VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Antichitati in valoare de milioane de dolari restituite Italiei de o familie din Chicago

Manuscript din anul 1617.

Vas de ceramica din secolul al 4-lea BC din Canosa, sudul Italiei.
Diploma doctorala scrisa de mana din secolul al 17lea.

Saptamana aceasta Biroul Federal de Investigatii Chicago a returnat aproximativ 1,600 obiecte de patrimoniu, cu o valoare cuprinsa intre 5 si 10 milioane de dolari, autoritatilor italiene. Acestea fac parte dintr-un numar de aproximativ 3,500 obiecte, descoperite in casa lui John Sisto, un american de origine italiana, care a locuit in Berwyn, Illinois, o suburbie vestica a metropolei Chicago.
Acesta a decedat acum doi ani, iar familia acestuia imediat dupa deces, incercand sa imparta mostenirea ramasa, a realizat ca are de-a face cu obiecte de care nu avusesera habar ca exista, si care pareau sa aibe o imensa valoare istorica. Au contactat astfel politia pentru a le prezenta obiectele descoperite in casa tatalui lor.
Aceste obiecte se pare ca au fost trimise de-a lungul anilor, in special intre anii '60 si '80, din Italia de catre tatal lui John Sisto, Giuseppe. Scopul a fost acela de a fi valorificate, John avand la vremea respectiva un magazin specializat in vanzarea de astfeld e obiecte. In schimb insa acesta le-a pastrat pentru sine fiind extrem de pasionat de ele, chiar studiind si traducand mumeroase manuscripte, fiind mai putin interesat de valoarea lor financiara. Unul din fii, avand banuiala ca unele din aceste obiecte sunt parte din patrimoniul national italian a contactat politia din Berwyn, care a cerut ulterior sprijinul departamentului specializat pe obiecte de arta furate, din cadrul FBI Chicago. Acestia din urma la randul lor au anuntat si cerut sprijinul autoritatilor italiene.
Dupa o cercetare minutioasa, si consultari cu biserici, biblioteci si arhivele italiene, acestia au decis ca aproximativ 1,600 de obiecte au fost furate si ca vor trebui inapoiate Italiei, restul ramanand in posesia familiei Sisto. Pentru ca obiectele nu au fost furate de familia Sisto, acestea fiind cumparate la a treia mana, autoritatile nu vor deschide nici un dosar pe numele familiei.
Printre obiectele gasite se numara unele datand de pe la anul 500 si 900 BC. Aproximativ 380 de pergamente si manuscripte cu sigiliu papal sunt datate de la anul 1,100, printre care si o diploma doctorala de la 1,662. Peste 1,000 de carti, multe din ele scrise de mana, datand din secolul al 17-lea si al 18-lea, numeroase obiecte religioase si manuscripte politice , unele apartinand unor fosti regi, imparati, autoritati papale sau diferiti membrii ai bisericii Romano Catolice, o carte, a carei prefata a fost scrisa de Benito Mussolini, au facut si ele parte din obiectele restituite.
"Astfel de furturi nu doar ca provoaca pierderi imense din punct de vedere financiar tarilor de provenienta, ci priveaza o lume intreaga de valoarea si semnificatia istorica pe care o au" a declarat Robert Grant directorul FBI Chicago in timpul ceremoniei de inapoiere a obiectelor autoritatilor italiene. Totodata acesta si-a exprimat multumirea si aprecierea fata de Politia din Berwyn si familia Sisto care au cooperat in solutionarea acestui caz.

Comentarii