VIDEO: Romanian Rroma aka gypsies who scam Americans all over the country

Un fost ofical al Departamentului de Stat American si sotia sa au fost arestati pentru spionaj in favoarea Cubei

Kendall Myers de 72 de ani cu nume de cod "Agentul 202" si sotia lui Gwendolyn Steingraber Myers, de 71 de ani nume de cod "Agentul 123" au fost arestati ieri in Washington DC si pusi sub acuzare pentru spionaj in favoarea guvernului cubanez, pe o perioada care se intinde pe aproape 30 de ani, informeaza un comunicat al celor de la FBI.

Kendall Myers a inceput sa lucreze pentru Departamentul de Stat in 1977. Acesta a lucrat ca instructor sub contract la Institutul pentru Servicii Externe din Departamentul de Stat in Arlington, Virginia.
Din 1988 pana in 1999, acesta a mai lucrat periodic si pentru Biroul de Inteligenta si Cercetare tot din cadrul Departamentului de Stat. Din 2001 pana la pensionare in 2007 acesta a lucrat cu norma intreaga in cadrul Biroului de Inteligenta si Cercetare.
In decembrie 1978 Kendall a calatorit in Cuba la invitatia unui oficial care servea in Misiunea Diplomatica Cubaneza din New York. In timpul acestei vizite Serviciul de Inteligenta Cubanez (SICu) l-a recrutat ca si agent. Dupa sase luni de la intoarcere Kendall a fost vizitat in Dakota de Nord de catre oficiali cubanezi de la Misiunea Diplomatica din New York, in timpul careia acesta si sotia lui au fost de acord sa serveasca ca si agenti clandestini pentru guvernul de la Havana. Ulterior, serviciile cubaneze l-au sfatuit sa urmeze o cariera la Departamentul de Stat sau in CIA.
Kendall s-a reintors la Washington unde a obtinut o pozitie din cadrul Departamentului de Stat care ii permitea aces la documente clasificate si secrete.
Tipul de comunicare folosit pentru comunicatii intre agentii cubanezi si Kendall erau mesaje encriptate pe frecventele radio transmise pe frecvente de unde scurte.
In Aprilie 2009 un agent dintr- o operatiune sub acoperire a celor de la FBI i-a contactat pe sotii Myers sub pretextul ca agentii cubanezi doresc sa faca o evaluare a activiatatii lor. Pe 15 aprilie 2009 un agent FBI pozand ca agent cubanez s-a intalnit cu Kendall. Agentul FBI l-a felicitat pe Kendall Myers de ziua lui de nastere si i-a oferit o tigara cubaneza. Kendall s-a oferit apoi sa se reintalneasca in aceeasi zi cu agentul, ceva mai tarziu insa, intalnire la care si-a adus si sotia.
In timpul acestei intalniri Kendall a dezvaluit detalii despre actiunile sale de spionaj din trecut si s-a oferit sa faca rost de informatii despre Summitul Tarilor Americane din 17-19 Aprilie, 2009 desfasurat in Trinidad si Tobago. L-a sfarsit a rugat pe agent sa transmita salutari si imbratisari unor oficiali cubenezi .
In timpul altor intalnirii acestia au dezvaluit cum au fost recrutati si locurile pe unde au avut intalnirile secrete de-a lungul timpului precum : intalnire cu agenti Cubanezi in Mexico, Trinidad si Tobago, Argentina, Brazilia, Ecuador, Jamaica, New York City dar si alte locatii. Kendall Mayers a precizat ca cea mai buna metoda de transmitere a informatiilor era de la "mana la mana". Una din metodele sale favorite fiind schimbarea caruciorul de cumparaturi in magazin.
Metoda folosita de Kendall pentru a sustrage informatii a fost memorarea lor sau luarea de notite, incercand pe cat se poate sa evite sustragerea de documente, aceasta metoda fiind folosita doar in cateva ocazii. Acesta a mai dezvaluit ca in cateva ocazii informatiile transmise erau peste nivelul de SECRET, serviciu pentru care ar fi primit numeroase medalii si distinctii de la guvernul cubanez, si chiar o intrevedere personala cu Fidel Castro in 1995.


FBI a confirmat cele declarate de Kendall cu privire la calatoriile din trecut facute in Mexic, Trinidad si Tobago, Argentina, Brazilia, Ecuador sau Jamaica . De asemenea au fost descoperite mesaje trimise prin email in 2008 si 2009 prin care agentii din Cuba le cerea celor doi soti sa mearga in Mexic pentru intalniri. Investigatiile celor de la FBI au mai scos la iveala faptul ca intre 22 August, 2006, si pana la pensionarea lui Kendall in 31 Octombrie, 2007 acesta a citit aproximativ 200 de documente senzitive sau clasificate Secret si Top Secret cu privire la Cuba.
Pentru cele trei capete de acuzare spionaj, frauda si conspiratie acestia risca pentru fiecare in parte intre 5 si 20 de ani de inchisoare.

Comentarii