Arestari de proportii in Chicago- guvernatorul statului si seful sau de cabinet au fost arestati de FBI

12 decembrie Update
John Harris si-a dat azi demisia. Rod Blagojevich este si el sub presiune sa-l urmeze, cu toate ca pana acum a refuzat sa o faca. De la presedintele ales Obama , la politicieni si chiar procurorul general al statului Illinois, au cerut demisia acestuia, deoarece in conditiile actuale nu mai poate servi pe cetatenii care l-a ales.

Dupa ce fostul guvernator al statului Illinois, George Ryan, a fost arestat si condamnat la inchisoare vine randul se pare si actualului guvernator.


Guvernatorul statului, Rod Blagojevich, 51 de ani, impreuna cu seful sau de cabinet, John Harris de 41 de ani au fost arestati simultan in aceasta dimineata, la 6:15 am, de agentii FBI pentru acte de coruptie. Intr-un dosar care cuprinde 76 de pagini, acesta este acuzat, ca a amenintat pe cei de la ziarul Chicago Tribune cu suspendarea suportului din partea statului cu privire la vanzarea stadionului de baseball, Wrigley Field, daca acestia nu ii va concedia pe jurnalistii de la ziar care au scris impotriva lui si-a sotiei, precum si obtinerea de contributii financiare pentru ajutorul acordat.
Cei doi sunt acuzati de conspiratie in vederea obtineri de mita precum si de solicitare a ei.
Acuzatiile pe numele guvernatorului sunt legate si de incercarea de vanzare a noului post de senator ramas valabil dupa plecarea lui Barack Obama, in vederera obtinerii de beneficii in numele lui si-a sotiei, dupa cum urmeaza:
- un salar substantial pe numele lui si-a sotitei la o organizatie nonprofit sau organizatii afiliate cu sindicate ale muncii
-plasarea sotiei intr-un post care urma sa-i plateasca acesteia aproximativ 150,000 de d0lari pe an
- obtinerea de contributii la campanie- incluzand bani primiti in avans
-un post in cabinet pentru el sau unul de ambasador

Parti din inregistrarile convorbirilor telefonice ale guvernatorului arata ca acesta si-a exprimat dorinta de a castiga intre 250,000 si 300,000 de dolari pe an.
"Exemplele de coruptie din aceste acuzatii sunt de-a dreptul uimitoare" a declarat procurorul statului Illinois Patrick J. Fitzgerald. Acesta a mai adaugat ca " guvernatorul a scos efectiv la vanzare locul ramas liber dupa plecarea lui Obama, incercand sa maximizeze profituri in favoarea sa, precum un agent de vanzari care incearca sa isi atinga cota anuala de vanzari, folosindu-se insa de pozitia oficiala pe care o are pentru a savarsi si alte acte de coruptie, precum reducerea la tacere ale unor jurnalisti critici la adresa lui"
Seful biroului FBI din Chicago a declarat: " Multi dintre noi, printre care si eu, prin recenta condamnare a fostului guvernator Ryan, ne-am dorit sa facilitam schimbarea si reforma politicii din Illinois. In mod evident insa arestarile de zi dovedesc ca biroul guvernatorului nu este decat un instrument de imbogatire personala, nerestrictionat de afilierea politica, coborand politica la un nivel extrem de jos"
Blagojevich a fost ales guvernatorul statului in 2002 si apoi reales in 2006. Din actele de acuzare ale celor de la FBI reiese ca inca din anul 2003 acesta a intrat sub lupa autoritatilor pentru acte ilegale care erau savarsite de guvernator incepand cu 2002, in asociere cu diferiti indivizi, in vederea obtinerii unor foloase materiale in interes personal.
Pe 21 Octombrie 2008 judecatorul James F. Holderman a semnat aprobarea interceptarilor pe o perioada de 30 de zile a convorbirilor guvernatorului care se faceau la el in cabinet si in sala de conferinte. Ulterior aceasta perioada a fost extinsa pentru alte 30 de zile. Pe 29 octombrie o alta hotarare judecatoreasca dadea dreptul ascularilor convorbirilor telefonice de acasa de la guvernator. Acest termen a fost si el prelungit pentru inca alte 30 de zile.
Din investigatiile celor de la FBI reiese ca au primit informatii de la unii martori pe care i-au interogat ca pana la sfarsitul acestui an guvernatorul ar fi dorit sa adune milioane de dolari in contributii de campanie, de la diferiti contractori din Illinois, numiti si "prieteni ai lui Blagojevich". La o verificare a acestor nume, agentii au constatat ca acesti contractori au deja diferite contracte cu statul. In urma unui proiect pentru drumuri de 1,8 miliarde de dolari guvernatorul ar fi asteptat sa primeasca inapoi aproximativ 500,000 de dolari ca si contributii de campanie. Intr-o alta discutie avuta pe 8 octombrie, 2008 Blagojevich ar fi spus ca va aloca 8 milioane de dolari pentru spitalul Children Memorial Hospital, asteptand in schimb contributii din partea conducerii spitalului de 50,000 de dolari.
Din partea unei firme de inginerie, reiese in urma unei discutii telefonice avute de Blagojevich si un fundraiser de-al sau, ca ar fi primit 60,000 de dolari ca si contributie. Firma respectiva se pare ca ar fi primit din 2004 incoace contracte cu statul de peste 10 milioane de dolari. La scur timp guvernatorul a sunat pe presedintele companiei respective pentru a-i multumi personal si a-l asigura de sprijinul sau in viitor.



Folosind un limbaj suburban se pare ca atat Blagojevich cat si sotia lui au cerut in mod specific concedierea jurnalistilor de la Chicago Tribune care au scris despre actele de coruptie ale familiei guvernatorului si posibila, suspendare a lui din functie.

De reamintit faptul ca in lunile trecute presa din Chicago mentiona si romani printre numele celor implicati in afaceri suspicioase cu statul si familia Blagojevich.
Daca vor fi gasiti vinovati acestia risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare si 250,000 de doalri amenda.

Comentarii

Anonim a spus…
Sirbul asta sau bosniac, ce o fi...a avut un istoric cenusiu in cariera lui. Se stie ca era preferatul romanilor in diverse afaceri la fel de cenusii. Diferenta e ca el era filat de mult de tot si i s-a umplut paharul. Dupa cum se vede totusi, America mai are si oameni care tac si fac. Nu ca in Ro. unde se prefac... Caderea lui Blagojevich va determina si caderea altora...
Bravos! Sa vedem cine mai urmeaza!