Securitatea comunista intr-o forma moderna in America

Cum ar fi sa sti ca telefonul iti este ascultat de fiecare data cand vorbesti, emailurile sunt si ele citite, nu de catre cei carora le sunt adresate ci de catre angajatii ai "guvernului" . Cum e sa sti ca toate tranzactiile si cumparaturile pe care le-ai facut cu cardul sunt si ele stocate si monitorizate ?!
Aceste metode reamintesc de cele ale securitatii comuniste de pe vremuri doar ca intr-o forma moderna.
Agentia Nationala de Securitate (NSA) americana a avut acces la toate metodele de comunicare ale populatiei si le-a monitorizat 24 de ore din 24, zi de zi, in timpul administratiei Bush. Sub pretextul protectiei impotriva posibililor teroristi, aceasta agentie a invadat viata cetatenilor de rand. Acesta agentie de informatii are peste o suta de mii de angajati, si alti zecii de mii de colaboratori, bugetul pe anul 2007 fiind e peste 43 de miliarde de dolari.
Astfel de activitati ilegale s-au mai intamplat in trecut. Un caz celebru este cel din perioada presedintelui Richard Nixon, care abuzand de putere a spionat si santajat reporterii, activistii, grupurile religioase, politicienii si chiar membrii ai Curtii Supreme de Justitie, cand acestia au protestat sau au fost impotriva lui. Pentru a proteja populatia de astfel de abuzuri in 1978 Congresul american a aprobat o lege care impunea necesitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa permita astfel de supraveghieri, si care sa fie obtinuta in termen de maxim 72 de ore de la prima monitorizare. In timpul administratiei Bush aceasta lege a fost insa ignorata aproape complet.
Imediat dupa inaugurarea noului presedinte Obama, unul din agentii care a lucrat pentru aceasta agentie, Russell Tice, a facut niste declaratii socante. Se pare ca nu doar presupusii "teroristi" au fost monitorizati si spionati ci inclusiv oameni din mass-media.
De curand o lege asemanatoare a intrat in vigoare si in Romania. Din pacate insa nu prea s-a facut prea mare publicitate in jurul acelei legi care incalca grosolan dreptul cetateanului la confidentialitate si intimitate.
Trebuie sa existe o balanta de forte, pentru ca prea multa putere corupe si duce la abuzuri indiferent in mana cui se afla acea putere. Fie ca traim in America sau in Romania o astfel de lege mi se pare abuziva. Cei mai ingrijorati ar trebui sa fim noi cei din mass media, pentru ca atata timp cat canalele de comunicare ne sunt deja supravegheate si monitorizate, guvernul poate abuza oricand de ele pentru a ne reduce la tacere prin discreditare si santaj.

Comentarii

Anonim a spus…
Am scris si eu un articol la vremmea aceea, tipand in gura mare ca ne incalca intimitatea, drept fundamental al omului...dar ptr "securitatea" nationala...se merita, nu? Ce-i mai nasol e faptul ca oamenilor li se pare firesc si chiar necesar :(
Marian Petruta a spus…
legea e buna atata timp cat nu se abuzeaza de ea, din pacate insa guvernul a facut exces spionand pe cei care ii critica sau dau pe fata ilegalitati, mass media ! de aici pana la a santaja jurnalistii si a-i reduce la tacere cand nu-ti convine ceva e doar un mic pas....