Analele justitiei: tortura sub administratia Bush (II)

Doua copii dintr-un document declasificat de FBI. Niste observatii extrem de interesante cu privire la metodele de tortura aplicate de armata americana in inchisoarea din Guantanamo Bay, inclusiv cei de la FBI considerau improprii si inumane aceste metode.
Documentul integral de peste 240 de pagini al celor de la Biroul Federal de Investigatii poate fi accesat aici in format pdf click:

Dialog purtat prin email intre 2 agenti FBI de la biroul din Boston, unul din ei fiind plecat la Guantanamo Bay sa observe cum decurg interogarile prizonierilor.


" Poti sa detaliezi pe scurt ce ai observat?"
"Va raspund la cererea dumneavoastra cu privire la tratamentul agresiv si tehnicile improprii de interogare folosite asupra detinutilor din Guantanamo. Am observat ca tratamentul a fost nu doar agresiv, eu personal il consider foarte ingrijorator, cu toate ca nu pot spune ca el a fost aplicat de care angajatii nostri (nr.ai FBI). Se pare ca aceste tehnici sunt aplicate de catre cei din armata."

" In cateva ocazii am intrat in camerele unde se faceau interogarile si am gasit pe detinuti cu lanturi la maini si la picioare , intinsi pe jos in pozitie ghemuita, fara nici un scaun, mancare sau apa. De cele mai multe ori se urinasera pe ei si zaceau in propriile fecale, fiind lasati acolo 18-24 de ore sau chiar mai mult. Alta data temperatura la aerul conditionat a fost lasata asa de scazuta incat detinutul care era descult tremura de frig din toate incheieturile. Cand am intrebat personalul militar ce se intampla mi-a spus ca cel care il interogase in ziua precedenta i-a dat ordinul sa il lase asa si sa nu-l mute. Cu alta ocazie aerul conditionar era oprit complet, camera fiind lasata fara ventilatie, temperatura fiind de peste 100 grade F (peste 40 grade Celsius). Detinutul era aproape inconstient cu o gramada de par in jurul lui. Acesta se pare ca isi smulsese parul de unul singur in cursul noptii. Cu alta ocazie caldura in camera era ingrozitor de ridicata, si inauntru muzica rap era data foarte tare, fiind lasata asa din ziua precedenta, iar detinutul era ghemuit pe jos legat de maini si de picioare."

Un alt caz observat de agentul FBI prezent la inchisoarea din Guantanamo Bay este acela al unui prizonier care a fost legat la fata cu banda izolanta pentru ca recitase versete din Coran.

"Am intrat in camera si am observat un detinut nou care avea capul acoperit cu un par mare si avea barba, capul lui insa era legat cu banda izolanta. Am intrebat pe cei doi interogatori din camera daca prizonierul i-a scuipat sau s-a comportat indecent fata de ei. Acestia mi-au spus ca nu, motivul pentru care i-au legat barba, gura si capul cu banda era pentru ca acesta recitase toata ziua versete din Coran. L-am intrebat cum o sa desfaca banda izolanta de pe barba detinutului, insa n-am primit nici un raspuns. "

In urma discutiei purtate cu interogatorii acestia i-au spus ca metodele de interogare erau aprobate de Departamentul de Aparare, fiind date de catre secretarul departamentului, care la vremea respectiva era Donald Rumsfeld.

Cititi si: Tortura sub administratia Bush (I)

Ce declara un fost oficial din administratia Bush ?!

Comentarii

Anonim a spus…
cei care mai au dubii ca au existat abuzuri grave sub administratia Bush, ar trebui sa se mai documenteze :
http://www.humanrightsfirst.org/us_law/etn/det_fac/guantanamo.asp
Anonim a spus…
is din ce in ce mai multe dovezid espre tortura !


http://news.yahoo.com/s/ap/20090417/ap_on_go_ca_st_pe/napolitano_right_wing_extremists
Anonim a spus…
http://www.nytimes.com/2009/04/17/us/politics/17detain.html?_r=1
Alex a spus…
http://www.nytimes.com/2009/01/06/world/asia/06iqbal.html?pagewanted=1