VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

America-gigantul financiar al lumii se clatina

Dupa ce de curand Countrywide a fost cumparata, de Bank of America, datorita pierderilor imense de bani de pe piata imprumuturilor ipotecare, iar fondul de investitii Bear Stearns a fost salvat de la faliment prin cupararea de catre JP Morgan Chase & Co, cativa din managerii companiei fiind arestati de FBI pentru frauda, le vine acum randul altor doi giganti, Fannie Mae and Freddie Mac, sa se afle pe nisipuri miscatoare.

Inclusiv presedintele G.W. Bush a recunoscut astazi criza acuta in care se afla institutiile financiare, cerand autoritatilor abilitate sa ia masuri de sprijinire urgenta a acestora.

Cu toate ca de curand guvernul american a preluat in administrare banca californiana, IndyMac, pentru a o impiedica de la faliment, acesta ii asigura pe cetateni sa stea linistiti deoarece depozitele lor sunt asigurate si protejate de catre guvernul federal pana la maxim 100,000$.

Istoria acestor companii incepe cu 70 de ani in urma.

Colapsul de pe piata imobiliara imediat dupa Marea Depresie, si lipsa de interes a investitorilor privati, a dus la crearea companiei Fannie Mae in 1938, sub patronajul presedintelui Franklin D. Roosevelt. Aceasta avea rolul de a furniza stabilitate, lichiditati banesti si dobanzi accesibile sistemului financiar de imprumuturi, pentru finantarea cumpararii de locuinte, indiferent de conditiile economice in care se afla tara. Aceasta a functionat initial ca si o institutie de economii si imprumuturi, permitand bancilor locale sa imprumute bani la dobanzi foarte mici, in folosul celor care doreau sa-si cumpere o casa. Aceasta a dus la asa numita piata secundara de imprumuturi, in care compania lua imprumuturi de la investitori straini, cu sprijinul guvernului Statelor Unite, pe care le reimprumutau la randul lor pe piata interna de credite ipotecare.

In 1970 datorita presiunilor fiscale create de razboiul din Vietnam, presedintele Lindon B. Johnson privatizeaza compania pentru a nu mai fi o institutie bugetara. Pentru a preveni monopolul pe care Fannie Mae il detinea, in 1970 se creeaza o a doua companie denumita Freddie Mac. Cele doua institutii financiare detin in momentul de fata aproximativ 40% din valoarea imprumuturilor de pe piata imobiliara.

Chiar daca sunt detinute de catre actionari, Fannie Mae and Freddie Mac sunt singurele doua companii listate in Fortune 500 care nu au obligatia sa informe publicul despre dificultatile lor financiare, dar pentru care cetatenii platitori de taxe sunt responsabili in a acoperi pierderile pe care acestea le inregistreaza.

Comentarii

Anonim a spus…
Ce crezi ca se va intampla pe viitor in USA, se apre ca mai totul se clatina?
Marian Petruta a spus…
Nu se clatina chiar totul insa ,s-au clatinat cam multe in ultima vreme din cauza ca nu prea a mai fost cine sa le controleze cum trebuie. Incep acum sa sa trezeasca la realitate si sa incerce sa stopeze declinul si efectul bulgarelui de zapada care a inceput sa o ia la vale.
Cand ai trei razboaie nu ai cum sa le castigi pe toate, din cauiza ca e greu sa te poti concentra in mai multe directii odata: razboiul din Afganistan , Irak si cel economic din interior dar si exteriorul Statelor Unite.
Viitorul este destuld e greu de prezis, deoarece la nivel mondial se petrec schimbari impresionante, si aici ma refer la tari precum China sau India,dar nu numai, care devin niste consumatori din ce in ce mai uriasi.
Este destul de complexa problema, dar cred ca America stie, asa cum a facuto de fiecare data, sa-si aprere sau sa-si urmeze interesele, incat sa o duca in continuare bine.