Vară, soare, recesiune și experiența americană

(Liniste, mult pre multa liniste seara pe bordwalk in OC)
Este sfârșit de Iulie in Ocean City, Maryland. Afară este cald și umiditatea te face să nu îți dorești decât să stai tolănit la soare pe nisipul de pe plaja oceanului Atlantic, sau în casă langă aparatul de aer condiționat. Chiar dacă suntem în plin sezon de vacanță, am fost cuprins de un sentiment ciudat. Spun ciudat deoarece este pentru prima dată, în peste opt ani de zile, când Ocean City îmi dă senzația că America sau mai bine spus economia ei se află în recesiune.
De obicei în această perioadă orașul forfotea de lume pe toate străzile, de la turiștii veniți să se distreze, la studenții internaționali veniți la muncă pe vară. În trecut bordwalk-ul era plin de lume și se golea abia după ora trei-patru noaptea, pentru câteva ore doar, ca să se trezească din nou la viață cu turiștii matinali care își făceau rondul de alergare, pe răsăritul soarelui.
Chiar dacă pe coasta de est, în special în Maryland galonul de benzină este doar 3, 86 de dolari iar în Chicago este cu cel putin 50 de centi mai scumpa ( 1 gallon= 3,8 litri) americanii se pare că au început să strângă cureaua, să călătorească și să cheltuiască mai puțin. Acest lucru se face simțit atât în restaurante cât și în restul magazinelor unde stând de vorbă cu angajații sau proprietarii acestora, am aflat că încasările au scăzut simțitor.
Pe de altă parte însă la fel de ciudat mi-a părut faptul că orașul este într-o continuă dezvoltare. Noi clădiri cu zeci sau sute de apartamente se ridică în văzduh, schimbând de la an la an fațada orașului.
Cât privește piața de imobiliare comparativ cu restul statelor, aceasta stă destul de bine. Chiar dacă oferta este destul de bogată, prețurile la case și apartamente nu au înregistrat scăderi semnificative, rămânând aproape de valoarea de acum doi sau trei ani. Asta probabil și din cauză ca oamenii care au investit în zonă au fost mult mai responsabili decât în alte părți.
Un alt fenomen interesant pe care l-am întâlnit este dorința multora de a se întoarce înapoi în țara de origine. Fie că sunt români, ruși sau bulgari, pentru mulți aceasta este ultima vară. Au adunat fiecare de cativa ani niște banii, și speriați probabil de criza economica și de lipsa turiștilor, au decis că e vremea să-și ia bilete de avion, pe o singură rută.
La urma urmei este o chestiune de opțiune personală. Chiar si-n această vară am întâlnit, este adevarat nu foarte mulți, vreo 4 studenti care și-au manifestat dorința de a rămâne în America. Oricum românii cel putin nu pleacă toți, deoarece mulți deja au prins rădăcini pe malul oceanului, și-au intemeiat familii, au deja copii și se hotărăsc mai greu să plece.
Cei mai în dificultate sunt însa studenții internationali veniti la muncă pe sezon. Aceștia au plătit câteva mii de dolari, să poată ajunge pe tărâmul pe care milioane de oameni au visat și încă mai visează să ajungă, iar acum o dată ajunși realizează că realitatea americana este alta, decat și-o imaginau. Toți se chinuie să mai prindă un al doilea loc de muncă, sau să-l schimbe pe actualul cu un altul mai bun. Partea buna este că mulți însă își văd viitorul trăind și muncind în România, valul emigrărilor in masă diminuându-se simțitor.
Din aceasta categorie sunt și cei 8 studenți români, care însoțiți de o echipă de producție de la Direct Target, s-au decis ca vara aceasta să le prezinte telespectatorilor din România, aventura lor de o vară, la muncă în Ocean City. Reality show-ul difuzat pe Prima TV prezintă viața de zi cu zi a acestor tineri care vară de vară visează să ajungă în America și să facă niște bani, cu care la sfârșit de sezon să poată călători, cumpăra haine, sau produse electronice.
Am nimerit la ei intr-o scurtă vizită tocmai când proprietarul caselor unde aceștia locuiau, le facea o vizită pentru ai informa că a primit numeroase plângeri de la vecini pentru gâlăgie, mizerie aruncate pe afară, și că este ultima dată când le mai dă un avertisment, data viitoare urmând să fie dați afară. Din spusele producătorilor Poliția a mai facut și alte vizite în zonă pentru ei un eventual scandal, rezultat cu evacuarea băieților care ascultă muzica prea tare, nu va face decât să crească probabil audiența telespectatorilor din România.

Comentarii