150 de ani de la Marea Unire (1859-2009)

Astazi se implinesc 150 de ani de la Unirea Principatelor (Moldova si Tara Romaneasca) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Primii pasi catre unire s-au facut odata cu evenimentele revolutiei de la 1848, care, desi a fost inabusita, a demonstrat dorinta de independenta si de unitate a romanilor.
Scurta lectie de istorie
Alexandru Ioan Cuza s-a nascut la Husi in anul 1820, fiind unul dintre participantii activi la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova. Ca prim domn al Principatelor Unite, a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru formarea statului unitar roman, realizat in iunie 1862. Apoi, impreuna cu Mihail Kogalniceanu, a initiat un larg program de reforme (improprietarirea taranilor, adoptarea unei noi constitutii, introducerea invatamantului gratuit si obligatoriu, secularizarea averilor manastiresti, infiintarea universitatilor din Iasi si Bucuresti) care au dus la punerea bazelor dezvoltarii moderne a natiunii romane din punct de vedere economic, social, politic si cultural. Obligat sa renunte la putere in 1866, a fost exilat si a trait prin diferite orase europene. A murit in 1873 la Heidelberg (Germania), dar a fost adus in tara si inmormantat la castelul familiei sale de la Ruginoasa (jud. Iasi), apoi reinhumat la Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.

La multi ani romanilor de pretutindeni !

Comentarii

Unknown a spus…
Frumos post. Am scris si eu despre asta.
http://alexandru-giurca.blogspot.com/2009/01/ziua-unirii-principatelor-romane.html