Bani de distrugere in masa

Administrația Bush n-a reușit în cei mai bine de cinci ani și jumătate de război să găsească în Irak faimoasele, WMD, arme de distrugere în masă. Aceste arme au ieșit însă singure la suprafață de curând, tocmai unde Bush nu se aștepta. La el acasă în America.
Aceste arme se numesc însă bani de distrugere în masă.
Denumirea, pe câte de ingenioasa pe atât de adevărată, a fost dată de miliardarul Waren Buffet care a declarat că va investi 5 miliarde de dolari în banca de investiții, Goldman Sachs.
Cel mai mare semn de întrebare rămâne însă în ceea ce privește cele 700 de miliarde de dolari care sunt puse la bătaie de către guvern, pentru a salva mare parte din instituțiile financiare ajunse în pragul colapsului. Banii sunt ai noștri, ai oamenilor plătitori de taxe. De ce oare cetățeanul de rând trebuie să plătească proasta administrare a bankerilor și brokerilor? Da, stiu. Salvarea de la o criză și mai profundă. De acord.
Dar ce primește investitorul în schimbul banilor investiți? Doar povara datoriei?! Oare nu trebuie tratată tranzacția ca și o afacere? Oare nu sunt acestea instituții private, care nu imprumuta un cent fara sa faca un profit?! Daca ele sunt "for profit", noi de ce am fi "non profit" ?!
Pe omul de rând care are o mică afacere cine-l salvează dacă intră în datori ? Falimentul doar....
Dacă prețul la acțiunile acestor compani sunt la pamant, acela ar trebui să fie prețul pe care ar trebui guvernul să-l plătească pentru ele. Lobby-iști încerca însă să negocieze prețul cel mai mare posibil. Pentru consumator însă cine face lobby? Cine-l reprezintă? Cine ne asigură că banii sunt destui și nu vor mai cere mai mulți mai târziu? Cine ne asigură că guvernul nu minte din nou, așa cum a făcut si-n acest ultim an cand Bush afirma cu convingere ca economia este puternica și nu avem motive de a ne fi teamă de o recesie. Iar acum surpriză....!
Așa cum spunea senatorul de Connecticut, Christopher Dodd, seful comisiei senatoriale pe probleme bancare, planul este pe cât de uimitor, pe atât de lipsit de detalii clare, și în plus nu oferă nici un ajutor familiilor care sunt pe cale să își piardă casele.
Conducerile acestor instituții nu doar că au adus la colaps propriile companii, acum urmează să mai și primească zeci sau sute de milioane de dolari în salarii compensatorii. Pentru ce?!
Conform publicației The New York Time se pare ca Fraddie Mac a plătit ani la rând, până luna trecută, câte 15, 000 de dolari lunar firmei de lobby, a cărui conducător este tocmai managerul de campanie a lui John McCain. Asta pe lângă alți mai bine de 30,000 de dolari plătiți tot lunar, lui Rick Davis, de către Freddie Mac și Fannie Mae, companii care luna aceasta au fost luate sub oblăduirea guvernului.
Tot azi FBI-ul a anunțat că a început investigația în cazul câtorva companii, printre care Freddie Mac și Fannie Mae, American Insurance Group și Lehman Brothers. Un numar de 26 de persoane din conducerea acestor companii sunt pe lista celor de la Biroul Federal, cat si alte doua institutii IndyMac Bancorp Inc. și Countrywide Financial Corp, achiziționată de Bank of America.
Să sperăm că cei responsabili vor fi arestați și pedepsiți așa cum se cuvine.

Comentarii

Anonim a spus…
Daca te uiti la stiri observi ca Bush vrea sa cheltuiasca cei 700 miliarde USD pe case care nu se vand, care sint acum la un pret de nimic si pe care (asta zice Bush ca are de gand) guvernul le va vinde candva peste cativa ani cand Sua iese din criza. Se prognozeaza incasarea a mai mult de $700 miliarde, deci banii americanilor sint doar investiti intre timp, nu pierduti.

Oricum, nu cred ca ar prefera nimeni (inafara de teroristi) ca Sua sa pice intr-o criza economica, ar trage toate tarile dupa ea, nu ar castiga nimeni nimic. Deci, chiar daca banii de "distrugere in masa" ar fi pierduti pentru a ridica economia acestei tari tot nu cred ca este altceva mai inteligent de facut acum. Decat sa ne rugam.