ca așteaptă ca pe mulți să-i treacă transpirațiile, și că cei care se simt cu musca pe căciulă să nu aștepte să fie descoperiți ci ar fi mai bine să iasă ei de bună voie in față.

Printre românii arestați se numără: Petru Cladovan, 48 de ani, din Prospect Hights, proprietarul unei companii de construcții și instalații, ABC Construction & Plumbing. Acesta este totodată și pastor asistent în Biserica Penticostală Betanya.

Conform rechizitoriului, United States vs. Petru Cladovan, românul ar fi dat mita, 2,000 de dolari, unui angajat al primăriei, în 7 august 2007, pentru a obține fraudulos o inspecție favorabilă la una din proprietățile sale din 2754 West Washington Blvd. Fără să dea mita, această aprobare n-ar fi fost obținută datorită anumitor deficiente existente la clădire. De asemenea el a mai fost acuzat că în 21 august 2007 ar fi plătit 500 de dolari pentru a obține un alt certificat zonal la clădirea de la adresa din 2734 North Fairfield, Chicago. Documentul astfel obținut certifica în mod fals starea de fapt a clădirii.

Ceilalti romani acuzați sunt: Beny Gârneață, 43 de ani, din Lincolnwood , Teofil Scorțe, 27 de ani, din Morton Grove, Dumitru Curescu, 46 de ani, soția acestuia, Lavinia Curescu, 42 de ani, din Skokie, Vasile Fofiu, 57 de ani, Skokie și Lucian Mureșan, 34 de ani, din Chicago.

Gârneață se pare că ar fi oferit mita, din masina personală chiar în fața studioului faimoasei Oprah, unuia din angajații primăriei. Din 1999 încoace companiile lui ar fi donat peste 20,000 de dolari în contribuții pentru campaniile electorale ale politicienilor locali, dintre care 5,600 de dolari pentru campania guvernatorului statului Illinois, Rod Blagojevich.

Dumitru Curescu ar fi dat unui angajat al primăriei, 2,500 de dolari, pentru a modifica în baza de date adăugarea a doua apartamente la o cladire cu 13 apartamente, la adresa 1637-39 West Granville colț cu 6139-41 North Paulina. Alți 10, 000 de dolari au fost dați ulterior pentru alte două apartamente construite în subsolul clădirii. Câteva luni mai tarziu Gârneață a dat 7,000 de dolari din partea lui Curescu, pentru ca inspectorul de instalații, Mario Olivella, vechi prieten cu Gârneață, să treacă cu vederea instalațiile neterminate și violările de cod din clădire.
Conform martorilor din rechizitoriu, Curescu ar mai fi dat între 2005-2006 alți 8,000 de dolari pentru alte două construcții aditionale făcute ilegal la adresa 5700 North Maplewood.

Mario Olivella , angajat al primăriei din Chicago din 1998, a primit numeroase alte sume de bani de la alte companii de construcție.

Teofil Scorte este proprietarul companiei Algin Construction & Development și pastor de tineret la biserica Philadelphia.
Conform acuzațiilor, în Octombrie 2006 acesta ar fi plătit 6,000 de dolari pentru două construcții ilegale. În noiembrier 2006, Scorte se presupune ca ar fi cerut ajutor din partea lui Sorin Adrian Oros, 33 de ani, pentru terminarea rapidă a proiectului de construcție. Pentru expedierea rapidă Oros a plătit 12,000 de dolari inspectorului de clădiri David Johnson. Aceștia doi din urmă au fost deja condamnați în primul val de arestări din 2007.

Vasile Fofiu, este rudă cu Curescu, angajat al lui Gârneață, proprietarul companiei M5 Electrical Contractors & M3 Plumbing, și a executat servicii rapide pentru Gârneață și asociați acestuia în ultimii 10 ani.

Lucian Mureșan a plătit diferite sume între 500 și 1,000 de dolari unui alt inspector, pentru a putea beneficia de inspecții rapide și favorabile la unele din clădirile sale de la adresa 859 North Hermitage, Chicago .


O parte din probele de la dosar descriu detaliat înregistrarea convorbirilor telefonice ale acuzaților cât și mărturia omului de legătură care dădea banii mai departe.
De exemplu în cazul lui Petru Cladovan, Vasile Fofiu, Beny Gârneață și Lucian Mureșan , au fost efectuate filaje și înregistrări audio/video de către agenții federali între 2006 și 2007.
Dacă sunt găsiți vinovați de dare de mită, acuzații pot primi până la 10 ani de închisoare și o amendă de 250,000 de dolari. Cei acuzați de conspirație pot primi pană la 5 ani de închisoare si 250,000 de dolari amendă.

Conform legilor americane asupra celor acuzați planează prezumția de nevinovăție urmând ca aceștia să beneficieze de un proces legal și corect în care statului îi revine rolul de a aduce probe indubitabile în ceea ce privește vinovăția lor.

Actualizare: cei arestati au fost eliberati pe cauțiune urmând să aștepte procesul în stare de libertate.


Cititi si :

Noi arestari si puneri sub acuzare a unor romani din Chicago 

Comentarii

Anonim a spus…
si uite asa "lideri" din comunitate romaneasca dau o palma si un exemplu extrem de prost celorlalti ....
Anonim a spus…
pai cum se imbogatesc romani voi nu stiti ca toti cei cu bani sau imbogatit in felul acesta inselind si mintind pe cale cinstita nu am auzit un roman bogat rusine ca se mai si numesc ,, pocaiti,,
Anonim a spus…
dragostea de bani este radacina tuturor relelor, zice Biblia!
poate macar acum mai reusesc sa invete fratii nostri romani ca ulciorul nu merge de multe ori la apa....pana se sparge
Anonim a spus…
Parerea mea este ca nu ar trebui noi sa ne pripim asa de repede cu concluziile . Poate ca in situatia lor fiecare ar fi facut la fel . Mai bine v-ati ruga pentru ei ca au copii si neveste acasa . Numai Domnul este cel care judeca !!!!!!!!!
Anonim a spus…
"pastorul" Cladovan ar fi fost bine sa se gandeasca ca are nevasta si copii inainte de a fi incercat sa MITUIASCA oamenii statului.
de ce sa primeasca el tratament diferentiat fata de un om obisnuit care are un businesss si trebui sa astepte sau sa faca lucrare dupa regulile celor de la city?!
oare nu stia dansul ca nu este bine sa MINTI? cum prediaca el asa smerit de la amvon si ii indemna pe oameni la fapte bune...era doar cu vorba, nu?!

cum va mai fi oare in stare Mr. Cladovan sa apara in fata oamenilor din biserica????
In ce masura cei din jurul lui, in special din biserica, stiau de metodele pe care le utilizeaza in afacerile pe care le demara?
Metodele folosite nu erau de azi de ieri ci de ani bunii, cu siguranta cineva trebuia sa auda in tot acest timp cum da mita acestor functionari pentru a-si primi aprobarile.
Probabil ca cel mai destoinic gest pe care in momentul de fata l-ar putea face este sa apara in fata acelorasi oameni carora le predica saptamana de saptamana, pentru a-si cere scuze public de modul sau de comportament. Asta pentru ca a dat o palma dureroasa peste fata atat celor din biserica din care face parte cat si comunitati romanesti din Chicago.
Nu ma grabesc deloc sa-l judec, fiecare din noi greseste si la urma urmei "he's got his day in court" are tot dreptul sa se apere, insa la dovezile care se afla la dosar, in special cele audio si video vor fi greu de combatut.
Anonim a spus…
Mafia Romaneasca dn Chicago Area are foarte vechi radacini aici; acum s-a descoperit doar virful icebergului, cind de fapt de zeci de ani Romanii si Sarbii din Chicago au oamenii lor infiltrati in Primaria si Departamentele din Chicago, de unde primeau, contra mita, zeci de contracte cu municipalitatea, inclusiv pentru reabilitarea unor blocuri si strazi intregi cu locuinte sociale. Vi-l mai amintiti pe mafiotul penticostal Adrian Pavel Cuc, inspector municipal lacom si fara scrupule ? A sters-o la timp la prietenii sai clujeni mafioti din Phoenix, AZ.
Anonim a spus…
Step 1) Decide to build a building

Step 2) Hire a State Rep. to be your zoning lawyer.

Step 3) Give campaign contribution to the State Rep.

Step 4) Appear before zoning board chaired by the State Rep’s uncle, with State Rep. by your side, campaign check in his pocket.

Result: Take a wild guess.
Anonim a spus…
ar fi bine cei care au informatii si cunosc alte persoane implicate in cazuri de coruptie, dare de mita , etc...sa le faca publice aici pe site !
oricum asteptam cu nerabdare tura urmatoare de arestari promise, pentru ca numarul persoanelor este mult mai mare care sunt implicate in acest caz, asa ca suprizele nu vor intarzia sa apara....
Anonim a spus…
Parintele Cladovan!!!! escroc a fost ,escroc ramane,alaturi de prea-sfintii functionari din Betania, Dumnezeu te ingaduie pana-ntr-o zi ,cand se platesc cu varf si indesat....absolut toate escrocheriile , e rusine sa te numesti asemenea "CRESTIN" ,oricum are sustinatori spirituali ca"EL" in biserica "SA"... Dumnezeu sa-I ierte!!!
Anonim a spus…
Voi aruncati cu noroi in ei dar daca guvernul romanesc ar face la fel cam citi oameni de afaceri din iubita noastra Romanie nu ar fi la mititica? Ati uitat de unde au invatat? Uitati-va la gvernul care conduce Romania si o sa vedeti cit de mititei si pricajiti sunt Cladovan,Curescu si ceilalti in comparatie cu parlamentarii si senatorii romani.
Anonim a spus…
"SA FEREASCA DUMNEZEU PE TOATA LUMEA" nu te joci cu guvernul, ATENTIE FRATI ROMANI!!!
Anonim a spus…
da,

frumos articol,adica din punct de vedere jurnalistic ca de altfel ne intristeaza pe toti cele citite.
dar un singur lucru ma intereseaza,daca s-a realizat flagrantul in momentul darii si primirii de mita si daca baietii astia "federali aveau" permisiunea sa le asculte telefoanele romanasilor nostri. ca de nu as zice ca un avocat bun i-ar scoate fara probleme.

parerea mea.
Anonim a spus…
By Angela Rozas | Tribune staff reporter
January 12, 2008
A federal jury convicted a contractor Friday of paying a $12,000 bribe to influence the actions of a city inspector.

Sorin Adrian Oros, the fourth defendant convicted as part of a corruption probe in the city Department of Buildings, will be sentenced April 4, Assistant U.S. Atty. Juliet Sorensen said.

Oros was arrested in December 2006 after paying David W. Johnson, a city inspector at the time, in exchange for obtaining zoning approvals for three building projects so that the number of condo units could be increased illegally, prosecutors said.


Johnson, who pleaded guilty to bribery in July, cooperated with authorities in their investigation and testified for the government at Oros' trial this week.

Evidence at trial showed that Oros asked Johnson for help finding someone who could enter the Department of Building's mainframe computer and change the number of condo units officially listed in a particular building, prosecutors said.

Oros later asked for Johnson's help getting zoning approvals for unit changes.

Seven people have been charged in federal court, and three more were charged in state court in a joint probe involving the U.S. attorney's office, the Postal Inspection Service and the Chicago Inspector General's Office.

"This conviction and all the cases that resulted from this investigation should send a very clear message that city employees who take bribes and developers who pay bribes face very serious consequences," Chicago Inspector General David Hoffman said.
Anonim a spus…
Un pastor assistent...si un pastor de tineret arestati.... Acesti omeni au o vina a lor de necontestat, insa....nimeni nu vorbeste de acei oameni care i-au ajutat pe acesti "slujitori" sa ajunga in aceste functii . Ma refer la pastorri acestori biserici care nu se poate sa nu fi stiut de caracterul acestor oameni..si totusi au acceptat sa "slujeasca" impreuna cu ei deoarece acestia donau sume importante bisericii. RUSINE!! si acestor pastori. Mai sunt situatii similare oare?..Sunt si eu "pocait" insa mi-e rusine!!!!
Anonim a spus…
Dar ce ai vrea sa fac dom. Marian ? Ce ai vrea sa faca membrii Bisericii Betania ? Nu ajunge zilei necazul ei ? Si daca se mai merge mai departe cu anchetele vom vedea care mai pica...deci ce ai vrea sa se faca ? Razmerita ? greva ? Cred ca si tu ai fi dat mita sa obtii ieftin o afacere buna, de unde sa scoti profit. Sa nu zici ca nu ai facut-o niciodata.
Trist este altceva, ca noi romanii ne scoatem ochii unii altora. Noi ne pirim unii pe altii, pe la emigration, pe la politie, pe la oficialitati, pe la ambasade...si asta e mai trist.
Anonim a spus…
This is a sad day in the Romanian community. I have always been proud of my heritage, the traditions my parents taught, and the sense of community I was embraced in. But today, and on this day, the first generation immigrants have disgraced not just the culture, but the good name of Jesus Christ. Assistant Petru Cladovan baptized me when I was 17 years old, and I remember clearly the day he was ordained.

I understand this behavior didn’t develop over-night; but in pursuant of a glamorous life-style, methodical greed and lust reveals the worse in humankind.

I am deeply concerned for those who are involved that are innocent (children) and disappointed for those who have looked to Mr. Cladovan for spiritual guidance. Let us remember, Christ called us to follow Him and not man.

And for those who decided on this behavior, may you learn from this day. Time is all you have as you serve your sentence in prison.
May God help us all as we pause and reflect on these shameful acts.
Marian Petruta a spus…
claudia
there is not much I can add to your sadness.
I think you and many otheres deserve an answer from this "spiritual leader"
we have to forgive, but we can not forget.
Anonim a spus…
Acesta e raspuns la o persoana anonima care spune ca toti Romanii se imbogatesc in fel necinstit. Vreau sa spun ca aceasta concluzie nu e pe deplin corecta. E adevarat ca multi Romani poate sa-u imbogatit in fel necinstit, dar sint si Romani care au lucrat din greu facand lucru cinstit si cum se spune s-au imbogatit, dar eu prefer sa spun ca ia binecuvantat Domnul pe acestia. Unii din ei sint sgarciti si nu prea dau la saraci, dar stiu pe unii din acestia care banii ai castiga in mod cinstit. Au grad de universtitate si cariere bune, pacat ca sant sgarciti, alti nu sint sgarciti, dar nu e corect sa spunem ca toti Romanii bogati au ajuns unde sint prin smecherii. Domnul sa curete toate inimile.
amazingdiet a spus…
Noa , da unde is restu ? Moldoveanu Cornel zis "Carlo" , care dadea saptamanal $2000 mita la inspectori, unde ii Tana Ioan , care a avut "Pizza Roma" , care a dat o gramada de shpaga ? Unde sunt fratii pocaiti Venter , care sub ochii mei au dat de cateva ori mita pentru instalatii de apa si electrice defectuoase pe N Francisco ? Unde e asha zis-ul PISU , care pe langa mita data la inspectori , mai dadea si tzepe la plata subcontractorilor : plumbing, electric, carpentry ... ?
Anonim a spus…
buna intrebarea! restul or fi sub lupa FBI-ului.....or sa fie in tura urmatoare de arestari!
Anonim a spus…
sunt in romania si locuiesc in bucuresti, desi am viza de state pe pasaport n-am folosit-o niciodata..si nici nu stiu daca vreau sa am ocazia sa o folosesc, sa calatoresc in state. Foarte des aud lucruri triste ba chiar groaznice despre romanii plecati in state, am prieteni care au mers in state si s-au intors extrem de dezamagiti, america e frumoasa cel putin din poze si din ce am auzit dar credeti-ma ca romania e si mai frumoasa asa cum suntem noi pe-aici.. incet-incet ne ridicam si noi..si speram ca..copiii nostri sa apuce vremuri mai bune sa nu fie nevoiti sa plece in america sau alte tari asta daca nu vine Domnul intre timp. Cat despre romanii nostri prinsi cu mita, nu sunt eu indreptatit sa dau un verdict dar daca ar fi sa o fac, as spune ca ei isi merita soarta..oare cati frati romani sau intors acasa in romania neplatiti de ei si batjocoriti?? cunosc suficiente cazuri.. Dumnezeu sa ii ajute si sa ii intoarca la EL.
Anonim a spus…
Rusine,mare rusine.........
Au plecat din Romania ca nu au mai avut pe cine sa mituie si s-au hotarit sa faca bani peste Ocean mituind. Pacat de cei ce sint seriosi si isi vad de treaba.
....si asteptam visa waiver???
Anonim a spus…
yep doare rau sa fim facuti toti de rahat mai si de aia care zic doamne doamne, eu zic ca acesti peroane sint doar unii din foarte multi ipocriti(pocaiti)
Anonim a spus…
I think your all typical judgemental romanians that should take a better look at your own pathetic lives, the things you do when no one sees you. Typical hypocritical romos that know nothing just what you hear and what you make of it. I say focus on your own lives cus we all fall short and God disciplines those he loves. Pharisees! repent and pray for your brothers. Good Job! you all showed who is the first to cast the first stones. Ha!
Anonim a spus…
eu nu sunt pocaita,,,as vrea sa fiu,,,sio sa ma lupt pina voi reusi,,,dar daca tot veni vorba de comentariile preotilor,de ce nu spuneti adevarul si despre preotii nostri care curvbesc ,si preacurvesc se imbata si fac cate si mai cate ca mii scarba sa scriu aici,,,de ce?hai atunci sa fim drepti,,,cel putin acesti oameni nu au facut nimica decat a dat mita dar sa ai preot un curvar si sa bea ca un porc si sa aijure si duminica sa slujeasca in biserica e bine?si cand merg femeile la spovedit ce face sub falon???ha ha,,,rusine,,,
Anonim a spus…
DA,Da, Pocaiti imputiti, inseala, fura, si apoi fac pe credinciosi. Sa se roage Dracu pt ei acum!!!